Arany és két bronz

Hárspataki Gábor U21-es világbajnoki címet nyert a dzsakartai korosztályos vébén, ahol Tamás Ferdinánd és Vajda Lilien pedig bronzérmes lett.

Lakner Gábor A dzsakartai korosztályos karate-világbajnokság harmadik napjáig kellett várni a magyar éremre, akkor viszont rögtön három is érkezett. A 75 kg-ban induló Hárspataki Gábort nem nyomta agyon az a teher, hogy mindenki tőle várta a biztos dobogós helyezést az U21-es vébén. Megdolgozott azért, hogy az esélyesek közé tartozzon, hiszen Európa-bajnokunk a felkészülés során duplázott a Budapest Openen és a Croatian Openen, második magyarként pedig felállhatott a Premier League-verseny dobogójának legmagasabb fokára is.

Az MTK sportolója annak megfelelően magabiztosan menetelt a legjobb nyolc közé. Az orosz Andrej Ganzen ellen 1-0-ra, az indonéz Adzsaj Kumar ellen 7-0-ra, az örmény Szergej Szárgszjan ellen 3-2-re győzött.

A negyeddöntőben már kicsit többet izgult a pást mellett Büchler Zsolt szövetségi kapitány, de a török Sabir Ahmet Ujgur elleni mérkőzést is hihetetlen profizmussal oldotta meg a magyar versenyző. A 3-2-es siker elődöntőt ért, ahol a görög Iliász Mutafcisz következett. Sokat ő sem tudott tenni, hogy megakadályozza Gábort a továbbjutásban, de legalább csak 1-0-ra maradt alul.

karate

Az érmes hármas

A döntőben a rendkívül kemény ellenfélnek ígérkező japán Ken Nisimura nézett farkasszemet a magyar sportolóval. Az egész nap ellenállhatatlanul versenyző Hárspataki Gábor a fináléban is magabiztos volt: 3-1-re győzött, azzal világbajnok lett.

A többiek is hozzátették a magukét a jó szerepléshez.

A 67 kg-ban induló Tamás Ferdinánd a német Tohan Öztürk (4-0), az észt Pavel Artamonov (2-1) és a marokkói Ajub Zakaria (3-0) legyőzésével a negyeddöntőig menetelt. A horvát Stjepan Štimac ellen 2-2-es döntetlenre végzett, és a világbajnokságon először végre a mi versenyzőnk jutott tovább bírói döntéssel.

Az elődöntőben a francia Steven Dacosta vetett véget a nagy menetelésnek. Az ellenfél 3-1-re nyert az MTK sportolója ellen, aki így a bronzéremért mérkőzhetett. A vereség nem törte le Ferdinándot, 8-0-ra lemosta az osztrák Luca Rettenbachert, így felállhatott a dobogóra.

Akárcsak az 55 kg-ban induló Vajda Lilien (Magyar Gojuryu Szövetség), akinek három ellenfelet kellett legyőznie az elődöntőbe jutáshoz. Sorrendben a horvát Sara Siddiqui, az indonéz Tri Vinarni és a tajpeji Gu Siu-Suang is behódolt előtte.

A döntőbe jutásért az iráni Zore Barzegarvaszkaszi túl nagy falatnak bizonyult, a 3-0-s vereség után azonban a harmadik hely még elérhető volt. Lilien a kínai Csen Sang-Dzsi ellen fölényesen, 5-2-re nyert, így az ő nyakába is bronzérem került.

Soha rosszabb napot!

KADET-, JUNIOR- ÉS U21-ES VILÁGBAJNOKSÁG, DZSAKARTA (INDONÉZIA)
A nap győztesei és a magyar helyezettek
Junior férfiak. 68 kg: Esszam Mohammed Farag (egyiptomi), Erdős Martin helyezetlen. 76 kg: Szanuszi Muhammad Fami (indonéz), Pozderka Dávid helyezetlen. +76 kg: Tareg Hamedi (szaúdi), Bilisics Bálint helyezetlen
U21-es nők. 50 kg: Radva Szajed (egyiptomi), 9. Palkovits Nikolett. 55 kg: Zore Barzegarvaszkaszi (iráni), 3. Vajda Lilien. 61 kg: Dzsiana Lotfi (egyiptomi), Varga Fruzsina helyezetlen
U21-es férfiak. 60 kg: Eraj Samdan (török), 9. Kronstein Bálint. 67 kg: Burak Ujgur (török), 3. Tamás Ferdinánd. 75 kg: HÁRSPATAKI GÁBOR

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS