Az F1-nek éppen olyan versenyzőkre van szüksége, mint Verstappen

Max Verstappen és édesapja, Jos Verstappen ( Fotó: Moy / XPB Images)

Max Verstappen és édesapja, Jos Verstappen ( Fotó: Moy / XPB Images)

Valóban van abban némi irónia, hogy a Forma–1-ben idén bemutatkozó, s a maga 17 évével minden idők legfiatalabb versenyzőjévé váló Max Verstappen a jogosítvány megszerzését tűzte ki célul a bajnoki idény nyári szünetében. Ám hogy a Toro Rosso holland versenyzőjét korai volt előre bírálni fiatal életkora és rutintalansága miatt, az első félév bebizonyította. Verstappen ugyan monacói hibája miatt kapott hideget-meleget, nem egy futamon látványos előzésekkel és érett versenyzéssel bizonyította rátermettségét.

Édesapja, az F1-ben korábban ugyancsak megfordult Jos Verstappen éppen ezért egyáltalán nem tartja elhamarkodott lépésnek fia F1-es bemutatkozását. „Készen állt rá – és nem minden tizenhét éves srác mondhatja el magáról ugyanezt” – nyilatkozta a Motorsportnak. „Megértem, miért változtatták meg a szuperlicenc kiadására vonatkozó szabályt, de ehhez nem sok közöm van. Egyszerűen csak örülök, hogy itt az F1-ben, és jól végzi a munkáját. A Red Bull is elégedett vele, és azt hiszem, az F1 is örülhet, hogy van egy olyan versenyzője, mint Max. Gyors, agresszív, és képes előzni is. Az ilyenfajta versenyzők mindig jót tesznek a sportágnak.”

„Olvastam pár cikket, amely elmondta, miért döntöttünk rosszal, de senki sem jött oda hozzám személyesen, hogy közölje, hibázunk. De nem érdekelt volna, ha ezt mondják, és az sem, ha elismerik, tévedtek. Én tudtam, hogy ő képes rá, a Red Bull is tudta, és nagyon bíznak benne. Ha valaki azt mondta, nem hisz benne, akkor azt mondta. De nyilvánvaló, hogy tévedtek.”

Az idősebb Verstappen úgy véli, fia munkáját a Monaco után kapott kritikák is minősítik – mégpedig pozitívan. Mint ismert, a Romain Grosjeannal történt ütközése után több vetélytársa is bírálni kezdte az újoncot, amiért meggondolatlan manőverrel próbálkozott, ám Jos Verstappen szerint ez is csak azt mutatja, hogy az ellenfelek kezdenek komoly fenyegetést látni fiában. „Massa mindig mindent véleményez. Nem is számít. Az is csak érdekesebbé teszi Maxot, ha elkezdenek róla beszélni. Ez jól jellemzi az ő teljesítményét, hogy mennyire jó. Okos fiú, jól beszéli a nyelveket is, jól tudja, mit mondhat és mit nem. És a csapat is tudja, hogy mennyire jó munkát végez” – magyarázta a Benetton, a Simtek, a Footwork, a Tyrrell, az Arrows és a Minardi korábbi versenyzője.

 

Forrás: www.telesport.hu – RSS