Belgium-Románia 1:0

Ez egy folyamatosan frissülő cikk, a legújabb történések a szöveg alján jelennek meg!

A 2024-es labdarugó Európa-bajnokság második fordulójának utolsó mérkőzésén Belgium Románia ellen játszik. Az első fordulóban a románok átgázoltak az ukrán válogatotton, a szlovákok viszont az Eb eddigi legnagyobb meglepetését okozva megverték Belgiumot, hogy aztán kikapjanak Ukrajnától a második forduló első meccsén. Így az E-csoportban akár mind a négy csapat 3-3 ponttal vághat neki az utolsó fordulónak – ehhez ma este a belgáknak kéne nyerniük.

Belgium ellen továbbra sem Románia a favorit, hiába győzték le 3-0-ra Ukrajnát, és hiába kaptak ki Romelu Lukakuék 0-1-re a szlovákoktól. Edward Iordanescu szövetségi kapitány ugyanakkor azt nyilatkozta:  ”Célunk a továbbjutás, de lépésről lépésre kell haladnunk, és ha ehhez egy pont is elég, akkor jól jön, de mi győzni szeretnénk”.

A mérkőzést Kölnben játszák, mutatjuk a kezdőcsapatokat:

BELGIUM: Casteels – Castagne, Faes, Vertonghen – Doku, Tielemans, Onana, De Bruyne, Theate – Lukaku, Lukebakio. Szövetségi kapitány: Domenico Tedesco 
ROMÁNIA: Nita – Ratiu, Dragusin, Burca, Bancu – M. Marin – Man, R. Marin, Stanciu, Mihaila – Dragus. Szövetségi kapitány: Edward Iordanescu 

12 egymás elleni találkozójukból mindkét gárda ötöt nyert meg, két találkozó döntetlennel zárult.

Első félidő

2 perc sem telt el és vezet Belgium! A románok elvesztették a labdát a saját térfelükön, aztán Lukaku lekészítette a labdát Tielemansnak, aki laposan bevágta a lábak között a kapuba.

Két perccel később már a belga kapusnak kellett bravúrosat védenie, Burca emelkedett jól egy beadásnál, a kapura is tudott csúsztatni, de Casteels ki tudta tolni a labdát szögletre. Erős kezdés mindkét csapattól.

A 7. perc környékén De Bruyne remek kiugratást kapott, mellel vette le a labdát a 16-oson belül, de a kilépő Nita megszerezte.

A gólszerző ünnepel:

Hosszú ideje nem tudtak a románok labdát szerezni, amikor Lukaku a 13. perc környékén nagyon jó passzt kapott Dokutól a 16-oson belül, és bár le tudott fordulni az emberéről, belerúgta a labdát a bravúrosan becsúszó Bancúba.

Újabb nagy belga helyzet, De Bruyne több román védő mellett is elment, megjátszotta Lukebakiót, de Nita ismét ki tudta ütni a labdát. Elképesztő tempóval játszanak a belgák, Doku különösen, nem is nagyon bír vele a román védelem.

A 25. perc környékén többen elterülnek a belga tizenhatos körül egy román kontra után, Mihaila lőtt, de a labda elakadt a blokkban, visszapattant hozzá, de elesett, Lukebakio rálépett, őt meg felrúgták. Szabadrúgás kifelé.

Belgium nagyjából 70 százalékban birtokolta a labdát az első fél órában, folyamatosan nyomás alatt tartják a román válogatottat. Nem csak jól tartják a labdát, de hamar vissza is szerzik. A román kapusnak nem egy bravúrt kellett már bemutatnia.

Kevin De Bruyne és Marius Marin:

A 37. percben kapura tette a labdát Man, nem volt rossz lövés, de Casteels eldőlve simán védte.

A 42. perc környékén a sokadik olyan belga helyzet, ami a befejezésen megy el. Ezúttal De Bruynének nem sikerült jól kapura tennie a labdát. Közben valamelyest feltámadtak a románok, hosszú kiugratásokkal próbálkoznak, nem mindig veszélytelenül.

A 45. perc előtt nem sokkal egy szöglet után Burca fejelt a belga kapu fölé. Több mint 10 szöglet volt az első félidőben.

Egy perc volt a hosszabbítás.

Írta a HVG

A Belgium-Románia 1:0 bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.