Angol-magyar kapusiskola

Már két fiatal futballkapust sikerült eljuttatnia Angliába, az egyik szerződést kapott, a másik közel áll hozzá. Illyés Dániel titka az, hogy nemcsak a jelent, hanem a jövőt is meglátja az ígéretekben. Mindamellett kiváló szigetországi kapcsolattal rendelkezik.

Nagy-Pál Tamás A korábbi profijátékos Illyés Dániel kapusiskolát vezet Egerben, így kiváló a rálátása a hazai utánpótlásra. Két alkalommal is előfordult az elmúlt időszakban, hogy magyar kapusnak segített eljutni Angliába. A 19 éves Bukrán Erik azóta már a Hull City játékosa, annyira kiválónak tartották. míg a 15 éves Hutvágner Gergely a Manchester United kapusedzőit győzte meg, már csak az akadémia vezetőinek kell rábólintani a szerződtetésére.

Bukrán Erik

Bukrán Erik

Mi úgy gondoltuk, kétszer ekkora szerencséje ritkán lehet valakinek, valószínűbb, hogy a szakember tud valamit, hiszen tényleg csak olyan fiatalokat küld a szigetországba, akik meg is győzik a világ egyik legerősebb bajnokságának az utánpótlásedzőit.

„Ezt elsősorban barátomnak, Billy Stewartnak köszönhetem, akiről azt érdemes tudni, hogy a Liverpool akadémiáján tizenöt évig volt kapusedző, de Rafa Benítez ideje alatt a felnőttcsapat mellett is dolgozott, valamint az angol korosztályos válogatottaknak is volt trénere. Rengeteget tanultam tőle, és mostanra eljutottam odáig: ha valakit tehetségesnek tartok, abban ő is lát potenciált.”

Stewart mindenben segített a két fiatalnak: közbenjárt, hogy próbajátékra mehessenek, majd felkészítette őket arra, hogy pontosan mi vár rájuk. Bukrán Erik például korábban már két klubban is megfelelt, de azok a Budapest Honvéddal nem tudtak megegyezni. Harmadikat keresett, így jött a Hull City. „Bár elég nagy az esély rá, Hutvágnert még nem biztos, hogy szerződteti az MU. Ha nem jön össze, biztosan keres neki Billy újabb lehetőséget.”

Illyés bevallotta: nem arra kell gondolni, hogy ezeket a kapusokat eldugott kis falvakban fedezte fel, hiszen korosztályos válogatottak, vagyis a hazai krémhez tartoznak. „A szakemberek ugyanakkor nem feltétlenül gondolták róluk azt, hogy rájuk vár a legkomolyabb pályafutás. Itthon ugyanis sokszor nem a távlati lehetőséget látják a fiataloknak, hanem a pillanatnyi állapotot. Én más szemmel nézem őket. Nem tudom, hogy ez a külföldi tapasztalataimnak köszönhető inkább, vagy valamiféle adottság.”

Angliában a kapusok legfontosabb tulajdonságainak a mérete és a termete mellett az elszántságot és a bátorságot tartják. Már a felmérésekben is arra figyelnek, hogy a gyerek mennyire tud alkalmazkodni, tanulni és fejlődni. „Persze, azt Billy is bevallja, hogy a szigetországi kapusiskolának is vannak betegségei. A britek inkább abban jók, hogy csúcsra járassanak olyan fiatalokat, akik azért már komoly alapokat kaptak. A legjobb példa David de Gea, akit tehetséges volt, de fizikailag és mentálisan is ők építettek fel. Mindezt úgy, hogy kizárólag meccsszituációkban gondolkodnak az edzéseken. A gyerekek képzésében azonban nem ez a legjobb módszer. A kicsiknek izolált helyzetekre van szükségük ahhoz, hogy felépítsék bennük azt a repertoárt, amelyet alkalmazhatnak a meccseken. Itthon az utóbbi működik, de később nem fordulunk át a már említett, szituációs felnőttképzésbe. A kettőnek kellene keverednie.”

Hutvágner Gergely

Hutvágner Gergely

Merthogy a hazai infrastruktúrában már nem jelentős a lemaradás, így a szakmai építkezés van hátra. A veszély az, hogy a közvélemény és a szakmai is úgy gondolja: Király Gábort, Bogdán Ádámot, Gulácsi Pétert és Dibusz Dénest látva itthon nincs komoly gond a kapusképzéssel. „Pedig az utolsó utáni pillanatban vagyunk. Sürgősen szükség lenne központi szervezettségre, egységes rendszerre, kapuslicencre. A folyamat elindult, de megakadt, mert az UEFA által minősített képzést szeretnénk indítani itthon. Pedig erre mindössze három ország kapott lehetőséget Európában, vagyis nem túl nagy az esélyünk, nem kéne arra várnunk. A megújult edzőképzés hatékony, de nem tökéletes. Kicsit olyan, mint a nyolcvanas években, amikor hátradőlve mindenki azt gondolta: mennyire jó a magyar foci. Aztán látjuk, mi lett belőle.”

Végül arra kértük Illyést, vegye elő a kristálygömbjét, nézze bele és mondja meg: mikor láthatjuk az első védencét játszani a Premier League-ben? „Nem vagyok jós, inkább optimista. Már attól is boldog lennék, ha valamelyik jegyzett bajnokságban védenének. Hiszek abban, hogy mindnyájan eljuthatnak a legmagasabb szintre. Segítünk nekik Billyvel.”

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS