Átszakadt az északi gát!

Végtelenül izgalmas hajrát követően a norvégok elleni 25-25-ös döntetlennel elődöntőbe jutott az U19-es leányválogatott a valenciai U19-es Európa-bajnokságon. A csapat a félidőben már öt góllal vezetett, de a jobb gólkülönbség is elég volt az üdvösséghez.

reb  Hajdu János szövetségi edző rövidebbre fogta az U17-es leányválogatott edzését. A tréninget és a vacsorát is be kellett fejezni este kilencig, ugyanis akkor lépett a pályára Norvégia ellen a két évvel idősebb gárda Valenciában, a korosztályos kontinensviadalon.

csapat_norgek_ellenA budapesti csipet-csapat nagyon jól szurkolt, hiszen a sok száz kilométerrel arrébb vitézkedő válogatott társak eddigi legjobb félidejüket produkálták az U19-es Eb-n. Ugyan először a norvégok találtak be, ifjabb Kiss Szilárd együttese hamar lendületbe jött, és már a 10. perc környékén átvette a vezetést. Pintér Zsanett ellen nem volt fegyverük a norvégoknak, Gerháth Fanni is két remek góllal jelentkezett, de a bal szélen Hársfalvi Julianna, a túlsó oldalon pedig Diószegi Nikolett vagy Faluvégi Dorottya kezébe is jó helyre került a labda. Ferenczy Fruzsina magabiztosan értékesítette a heteseket, ráadásul akkor sem jött zavarba, ha a falon kellett átküzdenie magát.

Az eddiginél ötletesebb, határozottabb támadójátékkal rukkolt ki a magyar csapat, s bár a rivális játékosait sem nevezhettük ügyetlennek, Pásztor Noémi a félidő utolsó másodperceiben lőtt góllal még inkább kétségbeesésbe taszíthatta az északiakat (18-13).

bouti_fruzsina

Boutinak volt oka az örömre  •  Fotó: eurohandball-valencia2015.com

Csakhogy a „norgék” nem tették meg azt a szívességet, hogy lélekben feladják a meccset – nem szokásuk… –, így a második játékrész második felétől egyre olvadt a különbség. A 49. percben rég nem látott közelségbe, mínusz egy gólig férkőzött az ellenfél (24-23), s a felnőtt nőiválogatott meccsein edződött nézők már kezdték temetni a meccset, látva, hogy Horváth Petra hetest, Gerháth pedig sima ziccert hibázik.

Ezt követően jött Faluvégi idegnyugtatóként ható gólja, de a következő hetest ő is elrontotta. Az utolsó előtti percben ismét egy gólra zárkózott az ellenfél, sőt kevéssel a lefújás előtt egyenlített, de mit sem ért. A jobb gólkülönbségnek köszönhetően a 25-25-ös döntetlen ifjabb Kiss Szilárd csapatát juttatta az elődöntőbe!

Ott pénteken Oroszország válogatottja vár a magyar lányokra.

A szövetségi edző hosszú percekig a lányokkal ünnepelt, de maradt benne persze szufla az értékelésre is.

„Azért ez nem mindennapi volt… Ezért hajtottunk tegnap a spanyolok elleni meccsen, hogy ha ismét a gólarány döntene, nekünk kedvezzen. Kiélezett meccset vívtunk most, minden szempontból óriási nyomás alatt voltunk. Negyven percig uraltuk a játékot, de a vége a norvégoké lett, nem jól osztottuk be az erőnket. Mégis, bíztam abban, hogy elég lesz az előny, és tényleg kitartott. Az elődöntős ellenfelünk, az orosz válogatott már más kategória, ahogyan néztem, kiemelkednek a mezőnyből. Ettől függetlenül nekikmegyünk, hiszen továbbra sincs veszteni valónk. Érem lebeg a szemünk előtt!”

A meccs legjobb magyarjának választott Ferenczy Fruzsina így értékelt a helyszínen: „Nem tudom leírni, mit érzek. Nagyszerűek voltunk, csapatként értük el a sikert. A négy között is a legjobbat szeretnénk kihozni magunkból. Bár kevésen múlt a továbbjutás, de együtt megoldottuk, ennyi a titka.”

U19-ES LEÁNY KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, VALENCIA
II-es középdöntő csoport, 2. forduló
MAGYARORSZÁG–NORVÉGIA 25-25 (18-13)
MAGYARORSZÁG: Gercsó, Mistina (kapusok), Bouti, Csala, Diószegi 1, Élő, Faluvégi 3, Ferenczy 8, Gerháth 3, Hámori 1, Hársfalvi 1, Horváth 2, Kemény, Monori 2, Pásztor 1, Pintér 3. Szövetségi edző: ifj. Kiss Szilárd.
NORVÉGIA: Lerstad, Froeland, Lien (kapusok), Abdullah 1, Bergset 5, Fauske, Hernes 2, Hjertner, Hovden 2, Høgdahl 5, Kallestad 4, Nygaard 1, Pettersen, Rønning 3, Solaas, Wolff 2. Szövetségi edző: Tore Johannessen.
Kiállítások: 2, ill. 10 perc.
Hétméteresek: 12/7, ill 5/3

A csoport másik meccsén: Svédország-Spanyolország 20-14
A csoport végeredménye: 1. Svédország 6 pont, 2. Magyarország 3 pont (70-63), 3 Norvégia 3 (77-74), 4. Spanyolország 0

I-es középcsoport, 2. forduló:
Dánia-Németország 29-21, Montenegró-Oroszország 23-22
Végeredmény: 1. Oroszország 4 pont, 2. Dánia 4, 3. Németország 2, 4. Montenegró 2

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS