Balázs Attila: ha sok pénzem lenne, másként döntenék!

Megosztja a tenisztársadalmat a New York-i tornán való részvétel, többek között a férfi mezőny legendás alakja, Rafael Nadal és a női ranglista-vezető, Ashleigh Barty is kihagyja az év utolsó Grand Slam-versenyét. Balázs Attila más utakon jár, ő azért hozott áldozatot a karrierje során, hogy amikor eljön a pillanat, akkor éljen vele, és ezt a szándékát a járványhelyzet sem írja felül. Hiába tombol a vírus az Egyesült Államokban, és ígérnek steril, agyonbiztosított körülményeket a rendezők, a világranglista 76. helyén álló Balázsnak esze ágában sincs lemondani a részvételt a US Openen.

Balázs Attila Debrecenben (MTI/Czeglédi Zsolt)

Ha lehetne súlyozni, kit hogyan érintett a márciusban kezdődött és a mai napig tartó járványidőszak, Balázs Attila ott lenne az élbolyban. A 31 éves játékos nagyszerű formában teniszezett, amikor beütött a krach: februárban elődöntős volt a Rio de Janeiró-i ATP 500-as tornán, majd március elején a Belgium elleni sikerrel megvívott Davis-kupa párharc idején lendült csúcsformába.

Hogy aztán hetekig ne fogjon ütőt a kezébe… – Mindenkinek rosszul jött a kényszerleállás, én kimondottan bosszús voltam, amikor felfüggesztették a szezont. Jó formában éreztem magam, pályafutásom legjobb ranglista-helyezését értem el, amikor szinte leállt a teniszélet – idézte fel a tavasszal történteket a Budai Teniszcentrumban készülő versenyző, az MTK szerződtetett profija.

Balázs a 76. helyen állt a világranglistán, amikor felütötte a fejét és megbénította a sportéletet a koronavírus-járvány. A 31 éves játékos hetekig nem is készült, ma már enyhült a helyzet, salakos borításon az ausztriai Mauthausenben és a szícíliai Siracusában szerepelt csapatversenyen az elmúlt hetekben, és valamennyi mérkőzését meg is nyerte. A formája rendben van, egyedül a régóta kínzó sarokfájdalom hátráltatja, de ez sem annyira, hogy ha újra indul a versenyszezon, akkor ne találkozzunk a nevével a résztvevők között. Fel sem vetődött, hogy Rafael Nadal, Nick Kyrgios, a női világelső Ashleigh Barty után ő is visszalépjen a US Opentől. – Én azért dolgoztam keményen és hoztam rengeteg áldozatot a karrierem során, hogy elindulhassak Grand Slam-versenyeken. Az álmom valósul meg, ha végre én is ott lehetek a mezőnyben, szóval, koronavírus-helyzet ide vagy oda, számomra hatalmas lehetőség a US Open, és ezt luxus lenne kihagyni. Én is maradhatnék itthon, play station-özhetnék a lakásomban, de ez fel sem merül bennem. Nem kérdés, ott akarok lenni New Yorkban.

Ha lenne pár millió euró a bankszámlámon, és már túl lennék 40 vagy 50 Grand Slam-versenyen, akkor talán másképp döntenék. De én nem vagyok ebben a helyzetben. Nekem hatalmas lehetőség a US Open, amelyet meg kell ragadnom – mondta lapunknak a Davis-kupa válogatott játékosa.

Hozzátette, Fucsovics Mártonhoz hasonlóan ő is részt vesz a US Opent felvezető ATP 1000-es versenyen augusztus 17. és 23. között; az eredetileg Cincinnatiben kiírt, valójában New Yorkban sorra kerülő viadalon selejtezőt fog játszani.

Még az indulás előtt, szomorú kötelességének eleget téve Balázs Attila elbúcsúzott egyik legjobb barátjától, a július 31-én elhunyt, 29 éves Borsos Olivértól, aki gyerekkori jó barátja volt, és később sportigazgatóként vezette a BTC-t. – Természetesen ott voltam a temetésen, hiszen Oli nagyon jó barátom volt. Rossz érzés fog el, amikor eszembe jut a halála, s hogy ennek miért kellett megtörténnie. Egyedül gyászoltam, gyászolom otthon, a tragédia óta Oli a mai napig eszembe jut. Próbálok a teniszre koncentrálni. Biztos vagyok benne, hogy ő is így tenne az én helyemben – mondta lapunknak a világranglista 76. helyezettje.

(mno.hu / Szilágyi László)

.