Bajban a házigazda

Túl vagyunk az olimpia férfi labdarúgótornájának második csoportkörén is, amely után kijelenthető, Brazíliának egyszerűen nem megy. A Neymarral kiegészült hazai tizenegy második gól nélküli döntetlenjét könyvelte el a játékokon, miközben több együttes már továbbjutott, néhányan pedig már kiestek.

Majer Dániel Hasonló győzelmi kényszerben játszik Brazília a 2016-os riói játékok férfi labdarúgótornáján, mint tette azt a 2014-es világbajnokságon. Ez meglehetősen rá is nyomja bélyegét a Neymarral felturbózott U23-as csapatukra, két mérkőzés alatt ugyanis még gólt sem lőtt, és ha nem vigyáz, könnyen már a csoportkör végén búcsúzhat. Ezzel szemben a portugáloknak és a nigériaiaknak remekül megy a játék.

Egyedül Neymar (sárgában) sem képes a csodára Forrás: ibtimes.co.uk

Egyedül Neymar (sárgában) sem képes a csodára  •  Forrás: ibtimes.co.uk

Az első olimpiai aranyukra hajtó brazilok Dél-Afrika válogatottja után az irakiakkal sem bírtak az A csoportban, nem csoda, hogy kifütyülte őket a tőlük többet váró hazai publikum. Húsz lövésükből mindössze hat talált kaput, nem is kellett tehát túl nagy erőfeszítéseket mozgósítania ellenfelüknek. A csoport másik találkozóján Dánia a 20 esztendős Robert Skov révén 1-0-ra verte Dél-Afrikát, ezzel biztosítva helyét a negyeddöntőben. Az utolsó fordulóban a dánok a brazilokkal csapnak össze, a dél-amerikaiaknak pedig muszáj lesz nyerniük a továbbjutáshoz.

A B jelű kvartettben újabb továbbjutót köszönthettünk Nigéria együttesében: az afrikaiaknak a 19 esztendős római Sadiq Umar már az első félidőben bebiztosította az 1-0-s győzelmet Svédország felett. Más továbbra sem tudott mérkőzést nyerni a csoportban, a kolumbiaiak svédek elleni 2-2-s döntetlenjük után Japán ellen is ugyanazt az eredményt érték el, így négy lőtt góljuk ellenére mindössze két ponttal, de legalább a négyes második helyén állnak.

A C csoportban eleinte hatalmas meglepetés volt kialakulóban, az első mérkőzésén Dél-Korától 8-0-ra kikapó Fidzsi-szigetek válogatottja félidőben 1-0-ra vezetett a lényegesen jobb csapatként számon tartott Mexikó ellen. A második játékrészben aztán jött a Pachuca 21 éves középpályása, Erick Gutierrez és négy találatával szertefoszlatta az álmokat. A vége 5-1-lett, s már matematikailag is eldőlt, hogy a vesztes kiesett. A másik találkozón a németek izgalmas, 3-3-as döntetlent játszottak a Koreai Köztársasággal. A dél-koreaiak már a zsebükben érezhették a három pontot, másodpercekkel a lefújást megelőzően azonban Serge Gnabry megpattanó lövésével egyenlítettek a németek. Az Arsenal 21 éves csatára második gólját lőtte a találkozón, második döntetlenjéhez segítve csapatát a tornán.

A D csoportban a dánok és nigériaiak után a portugálok jutottak tovább. A luzitánok második csoportmeccsüket is sikerrel vívták, ezúttal Hondurast verték 2-1-re. Ugyan Alberth Elis révén már az első percben vezetést szerzett Honduras, Tobias Figueiredo és Goncalo Paciencia megfordította az összecsapást. Az előző körben pont a portugáloktól vereséget szenvedő argentinok életben tartották továbbjutási esélyeiket, Jonathan Calleri és az Atletico Madridban játszó Ángel Correa segédletével 2-1-re verték Algériát, az afrikai országnak ezzel elszálltak továbbjutási esélyei. A mérkőzést mindkét csapat tíz emberrel fejezte be, az argentinoknál a csapatkapitány Victor Cuesta, a túloldalon Ayoub Abdellaoui kapott pirosat.

A riói férfi labdarúgótorna magyar idő szerint szerda este 18 órától folytatódik az Algéria–Portugália és az Argentína–Honduras mérkőzésekkel.

OLIMPIAI FÉRFI LABDARÚGÓTORNA, BRAZÍLIA
A csoportok állása a 2. forduló után
A csoport
1. Dánia 4 pont, 2. Brazília 2, 3. Irak 2, 4. Dél-Afrika 1
B csoport
1. Nigéria 6, 2. Kolumbia 2, 3. Japán 1, 4. Svédország 1
C csoport
1. Dél-Korea 4, 2. Mexikó 4, 3. Németország 2, 4. Fidzsi-szigetek 0
D csoport
1. Portugália 6, 2. Honduras 3, 3. Argentína 3, 4. Algéria 0

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS