Beda Szabolcs és Brown Viktória is nyert a 48 órás ultrafutó-világbajnokságon

Beda Szabolcs 390.838 kilométert megtéve győzött az angliai Gloucesterben rendezett 48 órás ultrafutó-világbajnokságon.

Beda Szabolcs

Beda Szabolcs. Fotó: Váry Nilla

Eltelt néhány nap a győzelme óta, felfogta már, hogy világbajnok lett?

Már igen – mondta Beda Szabolcs, aki 390.838 kilométert megtéve győzött az angliai Gloucesterben rendezett 48 órás ultrafutó-világbajnokságon. – A verseny után, az első néhány napban nem teljesen, persze akkor még ott volt a fáradtság, kisebb fájdalmak, rosszullét, ráadásul be is lázasodtam. Próbáltam minél többet aludni és magamhoz térni.

Milyen célokkal vágott neki a versenynek?

A győzelem lebegett a szemem előtt. Kilométerszámot nem tűztem ki, csak azt, hogy elhozzam a világbajnoki címet. Bár tudtam, hogy nem lesz egyszerű, nagy csata lesz, ugyanis nagyon erős volt a mezőny. A legnagyobb ellenfelemnek a brit Dan Lawsont tartottam, aki kiváló ultrafutó. Korábbi huszonnégy órás Európa-bajnok, nyert Ultrabalatont is, sőt sokáig az ő nevéhez fűződött a pályacsúcs. Tudtam, hogy remek formában van, tavaly a legjobb britként kétszázhetvenhárom kilométert futott a huszonnégy órás Európa-bajnokságon. Rajta kívül is voltak erős brit versenyzők, és a lengyel Lukasz Sagan is nagy erőt képviselt.

Végül Dan Lawson harmadik, Lukasz Sagan második lett, ön pedig az első helyen végzett. Valahol számítani lehetett rá, hogy nagyszerű versenye lesz, ugyanis ebben az évben győzött a hatórás, a száz kilométeres és a tizenkét órás országos bajnokságon, majd harmadik lett az Ultrabalatonon, később pedig a Bács-Kiskun Ultrán ért be elsőként a célba. Élete legjobb formájában van?

Az elmúlt évek edzésmunkája beérett, és a megszerzett tapasztalattal kiegészülve, úgy tűnik, elég jó formájában vagyok. Igen, talán mondhatom, hogy életem ljobb formájában, legalábbis ami az ultrán belül is a hosszabb távokat illeti.

ultrafutás

A nőknél Brown Viktória, míg a férfiaknál Beda Szabolcs győzött, ráadásul csapatban is mindkét első helyet a magyarok nyertékBrown

Minden úgy ment, ahogy elterveztem. Úgy kezdtem, ahogy szoktam, azaz lassabban, hagytam a többieket elmenni.

A britek elképesztő tempóban kezdtek, Dan Lawson például négy húsz körüli tempóban, pár kör alatt le is körözött… Hihetetlen volt. Nekem bár hatperces tempó volt a cél, öt ötven körül kezdtem, próbáltam nem túlságosan visszafogni magam, ez tűnt optimálisnak és hosszú távon fenntarthatónak. Az elején még a legjobb tízben sem voltam, sőt akadt három-négy lány, aki szintén előttem volt, így összetettben a tizenhatodik hely környékén haladtam. Ám nem pánikoltam, tudtam, hogy jó ez a taktika, előbb-utóbb beérik a munka gyümölcse. Volt, hogy Dan Lawson negyven körrel vezetett előttem, ám lassan elkezdtek megszűnni a lekörözgetések, sőt egy idő után már én köröztem le a többieket. Láttam, hogy a brit srác elfáradt, sokszor belesétált, egyre jobban közelítettem hozzá. Aztán átvettem a vezetést, és elkezdtem növelni a különbséget. Ami még nagyban nehezítette a teljesítést, az az extrém időjárás volt. Pénteken egész nap meleg volt, szikrázóan sütött a nap, ugyanakkor viharos szél társult hozzá. Sajnos a szél a társunk maradt, vasárnap hajnalban pedig megérkezett az eső is. Szerencsére nem volt folyamatos, de többször elég erősen rákezdett, ami miatt viszont sokszor kellett öltözni és vetkőzni.

Miképp oldotta meg a pihenést?

Minél tovább akartam kihúzni pihenés nélkül, még a frissítésekhez sem álltam meg. A párom és a csapattársam segített, mindent a kezembe adtak, menet közben frissítettem.

Ez fontos volt, ugyanis láttam, hogy a többiek folyamatosan megálltak. Nem volt konkrét terv, hogy mikor megyek aludni, huszonhat órát követően mentem először pihenni. Körülbelül egy órát aludtam, majd újult erővel folytattam. Az élről álltam ki, és a második helyen álltam vissza, de tudtam, hogy a brit srác még nem aludt, és lassan ő is megy pihenni. Így is történt, fél órán belül visszavettem a vezetést, és már nem is engedtem ki a kezemből. A folytatásban kétszer fél órát pihentem még.

Elképesztően teljesített a magyar csapat, összesen négy aranyérmet nyert. Az ön sikerén kívül a nőknél Brown Viktória győzött, és csapatban is mindkét aranyat elhozta Magyarország.

Nagyon erős volt a csapatunk. A lányok és fiúk is kiválóan teljesítettek, az volt az érzésem a versenyen, hogy egyértelműen mi nyerjük meg a csapatviadalokat is.

A következő nagy megméretése a balatonfüredi hatnapos világkupa lesz. Ott is az aranyérem a célja?

Igen, a győzelem a célom, és szeretném megdönteni az országos csúcsot is.

(csupasport.hu)

Post Views: 1

JochaPress