Álmokat kergetve

Sosem késő az álmainkat követni. Ezt bizonyította be a Georgia Egyetem amerikaifutballistája, Eason Fromayan, akinek minden esélye megvolt a profik közé kerülni az NFL-ben, ő azonban a gyermekkori szenvedélyét követve az amerikaiak kedvenc autósportjában, a NASCAR-ban próbál szerencsét, szerelőként.

Majer Dániel A 22 éves Eason Fromayan, az Egyesült Államok egyetemi amerikaifutball-ligájában szereplő University of Georgia játékosa úgy döntött, felhagy a profikarrier kergetésével, és átlép az autóversenyek világába. Persze, nem vezetni, szerelő lesz a NASCAR-ban, bár ha minden a tervei szerint alakul, még a volán mögött is találhatja magát.

Gyerekként, Jeff Gordon csapatának színeiben Forrás: espn.com

Gyerekként, Jeff Gordon csapatának színeiben  •  Forrás: espn.com

Karácsony hetében Eason Fromayan lejátszotta utolsó amerikaifutball-mérkőzését. Az edzéseket nem hagyja abba, mostantól azonban azért tréningezik, hogy szerelőként is megállja a helyét. A támadó falember apró gyermekkorától kezdve hatalmas autósportőrült, elmondása szerint több NASCAR-versenyen járt életében, mint ahány futballmeccset játszott. A kedvence az idén visszavonult Jeff Gordon, előfordult, hogy iskolai farsangon a négyszeres bajnoknak öltözött be. „Rengeteg kép készült rólam, ahogy az overalljában és különböző csapatfelszerelésekben rohangálok a lakásban” – emlékezett vissza.

A NASCAR-szerelőknek – akárcsak Forma–1-es kollégáiknak – nagyon komoly fizikai teszteknek kell megfelelniük, mára pedig jóformán sportolókká váltak, hogy minél gyorsabban le tudják bonyolítani a kerékcseréket. Felmérés szerint közel negyven százalékuk korábbi amerikaifutballisták közül kerül ki. A verseny a profifutball-ligába jutáshoz hasonló, ezért Fromayannak sem lesz egyszerű dolga, neki is a kisebb sorozatokban kell kezdenie ahhoz, hogy előbb-utóbb a csúcsnak számító Sprint-kupában landoljon.

A kezdőlökést a szerelői karrierhez egyébként még 2015-ben egy atlantai versenyen, a szintén korábbi futballista Dion Williams adta meg neki, aki észrevette a nézőként a bokszok mögött sétáló Fromayant a kezén az Orange Bowl-győzelemért kapott gyűrűvel. Beszélgetni kezdtek, és a játékos pedig megkapta első tanácsait a NASCAR-karrierhez. Ekkor még folytatta a futballt az egyetemen, de szabadidejében már az Atlanta Motorsport Parkban vállalt gyakornoki állást. Végzősként, egy hónappal ezelőtt pedig úgy döntött, ahelyett, hogy további egy évet játszana a georgiai csapatban, az együttes egyik legtapasztaltabb játékosaként, felhagy a focival és az álmait követi.

Nem mindennapi fizikuma a NASCAR-ban is hasznára lehet Forrás: ajc.com

Nem mindennapi fizikuma a NASCAR-ban is hasznára lehet  •  Forrás: ajc.com

„Minden bizonnyal szokatlan, hogy valakinek így ér véget a futballkarrierje. De úgy érzem, hogy a csúcson fejezhetem be, és különben is, a sportban sosem lehet tudni, nem jön-e közbe sérülés vagy bármi hasonló. Lehetőséget kaptam, hogy biztosítsam a jövőmet, én pedig megragadtam” – mondta a 196 centi magas, 127 kilós Fromayan, aki a fizikai adottságait tankolóemberként, vagy emelősként tudná a legjobban kamatoztatni a hatfős szerelőgárdában. Tudását a külön a szerelőknek rendezett válogatón mutathatja meg, amelyen a fekvenyomástól a különböző ugrógyakorlatokon át a specifikus (gumiabroncs- és benzinkanna-cipelés) feladatokig mindenféle tesztet el kell végezzen.

A hab a tortán pedig az lehetne, ha sikerülne megvalósítania nem mindennapi tervét, és versenyzőként elindulnia a daytonai 24 órás versenyen. „Óriási dolog lenne, ha sikerülne a mezőnybe kerülni. Sok pénzre és elhivatottságra van szükség, de remélhetőleg a szerelői munka segít benne.”

Mindenesetre versenyzői üléshez jutnia még egyetlen NASCAR-szerelőnek sem sikerült, amerikai futballistából lett csapattagnak pedig pláne nem.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS