Az úti cél: Európa

Bár őszi első lett az MTK az U19-es bajnokságban, a felsőházi rájátszás előtti pontnullázásnak köszönhetően azonban mind a nyolc csapat tiszta lappal indul. A tét nem csekély, hiszen a korosztály bajnoka valószínűleg elindulhat az ifjúsági Bajnokok Ligájában.

Nagy-Pál Tamás Felébred hosszú téli álmából az U19-es bajnokság: a Budapest Honvéd és a Vác összecsapásával szerdán kezdődik a tavaszi szezon. A tizenhat csapat ősszel elért eredménye alapján a felső-, illetve az alsóházban folytatja a küzdelmet. Különösen nagy tétje előbbinek van, hiszen a korosztály bajnoka akár az ifjúsági Bajnokok Ligájában is indulhat.

Puskás-MTK1

A Puskás és az MTK három korosztályban is nagy csatát vívhat egymással

Azért a feltételes mód, mert ehhez az NB I-nek a kontinens 32 legjobb bajnoksága közé kell kerülnie a szezon végére, és egyelőre – Liechtenstein mögött (!) – csupán a 33. helyen áll. Ugyanakkor elég valószínű, hogy néhány előttünk álló ország kiesik (ha ugyanaz a klub lesz a korosztályos bajnok, mint amelyiknek felnőtt csapata is BL-főtáblás), így jelen lehetnek a magyar fiatalok is a legrangosabb európai kupasorozatban.

Eddigi teljesítménye alapján erre a Sándor Károly Akadémiának (címlapfotó: pfla.hu) lehetne a legnagyobb esélye, de a korábban megszerzett pontokat most nullázták, így gyakorlatilag mind a nyolc csapat ugyanakkora sansszal harcolhat az aranyéremért. Az MTK kötelékébe tartozó agárdi műhely igazgatója, Tamási Zsolt szerint egyértelmű, hogy a lehetséges BL-szereplés miatt jelentősen emelkedett a bajnoki cím rangja.

„De nem csak nálunk – tette hozzá a szakember. – A felkészülés során a környező országok korosztályos listavezetőivel is megmérkőztünk. A meccsek remekül sikerültek, emellett az edzőktől megtudtuk: a nemzetközi porondra jutás lehetősége miatt óriási lett a presztízse a bajnokságoknak. Az U19-es korosztályra már egyébként is igaz, hogy a felnőttfutball kapuja, vagyis a mérkőzések eredménye is fontos, nem úgy, mint a kicsiknél. Emellett most már a gyerekek és az edzők körében is a BL lett a központi téma.”

A bajnoki címért folytatott csatában az MTK mellett a Honvéddal, a Puskással és a Ferencvárossal is mindenképp számolni kell, de a Vác, a Vasas, a ZTE vagy a Debrecen is képes lehet a meglepetésre. Ezzel egy időben természetesen folytatódik a versenyfutás a bajnoki címért az U17-es és az U16-os sorozatban is.

U19-ES BAJNOKSÁG
Felsőház, 1. forduló
Budapest Honvéd-MFA–Vác, ZTE Akadémia–MTK Budapest, Puskás Akadémia–Vasas Kubala Akadémia, DVSC-DLA–FTC.

U17-ES BAJNOKSÁG
Felsőház, 1. forduló
Vasas Kubala Akadémia–Puskás Akadémia, MTK Budapest–Illés Akadémia-Haladás, ZTE Akadémia–FTC, Budapest Honvéd-MFA–ETO FC Győr.

U16-OS BAJNOKSÁG
Felsőház, 1. forduló
Vasas Kubala Akadémia–Puskás Akadémia, MTK Budapest–Illés Akadémia-Haladás, DVSC-DLA–FTC, Budapest Honvéd-MFA–ETO FC Győr.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS