Az álom véget ért

Vetődött, csúszott, akart és küzdött, de végül kikapott a röplabdás leányok U18-as válogatott a német együttestől a Jászberényben rendezett Európa-bajnoki selejtező utolsó napján. A 3-1-s vereséggel eldőlt, hogy a társaság biztosan nem végez kvalifikációt érő helyen.

reb Csak a 3-0-s győzelem jelenhetett volna csoportelsőséget – de lássuk be, ezzel a lehetőséggel kevesen számoltak a jászberényi, leány U18-as Európa-bajnoki selejtezőtorna utolsó magyar érdekeltségű mérkőzése előtt. Az erőviszonyokról képet adott ugyanis, hogy a soros ellenfél Németország 3-0-ra verte azt a Spanyolországot, amelytől Csizmadia Szabolcs tanítványai a második meccsen 3-1-re kikaptak. Igaz, a szövetségi edző megjegyezte, a társaság megpróbálja végigjárni az arnhemi kontinensviadalig vezető rögösebb utat.

Petrenkó Brigitta életerős nyitását nem tudták érdemben fogadni a németek, a folytatásban mégis ők kerültek gyorsan előnybe, és az első szünet 8-3-as hátrányban érte a több száz lelkes szurkoló biztatta házigazdát.

Junior leány röpi német

A németek ellen csupán szettet sikerült nyerni  •  Forrás: hunvolley.hu

Igaz, ezt követően használtak a mester szavai, hiszen előbb 10-9-re zárkóztak fel a lányok, majd óriási üdvrivalgás közepette 11-11-re egyenlítettek. Kicsivel később, 12-12 után maratoni pontot nyertek meg a németek, s onnan fogva jóval többször hallhattuk a „schön, schön” (szép, szép) kiáltást a hátunk mögött helyet foglaló német drukkerektől, mint szerettük volna. Csizmadia 19-13-as hátrányban kért időt.

A magyarok felzárkózása miatt 22-18-as fórban már a német edző beszélgetett el a tanítványaival. Rendet kellett tenni a fejekben, hiszen az utolsó pontot úgy ajándékozták a házigazdának, hogy egymásra várva ketten is közelről mozizták, míg a földre esik a labda. Bár 20-22 is volt magyar szempontból az állás, a németek jutottak négy szettlabdához. Az elsőnél Lesi Olívia Ivett bravúrja is kellett ahhoz, hogy hárítsuk, a másodikat azonban már értékesítette az ellen, és 25-21-re behúzta a nyitójátszmát.

Nehezen indult a második felvonás, 5-1-re elhúzott a rivális, nem véletlen, hogy Csizmadia a pálya szélére szólította az övéit. Hiába tette, lendületbe jött a fekete mezes gárda, s a folytatás sem hozott sikerélményt a magyaroknak, akik 12-3-as hátrányba kerültek. Nem volt ellenszerük az extázisba kerülő németek ellen, igaz, Ambrosio Melani kérlelhetetlen lecsapása reménysugarat jelentett az éjszakában (5-15). A rontott nyitások és gyenge nyitásfogadások aztán megbosszulták magukat. Igaz, a németek is képesek voltak megzavarodni egy-egy pillanatra, ráadásul a magyar lányok hősiesen hárítottak két játszmalabdát, de a Emmea Cyris lecsapása a szett lezárását jelentette (15-25).

A harmadik felvonásban megtáltosodott a házigazda, előbb 6-6-ra, majd 7-7-re egyenlített. Attól fogva azonban ismét megnyugtató előnyt alakított ki a hibátlan rivális. A jászberényi közönség kitett magáért, űzte-hajszolta a lányokat, akik szintén nem adták fel, ám ahogyan haladtunk előre a játszmában, egyre csalódottabb arccal ölelkeztek össze a rivális egy-egy pontját követően.

Csakhogy a mérkőzésnek nincs vége – vallotta Petrenkó Brigitta, aki a jó szerváival alapot adott a fordításhoz, merthogy először az összecsapáson előnybe kerültek a magyarok (18-17). Egy-egy rossz szerva, majd Kökény Petra ászértékű nyitása, és máris 20-18-ra vezettek, majd 23-20 hízott a fór. Egyszerűen nem lehetett pontot ütni magyar térfélre, Glemboczki Zóra ászértékű szervájával 25-20-ra a mieinké lett a játszma.

Visszafogottan fogalmazva is lendületbe jöttek a zöld-fehér mezesek, 7-2-re is elhúztak, ám lassan az ellenfél is felocsúdott a harmadik játszma elvesztése okozta sokkból. A nézőtéren persze felcsendült a futball Európa-bajnokság óta divatba jött Az éjjel soha nem érhet véget című dal is. Ezúttal viszont az este nem akart befejeződni, a két válogatott óriási csatát vívott. A szett jelentős részében a németek futottak az eredmény után, mígnem 15-15-nél fordult a kocka, s megint a rivális került hárompontos előnybe. Csizmadia időkérése sem segített, Jens Tietböhl lányai 25-17-tel a játszmát és a mérkőzést is megnyerték

Az utolsó, Spanyolország–Dánia találkozótól függetlenül eldőlt, hogy a magyar csapat nem végezhet Európa-bajnoki részvételt érő helyen.

LEÁNY U18-AS EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
Magyarország–Németország 1-3 (-21, -15, 20, -17)
Jászberény, 400 néző. V: Akdemit (török), Niedbal (lengyel)
Magyarország: Kotormán 2, Szedmák 6, Kökény 14, Glemboczki 14, Ambrosio 4, Mihály 9. Csere: Kundrák (liberó), Kovács L., Petrenkó 6, Lesi, Pap. Szövetségi edző: Csizmadia Szabolcs
Németország: Weitzel 3, Glaab 9, Timmer 13, J. Bock 10, Keller 11, Cyris 14. Csere: L. Bock (liberó), Scholz, Weske, Kettenbach, Kömmling, Berger 1. Szövetségi edző: Jens Tietböhl

Csizmadia Szabolcs:Sajnáltuk nagyon a spanyolok elleni vereséget, de úgy mentünk fel most a pályára, hogy nyerni szeretnénk. A harmadik szettben összeállt a játékunk, a lányok is felszabadultabbak lettek. Nagyon büszke vagyok rájuk a mai helytállásért, szép élményekkel zárjuk a tornát. Köszönjük a közönségnek, hogy végig biztatott, ez nagyon sokat jelentett nekünk.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS