Bajban a horvátok, vezet Albánia! – Horvátország–Albánia 0–1 – ÉLŐ

Cikkünk frissül.

Miközben Magyarországon valószínűleg minden fociszurkoló az esti német-magyart várja, már délután 3-kor elkezdődik az Európa-bajnokság második csoportköre. A B csoporttal indítjuk a napot: Horvátország és Albánia játszik a nap első meccsén.

Az első fordulóban mindkét csapat veszített. Az benne volt a pakliban, hogy Horvátország Spanyolországtól kikap, de az, hogy nagyon simán, 3-0-ra égtek, azért így is komoly meglepetés volt. Albánia Olaszországgal játszott, és miután a 23. másodpercben az Európa-bajnokságok történetének leggyorsabb góljával már vezettek, 2-1-es vereség lett a vége.

Ez pedig azt is jelenti, hogy mivel a csoportban két olyan csapat van a most meccselőkön kívül, amely a végső győzelemre is esélyes, ha a csoport minimum harmadik helyét el akarják csípni, akkor ahhoz most kell nyerni, az utolsó fordulóban már sokkal nehezebb lesz. A keret és a közelmúlt alapján is Horvátország a toronymagas esélyes, de a győzelemhez azért a legutóbbinál sokkal jobb játékra volna szükségük.

És egy magyar szál: ennek a csoportnak a második helyezettjével fog játszani a mi csoportunk másodikja, az itteni csoportgyőztes pedig lehet, hogy a mi csoportharmadikunkra vár (ez attól függ, hogy a hat csoport közül melyik négyből jut tovább a harmadik helyezett).

A kezdőcsapatok:

Horvátország: Livakovic – Juranovic, Sutalo, Gvardiol, Perisic – Modric, Brozovic, Kovacic – Majer, Petkovic, Kramaric

Albánia: Strakosha – Hysaj, Djimsiti, Arlind Ajeti, Mitaj – Asllani, Ramadani, Laci – Asani, Manaj, Bajrami

Az AFP fotósa még művészkedhetett is egy sort a bemelegítésnél.

AFP / Odd Andersen

Aki magyar klubfocit néz, ismerős nevekkel találkozhat: Asani 2021 és 2023 között Kisvárdán játszott, Ramadani 2021/22-ben az MTK-ban. Ezúttal nem lett 23. másodperces gól, sőt, nem túl izgalmasan kezdődött a meccs. A horvát csapat tartotta a labdát és próbált nagy nyomást helyezni az albánokra, de az első tíz perc végéhez úgy jutottunk el, hogy minimálisan is komoly helyzetet egyik csapat sem tudott kidolgozni.

Utána viszont Albánia kijött a szorításból és a meccs legelső helyzetéből megszerezte a vezetést. Egy gyors kontra után Asani adott középre, Laci, akit valamiért teljesen magára hagytak, a kapu közeléből fejelt, Livakovic pedig még mellé is nyúlt, 1-0 Albániának.

Quazim Laci gólöröme – útban a legjobb 16 felé?

AFP / John Macdougall

Kicsit meglepő módon az albánok lettek aktívabbak a góljuk után, Bajrami egy veszélyes lövése épp csak elkerülte a kaput, majd ugyanő majdnem lefutotta a horvát védelmet, a horvát csapat pedig először a 20. percben jutott el kapura lövésig. A 31. percben aztán Livakovicnak kellett a meccs addigi legnagyobb védését bemutatnia, miután az albánok 4 a 3 ellen vihették kapura a labdát. Innen aztán visszatért a horvát mezőnyfölény, volt még egy veszélyesebb horvát szabadrúgás, de hatalmas helyzetek nélkül telt el az első félidő maradéka, az albánok látványosan jól követték, mit akarnak a horvátok játszani, és nem sok lehetőséget hagytak nekik.

Ennél azért jobban kezdték a horvátok a második félidőt: alig valamivel a kezdés után Petkovic még csak gyengén fejelt, az 50. percben viszont a félidei csereként beállt Sucic lövésénél Strakoshának már bravúrral kellett védenie.

Írta a HVG

A Bajban a horvátok, vezet Albánia! – Horvátország–Albánia 0–1 – ÉLŐ bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.