Az Eb eddigi egyik legjobb meccsén győzte le Belgium a jól focizó Romániát

A 2024-es labdarugó Európa-bajnokság második fordulójának utolsó mérkőzésén Belgium Románia ellen játszott. Az első fordulóban a románok átgázoltak az ukrán válogatotton, a szlovákok viszont az Eb eddigi legnagyobb meglepetését okozva megverték Belgiumot, hogy aztán kikapjanak Ukrajnától a második forduló első meccsén.

A mérkőzést Kölnben játszották, mutatjuk a kezdőcsapatokat:

BELGIUM: Casteels – Castagne, Faes, Vertonghen – Doku, Tielemans, Onana, De Bruyne, Theate – Lukaku, Lukebakio. Szövetségi kapitány: Domenico Tedesco 
ROMÁNIA: Nita – Ratiu, Dragusin, Burca, Bancu – M. Marin – Man, R. Marin, Stanciu, Mihaila – Dragus. Szövetségi kapitány: Edward Iordanescu 

Első félidő

2 perc sem telt el és vezet Belgium! A románok elvesztették a labdát a saját térfelükön, aztán Lukaku lekészítette a labdát Tielemansnak, aki laposan bevágta a lábak között a kapuba.

Két perccel később már a belga kapusnak kellett bravúrosat védenie, Burca emelkedett jól egy beadásnál, a kapura is tudott csúsztatni, de Casteels ki tudta tolni a labdát szögletre. Erős kezdés mindkét csapattól.

A 7. perc környékén De Bruyne remek kiugratást kapott, mellel vette le a labdát a 16-oson belül, de a kilépő Nita megszerezte.

A gólszerző ünnepel:

Hosszú ideje nem tudtak a románok labdát szerezni, amikor Lukaku a 13. perc környékén nagyon jó passzt kapott Dokutól a 16-oson belül, és bár le tudott fordulni az emberéről, belerúgta a labdát a bravúrosan becsúszó Bancúba.

Újabb nagy belga helyzet, De Bruyne több román védő mellett is elment, megjátszotta Lukebakiót, de Nita ismét ki tudta ütni a labdát. Elképesztő tempóval játszanak a belgák, Doku különösen, nem is nagyon bír vele a román védelem.

A 25. perc környékén többen elterülnek a belga tizenhatos körül egy román kontra után, Mihaila lőtt, de a labda elakadt a blokkban, visszapattant hozzá, de elesett, Lukebakio rálépett, őt meg felrúgták. Szabadrúgás kifelé.

Belgium nagyjából 70 százalékban birtokolta a labdát az első fél órában, folyamatosan nyomás alatt tartják a román válogatottat. Nem csak jól tartják a labdát, de hamar vissza is szerzik. A román kapusnak nem egy bravúrt kellett már bemutatnia.

Kevin De Bruyne és Marius Marin:

A 37. percben kapura tette a labdát Man, nem volt rossz lövés, de Casteels eldőlve simán védte.

A 42. perc környékén a sokadik olyan belga helyzet, ami a befejezésen megy el. Ezúttal De Bruynének nem sikerült jól kapura tennie a labdát. Közben valamelyest feltámadtak a románok, hosszú kiugratásokkal próbálkoznak, nem mindig veszélytelenül.

A 45. perc előtt nem sokkal egy szöglet után Burca fejelt a belga kapu fölé. Több mint 10 szöglet volt az első félidőben.

Egy perc volt a hosszabbítás.

Második félidő

Elkezdődött a második félidő, egyik vezetőedző sem változtatott. Egy perc sem telik bele és Man kapura bikázta a labdát, de a belga kapus simán fogta. Jól kezdett a román válogatott, nem sokkal később Mihaila iramodott meg középen, éles szögből lőtt a kapu fölé.

Jeremy Doku és Andrei Ratiu:

Az 55. percben Nita rossz kirúgása után Lukaku adta le a labdát De Bruynének, aki rövid labdavezetés után 15 méterről kapura lőtt, de Nita védett. Nem sokkal korábban De Brune nagyjából húsz méterről a kapu mellé tekert. Mindkét csapat többet lő kapura a második félidőben, De Bruyne próbálkozásai után Mihaila lőtt magasan a belga kapu fölé.

Az 57. percben cseréltek a belgák, Lukebakiót váltotta Trossard.

Lukaku ismét ziccerben, ismét kihagyja. De Bruyne ívelt be jobb szélről, szabadrúgásból. Az erőtlen próbálkozását Nita simán védte.

A 60. percben érkezik a meccs második sárgája. Bancu kapja.

Romelu Lukakunak majdnem megvolt a 86. gólja a válogatottban, de rövid videózás után elveszik a gólt. De Bruyne küldte előre a labdát, Lukaku pedig szépen elpasszolta a kapus bal oldalán.

A 66. percben Marius Marin lerántja De Bruynét, ő is besárgul. Közben cserétnek a románok, Mihaila helyére Hagi állt be, Marius Marint pedig Olaru váltotta.

Nagy belga hiba után egyedül mehetett Man, de belelőtte Casteelsbe. Óriásiakat kockáztatnak a románok, tulajdonképpen a két 16-os előtt folyik a játék, középpálya nincs. 27 kapuralövésnél tartunk.

A 73. percben cserélnek a belgák: Tielemans érkezik Mangala, és lejön a remekül játszó Doku is, őt Carrasco váltja. Pár perccel később Theate-nak is le kell jönnie sérülés miatt, Debast érkezik a helyére.

2:0 – Kevin De Bruyne belövi a másodikat. A belga kapus ívelt előre, a labda megcsúszott egy román játékos fején, De Bruyne pedig előtte a védő és Nita mellett a jobb alsóba.

Cseréltek a románok, Dragus helyére Alibec állt be.

Nagy helyzetek mindkét oldalon 5-6 perccel a rendes játékidő vége előtt. Belga kontra után Trossard passzolt Lukaku irányába, Burca tudott tisztázni, majd belga védelmi hiba után Alibec pöckölte el a labdát Casteels mellett, de Castagne elbikázta a kapu elől.

A 90. percben cseréltek a románok, Ratiu helyére Sorescu állt be.

Négy percet hosszabbított a játékvezető, különösebb esemény nélkül telt le.

A meccs embere Kevin De Bruyne lett.

19-szer lőtt kapura a belga és 13-szor a román válogatott. Nagy meccs volt.

Írta a HVG

A Az Eb eddigi egyik legjobb meccsén győzte le Belgium a jól focizó Romániát bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.