Aranyvadászat

Érmes reményekkel lépnek pástra a magyar kadet és junior vívók az újvidéki Európa-bajnokságon. A fiatalok mellett a szakvezetés is a szezonban mutatott kiváló teljesítményre épít, és kiemelkedő eredményekre számít.

Pusztai Viola Ha az újvidéki Európa-bajnokság ugyanolyan jól sikerül a magyar kadet- és juniorvívóknak, mint a szezon nemzetközi versenyei, akkor bizony sok mosolygós arcot láthattunk a dobogó valamelyik fokán. A versenyzők is bizakodóak, jó formában érzik magukat, a szakvezetés pedig érmeket vár tőlük.

A magyar küldöttség Szerbiában a február 29-től március 9-ig tartó kontinensviadalon 19 újoncot avat, a kadetek között a fiú kardozók, illetve a tőrözők, valamint a leány párbajtőrözők csapata az előző évhez képest teljesen kicserélődött. A leány kardozók közül Bérczy Dorottya és Kern Bianka, a leány tőrözőktől Hajas Nóra már Mariborban is pástra lépett. A fiú párbajtőrcsapat csak egy helyen cserélődött ki, s a fegyvernemben Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány egyéniben és csapatban is kiemelkedő teljesítményt vár a fiataloktól, akik ugyancsak optimistán várják az Eb-t. Mint mondják, a felkészülésük remekül sikerült.

A kadet párbajtőrözők egyéniben és csapatban is érmet remélnek (balról): Koch Máté, Nagy Dávid, Andrásfi Tibor

A kadet párbajtőrözők egyéniben és csapatban is érmet remélnek (balról): Koch Máté, Nagy Dávid, Andrásfi Tibor

Nagy Dávid a szezonban két európai körverseny állomásán is meghallgathatta a magyar himnuszt, s abban reménykedik, hogy Újvidéken is megtörténik. Sőt, mindjárt kétszer, hiszen társaival – Andrásfi Tibor, Bende Bence, Koch Máté – együtt csapatban is szeretne nyerni. Az idény egyetlen csapatversenyén, Pozsonyban sikerült, így mindenképpen az esélyesek közé tartoznak.

A párbajtőröző lányok – Borsody Emma, Gnám Tamara, Muhari Eszter, Petri Renáta – „elsőbálozók”, de a szezonban elért eredmények alapján bizakodóak lehetnek az éremszerzést illetően. Gnám úgy fogalmaz, egyéniben tervben van, csapatban pedig mindenképpen az a cél.

Csapatban a kardozó lányok – Bérczy Dorottya, Kern Bianka, Koós Gréta, Pusztai Liza – a legfényesebb éremre hajtanak, de akkor sem lesznek szomorúak, ha a második helyen végeznek, a lényeg az érem. Egyéniben már visszafogottabb reményeik vannak, a nyolc közé kerülést tűzték ki célként, de természetesen nincs kifogásuk, ha annál jobb helyezést érnek el. A szövetségi kapitány a még serdülőkorú Pusztai Lizát emeli ki, aki a nemzetközi versenyekhez hasonlóan az Eb-n is előkelő helyen végezhet.

A kardozó fiúk – György Lehel, Kozmanovics Gábor, Milassin Mór, Szlama Vilmos − mindegyike először lép pástra világversenyen, ezért már nagyon várják, hogy megtapasztalhassák a hangulatát. Emellett egyéniben legalább a nyolc közé szeretnének jutni, csapatban pedig ugyancsak az éremszerzést tűzték ki célul.

Tőrben csaknem teljes őrségváltás történt az előző évhez képest, csupán az a Hajas Nóra rendelkezik Eb-tapasztalattal, aki tavaly még serdülőként vett részt a kontinensviadalon. A szezonban az európai körverseny mödlingi állomásán elért második helye volt a legjobb eredménye. Ugyanott Mendrey Tamás is a dobogó második fokára állhatott fel, tehát bizonyították, hogy a korosztály legjobbjai közé tartoznak. Újvidéken kiderül, képesek lesznek-e hasonló eredményre, vagy a többiek – Bényei Erik, Nedelkovic Mateja, Wolf Ádám, illetve Nagy Anasztázia, Pöltz Anna, Szántay Anna − okoznak meglepetést, valamint csapatban meddig jutnak.

A kadet Eb-csapat
Fiú párbajtőr: 
Nagy Dávid (Vasas), Andrásfi Tibor (BVSC), Koch Máté (Vasas), Bende Bence (Szombathely). Fiú tőr: Mendrey Tamás (UTE), Bényei Erik (Törekvés), Wolf Ádám (Zalaegerszeg), Nedelkovic Mateja (UTE). Fiú kard: Szlama Vilmos (Szigetszentmiklós), Milassin Mór (Nagykanizsa), György Lehel (UTE), Kozmanovics Gábor (UTE). Leány párbajtőr: Gnám Tamara (Tatabánya), Petri Renáta (AVA Békéscsaba), Borsody Emma (BVSC), Muhari Eszter (MTK). Leány tőr: Hajas Nóra (Törekvés), Pöltz Anna (MTK), Szántay Anna (Honvéd), Nagy Anasztázia (UTE).
Leány kard: Pusztai Liza (BVSC), Kern Bianka (Kertváros), Bérczi Dorottya (BVSC), Koós Gréta (Kárpáti)

A junior férfi tőrcsapat – Balogh Boldizsár, Dósa Dániel, Frühauf Benjamin, Mészáros Tamás − a szezonban kevésbé szerepelt jól, ezért már a verseny korai szakaszában meg kell mérkőznie a nagy esélyes olaszokkal. Éppen ezért Dósa az éremszerzést nem tartja reálisnak, de bízik benne, hogy mindenkinek jól megy a vívás, és akkor bármi megtörténhet. A budapesti Világ Kupa-versenyen győztes tőrözőnek egyéniben nagyobb tervei vannak: szeretne egy fokkal feljebb lépni a dobogón a tavalyi második után.

"Elindult az aranyvadászat" - írta Esztergályos Patrik a közösségi oldalára feltöltött kép alá.

“Elindult az aranyvadászat” – írta Esztergályos Patrik a közösségi oldalára feltöltött kép alá.

A női tőrözők junior-világranglistájának vezetője, Pásztor Flóra kicsit izgul, ki tudja-e hozni magából a legjobbat az Eb-n. A szezonban minden Világ Kupa-versenyen sikerült, hiszen a négyből kétszer nyert, kétszer a második helyen végzett. Úgy véli, a csapat – Balogh Orsolya, Kondricz Kata, Mesteri Viktória, Pásztor Flóra – eredménye függ a sorsolástól is, hiszen rendkívül erős a mezőny, de ha mindenki jól vív, akkor elérhetőnek tartja a dobogós helyezést.

A junior kardozó lányok – Kelecsényi Mirabella, Kelecsényi Léna, Pusztai Liza, Záhonyi Petra – visszafogottan beszélnek az esélyekről, a nyolc közé kerüléssel már elégedettek lennének, persze, éremnek egyéniben és csapatban is nagyon örülnének. A fiúk – Bancsics Máté, Kossuth Bálint, Kovács István, Péch Miklós – annak ellenére, hogy a VK-versenyeken az éremszerzés nem sikerült, az Eb-n annál nem adnák alább egyéniben és csapatban sem.

A női junior párbajtőrcsapat rendkívül fiatal vívókból áll, hiszen Borsody Emma, Gnám Tamara és Petri Renáta elsőéves kadet, míg Nagy Kinga ebben a szezonban lépett át a juniorok közé. A kétszeres kadet vb-ezüstérmes versenyző leginkább a nagyobb felhajtás miatt izgatott, a pástra nyomás nélkül lép, hiszen elsőévesként még nem őt akarja mindenki legyőzni. Azt viszont megígérte, hogy egyéniben és csapatban a társakkal is mindent megtesz azért, hogy érem kerüljön a nyakába.

A junior párbajtőröző fiúk – Bakos Bálint, Bányai Zsombor, Esztergályos Patrik, Siklósi Gergely − rendkívül csalódottak lennének, ha nem állhatnának dobogóra. Tavaly szinte ugyanez a csapat ezüstérmes lett az Eb-n, az idény Világ Kupa-versenyein Pozsonyban és Bázelben is másodikként végzett. Ha ugyanez a hely jutna nekik Újvidéken is, akkor Esztergályos szerint néhány nap biztosan kell, hogy tudjanak örülni. Egyéniben a junior-világranglistát vezető Bányai Zsombor konkrétan nem mondja ki, hogy az aranyra hajt, inkább csak úgy fogalmaz, érmes helyen szeretne végezni. Bakos, Esztergályos és Siklósi ugyanezt tűzte ki maga elé célként, s miután a VK-viadalokon mindnyájan álltak a dobogón, vágyuk egyáltalán nincs messze a realitástól.

A junior Eb-csapat
Férfi párbajtőr:
Bányai Zsombor (Vasas), Esztergályos Patrik (Tata), Siklósi Gergely (Tapolca), Bakos Bálint (Szombathely). Férfi tőr: Mészáros Tamás (UTE), Dósa Dániel (Törekvés), Balogh Boldizsár (UTE), Frühauf Benjámin (MTK). Férfi kard: Péch Miklós (MTK), Kossuth Bálint (UTE), Bancsics Máté (Gödöllő), Kovács István (MTK). Női párbajtőr: Gnám Tamara (Tatabánya), Nagy Kinga (Diósgyőr), Petri Renáta (AVA Békéscsaba), Borsody Emma (BVSC). Női tőr: Pásztor Flóra (Törekvés), Mesteri Viktória (UTE) Balogh Orsolya (Honvéd), Kondricz Kata (Honvéd). Női kard: Záhonyi Petra (Kárpáti), Pusztai Liza (BVSC), Kelecsényi Mirabella (BVSC), Kelecsényi Léna (BVSC)

Udvarhelyi Gábor a juniorok közül Bányai Zsombortól, Dósa Dánieltől és Pásztor Flórától, illetve a férfi párbajtőrcsapattól vár kiemelkedő eredményt. Fontosnak tartja megemlíteni, hogy azok, akik Újvidéken pástra lépnek, mind bizonyították, hogy ott a helyük az Európa-bajnokságon. De hozzáteszi, a vívás kiszámíthatatlan sportág, így egyetlen érmet sem lehet biztosra venni, miközben meglepetések is születhetnek.

A program
Kadet Eb
Február 29. (hétfő): Fiú egyéni tőr, leány egyéni kard
Március 1. (kedd): Fiú egyéni párbajtőr, leány egyéni tőr
Március 2. (szerda): Fiú egyéni kard, leány egyéni párbajtőr
Március 3. (csütörtök): Fiúcsapat tőr és párbajtőr, leánycsapat kard
Március 4. (péntek): Fiúcsapat kard, leánycsapat tőr és párbajtőr
Junior Eb
Március 5. (szombat): Férfi egyéni tőr, női egyéni kard
Március 6. (vasárnap): Férfi egyéni párbajtőr, női egyéni tőr
Március 7. (hétfő): Férfi egyéni kard, női egyéni párbajtőr
Március 8. (kedd): Férficsapat tőr és párbajtőr, nőicsapat kard
Március 9. (szerda): Férficsapat kard, nőicsapat tőr és párbajtőr

A viadal élőben ITT követhető, az eredmények ITT találhatók.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS