Babos Tímea esete a sasmadárral

Többször is elolvastam Babos Tímea nyilvános bejegyzését. A vérig sértett alaphangulatú írás végén pedig ott olvasható egy sok esetben igaz mondás: a sas soha nem törődik azzal, mit gondol róla a veréb!

Kristina Mladenovics és Babos Tímea (fotó: Getty Images)

Babos Tímeát olvasva, az eredményeit ismerve komoly kérdés kínálja önmagát: vajon a dörgedelmes írás végén megidézett sas ő lenne? Mert hogy ez a kérdőjel messze nem egyértelműen megválaszolható, sőt!

Maradjunk a száraz tényeknél: a női tenisz válogatott három éljátékosa elégedetlen volt Babos Csaba kinevezett kapitány tevékenységével és ezért panaszukkal eljártak a megfelelő helyen. Hogy mennyi igazságuk volt a „hármaknak” (Bodnár Anna, Gálfi Dalma, Udvardy Panna), ez megint nem mérhető patikamérlegen. Az viszont tény, hogy Babos Csaba egyértelmű támadási felületet adott maga ellen, hiszen lánya a világranglistán a fenti hármastól jókora távolságra helyezkedik el. Bodnár Anna pillanatnyilag a 79., Babos Tímea pedig a 376. helyet foglalja el.

Az idősebb Babos sokkal jobban tette volna, ha nem hívja be lányát a közös felkészülésre, hiszen Tímea aligha tudta és akarta alázattal elfogadni azt az alaphelyzetet, amelyben ő egyértelműen edzőpartnerként lehet ott és az a feladata, hogy teljes tudásával segítse a többiek minél jobb felkészülését és szereplését a románok ellen. A papa nem volt ennyire diplomatikus, a lánya pedig bizonyosan nehezen viselte a megváltozott szereposztással járó fontossági sorrendet.

A kialakult helyzetben aligha lehetett volna mást tenni, mint visszahívni Babos Csabát a kapitányságból, ami megint csak olaj lehetett a tűzre Baboséknál, különösen pedig Krisztinánál. Az idén 30. születésnapjához közelítő Tímeának egészen bizonyosan roppant nehéz megélnie, hogy 2019-ben még 103., 2022 végén, tehát három évvel később viszont már csak a 319. helyet foglalhatja el a világranglistán. Bizony a sikerekben gazdag évek (2016-ban érte el legmagasabb egyéni helyezését, ekkor 25. tudott lenni az aktuális világrangsorban) végleg elszálltak és ilyenkor nincs mit tenni, jó képet kell(ene) vágni a szereposztás drasztikus megváltozásához.

Van akinek ez könnyebben megy, Babos Tímeának – a jelek szerint – nehezebben. A legjobb eredményeit döntően párosban elért soproni hölgy 2018-ban 13. hétig vezette párjával a világranglistát, s bizony ugyanott ma már csak a 74. hely jut neki pillanatnyilag. Kiugró eredményeit elsősorban a francia Kristina Mladenovics oldalán érte el, de ne feledkezzünk meg a cseh Andrea Hlavackováról sem, akivel világbajnoki címet nyert 2017-ben, amit Kristina Mladenovics párjaként 2018-ban és 2019-ben megismételt.

Az eredmények vitán felül elismerésre méltóak, de semmiféle jogfolytonosságot nem jelentenek a teniszsportban zajló, minden elképzelést felülmúló versengésben. Ott, ahol Babos Tímeának már nem jutnak komolyabb sikerek, hiszen francia partnerével volt éveleji nekibuzdulása sem hozta meg a várt visszatérést a legelső bolyba.

A történetet az is színesíti, hogy Krisztina egy időben gyakran cserélt edzőt, ami a türelmetlenség jele is lehetett. A tőle évekre elköszönt, vele egykorú Mladenovics is bizonyára azért kanyarodott vissza korábbi sikerekbeli párjához, mert nem jöttek be az egyéni versenyeken remélt sikerek. Amikor Babossal párosoztak, Kristina egyesben még az 50. hely környékén küzdött, jelenleg pedig csak a 141. helyet birtokolhatja az egyéni rangsorban.

Egy szó, mind száz, Babos Tímea látványos feltámadásának legfeljebb ezreléknyi esélye van, mint ahogy az is nagyon valószínű, édesapja jobban tette volna, ha lányát nem hívja be a válogatott keretbe. Tímea előtt pedig jelenleg két út áll: vagy mindent egy lapra feltéve, megpróbál legalább az első 100 közelébe visszajönni, vagy szép lassan leszámol a régi, szép idők alaphangulatával, amire többen, akár nála fiatalabbak is rákényszerülnek ezekben a napokban is. Talán csak egy példa: a spanyol Garbine Muguruza világelső is volt egyesben, most pedig a 129. helyen szerénykedik.

Reális helyzetelemzést kívánok Babos Tímeának és stábjának. Ám bárhogyan is döntenek a folytatás céljait illetően, az egészen biztos, hogy ezzel a „sasolással” fel kell hagyni, hiszen ezekben a hetekben fenti társnőivel összevetésben ő sokkal inkább számít verébnek, mint magasan szárnyaló sasmadárnak.

(jochapress / Jocha Károly)  

Post Views: 3