Átkozottul sűrű a mezőny

Az első kiütéses győzelemre a második forduló utolsó mérkőzéséig kellett várni a riói olimpia férfi vízilabdatornáján, a sok döntetlen mellett abból is látszik, mennyire kiegyenlítettek az erőviszonyok.

Lakner Gábor Két fordulót játszottak le a riói olimpia férfi vízilabdatornájából, melyek alapján azt lehet megállapítani, hogy rendkívül kiegyenlítettek az erőviszonyok. Ezt jelzi a három döntetlen – amelyből kettő a magyar válogatotthoz fűződik – valamint az, hogy az első, háromgólosnál nagyobb különbségű győzelemre egészen kedd hajnalig, a második forduló utolsó mérkőzéséig kellett várni. Akkor Brazília 18-6-ra ütötte ki Japánt, a hazai szurkolók legnagyobb örömére.

WWWW1388

Két döntetlen a fiúk mérlege  •  Fotó: Balogh László/waterpolo.hu

Az A csoportban így a brazilok állnak az élen, miután korábban az ausztrálokat is legyőzték. Egyértelmű, hogy a mostani olimpiai házigazdája nem lefelé lóg ki a mezőnyből, mint történt az az angolokkal négy évvel ezelőtt. A görögök egy győzelemmel és egy döntetlennel követik őket, majd jön az egyaránt kétszer ikszelő szerb és magyar csapat. Az ausztráloknak egy döntetlenjük van, amelyet a mieink ellen értek el, a japánok pedig nyeretlenek.

A B jelű hatosban az olaszok és a horvátok mindkét találkozójukat megnyerték, utóbbiak a montenegróiakat is legyűrték 8-7-re. A spanyolok és a montenegróiak egy-egy győzelmet és vereséget könyvelhettek el, az amerikaiak és a franciák még nem szereztek pontot.

A csoportokból az első négy helyezett jut tovább a nyolc közé, és ahhoz, hogy viszonylag könnyebb dolga legyen a magyar válogatottnak, az első két helyen kellene végezni. Az áhított pozíciók egyáltalán nem elérhetetlenek, „csupán” meg kell nyerni a hátralévő három mérkőzést.

„Csalódásként élem meg, de túlvagyunk rajta, megyünk tovább – értékelt a második döntetlen után Benedek Tibor szövetségi kapitány a szövetség honlapján. – Nem történt még baj, annyira összesűrűsödött a mezőny, és olyan eredmények születnek, hogy a legfontosabb az, végig kiegyensúlyozottak tudjunk maradni.”

Sajnálja, hogy a támadójátékunk nem volt meggyőző. Az ausztrálok nagyon jól játszották  a szoros emberfogást, lassan tudtunk felérni. Ennél jóval hatékonyabbnak kell lennünk.

Várható természetesen, hogy az erősebb csapatok – amint más labdasportok világversenyein is – egyre jobban lendületbe jönnek.

Az azonban látható, szögezi le a kapitány, hogy „mind a tizenkét csapat erős az olimpián, mindenki meg tud zavarni bárkit”.  (Ami amúgy, a sportág szempontjából kedvező fejlemény.)

Szerdán, magyar idő szerint 15.20-kor  a görög válogatott lesz az ellenfél. Ha sikerül elvenni a veretlenségét, az lépéselőnyt jelent.

Csak hát, mint tudjuk, az övék is erős csapat…

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS