Bravúros negyedik hely

Minden várakozást felülmúlva a 4. helyen végzett a leány U18-as divízió I/A csoportos jégkorong-világbajnokságon a magyar válogatott, miután a torna zárómeccsén 3-0-ra nyert Ausztria ellen. Németország jutott fel, Franciaország esett ki.

STJ Mire este 7 órakor elkezdődött a magyar válogatott mérkőzése a leány U18-as divízió I/A csoportos jégkorong-világbajnokságon, már minden fontos kérdésre válasz született. A szombati nap nyitómeccsén Szlovákia 4-1-re megverte Norvégiát, majd Németország 4-2-re nyert Franciaország ellen. Mindez azt jelentette, hogy Németország lett az aranyérmes, és jutott fel a legmagasabb osztályba, míg a tavaly még az elithez tartozó franciák leszánkáztak a harmadik vonalba. A magyar csapat bennmaradása a franciák bukásával matematikailag is biztossá vált. Így a tornát lezáró magyar–osztráknak „csak” annyi volt a tétje, hogy hazai siker esetén felkapaszkodhatunk a negyedik helyre és a norvégoké lesz a bronzérem, viszont az osztrák győzelem dobogót ért volna a „sógornőknek”.

Háromszor kapitulált az osztrák csapat Fotó: MJSZ

Háromszor kapitulált az osztrák csapat  •  Fotó: MJSZ

Mintha az utolsó napra a szurkolók kedve is megjött volna, a kispadok felüli lelátórész majdnem megtelt a budai Tüskecsarnokban. Hivatalosan egyébként összesen 2246 nézője volt a vb-nek, ami átlagban 149 drukkert jelent. A magyarok meccsei iránt majdnem kétszer ekkora volt az érdeklődés, átlagban 273-an látták a mieink fellépéseit. A magyar–osztrákra Ausztriából is érkezett egy kisebb szurkolói csoport, így aztán igazán kiváló hangulatban játszhattak a két ország ifijei. A mieink szempontjából nem a legjobban indult a csata, a 6. percben ugyanis Theresa Schafzalt csak szabálytalanul lehetett megakadályozni abban, hogy ziccerbe kerüljön; Odnoga Lotti máris indulhatott a büntetőpadra. A fór alatt Laura Krausnak volt balról egy ígéretes lövése, de Maruyama Yumi, aki második meccsén védhetett a vb-n, a fejvédőjével hárított. Jobbára a mezőnyben gyűrték egymást e periódusban a felek, ha viszont lövőhelyzet adódott, az osztrákok sokkal pontosabban céloztak. Ők az első harmadban 13-szor, míg a magyarok csak kétszer találták el a kaput. Pedig volt lehetősége a mieinknek is, a 16. percben például Fecske Maja nem érte el a balról keresztbe lőtt korongot, miközben az osztrák kapu bal alsó sarka csábítóan üresen maradt. Még ebben a percben épp Fecskére rótt ki két percet a svájci vezetőbíró, és a fórban két ígéretes próbálkozása is akadt Jyri Kuivala együttesének: előbb Antonia Matzka küldött kapura egy életerős lövést, majd Katharina Schneeberger tüzelt, a pakk megpattant a keresztbe korcsolyázó Zoe Killisch van Hornon, de szerencsére épp Maruyama Yumihoz perdült.

A második játékrész 5. perce meghozta az első osztrák kiállítást. Ráadásul 1 perc 6 másodperccel később Bianca Posch is csatlakozhatott a már a büntetőpadon ücsörgő Anna-Lena Steinerhez. Vagyis 55 másodpercre kettős emberelőnybe kerültünk, s ezt az esélyt nem szalasztotta el az érezhetően felszabadultan, nagy kedvvel jégkorongozó magyar válogatott. A 27. percben Mayer Fruzsina lőtt, a korong viszont középen elakadt Szűcs Anitában. Váradi Orsolya eszmélt a leggyorsabban, és a lehulló pakkot Nina Prunster kapujába ütötte. A 32. percben Odnoga Lotti kísérletezett, és csak centikkel tévesztette el a célt. A 33. percben Julia Schneeberger kapott 2 percet, ám 19 másodperccel később Szűcs Anita is kénytelen volt kényszerpihenőt tartani. Ám a négy a négy elleni játékból most a magyar válogatott jött ki jobban. A 34. percben Horváth Imola elrobogott a jobb szélen, Antonia Matzka csupán díszkíséretet tudott adni az Ocskay-akadémia hokisának, aki kilőtte a hosszú sarkot. Az osztrákok finn edzője időt kért, s majdnem szépített is együttese. A 34. percben Theresa Schafzahl fonákkal próbálta meg beemelni a pakkot a bal felső sarokba, de Maruyama Yumi príma reflexszel mentett. A harmad utolsó emberelőnyéből viszont kis híján magyar találat született. Mayer Fruzsina lőtt, a lepattanó pakk Horváth Dominika elé került, a KMH hokisa azonban egy ütemmel később reagált, így odalett az esély. Mindenesetre a második felvonás 12:4-es kapura lövési aránya már hűen tükrözte a magyar fölényt.

Jogos a magyar öröm Fotó: MJSZ

Jogos a magyar öröm  •  Fotó: MJSZ

A harmadik harmad egy kimaradt magyar fórral indult, de aztán növelték előnyüket a mieink. A 48. percben Laura Kraus és Zoe Killisch van Horn érdeklődve figyelte, ahogy Horváth Dominika éles szögből, szemfülesen kilövi a hosszú sarkot. Az osztrák idegeket kissé megviselte az újabb kapott gól, és Theresa Schafzahl keménykedett is egy kicsit Odnoga Lottival, amit a svájci bírónő 2+2 perccel honorált. A kiállításokat ezen a vébén nagyüzemi tempóban osztogató Michaela Matejova ettől „vérszemet kapott”, s gyorsan kiszórt két magyart is, 1 perc 21 másodpercre kettős fórral ajándékozva meg az osztrákokat. Ám ekkorra már hitehagyottá vált Ausztria együttese, a mieink ellenben önfeláldozóan védekeztek. Így először zárt kapott gól nélkül mérkőzést e tornán Buzás Norbert csapata; a shutout Maruyama Yumi statisztikáját gazdagítja. A 3-0-s siker azt jelenti, hogy a mieink egy helyet javítottak a tavalyi, miskolci vb-szereplésükhöz képest, amikor ötödikek lettek.

A meccs után – a dobogósoknak járó érmek mellett – kiosztották a vb különdíjait. A legjobb magyar játékos Mayer Fruzsina lett. A torna kapusának a német Johanna Mayt, a legjobb védőnek a norvég Lene Tendenest, míg a legjobb csatárnak a szintén norvég Millie Sirumot választották meg.

Leány U18-as divízió I/A csoportos világbajnokság, Budapest
Magyarország–Ausztria 3-0 (0-0, 2-0, 1-0)
Tüskecsarnok, vezette: Michaela Matejova (svájci), Loise Lybak Larsen (dán), Leticia Tscherrig (svájci)
Magyarország: Maruyama – Fodor, Odnoga, Mayer, Szick, Váradi; Gaitz, Szamosfalvi, Puskás, Páterka, Horváth D.; Szűcs, Faggyas, Sőléd, Cselényi, Horváth I.; Preisinger, Fecske M., Sándor-Székely
Gólok: 26:54: Váradi (Mayer) kettős emberelőny, 1-0. 33:09: Horváth I. (Szamosfalvi) 2-0. 47:23: Horváth D. (Puskás) 3-0.

A vb végeredménye
1. Németország 12 pont (feljutott), 2. Szlovákia 12, 3. Norvégia 8, 4. Magyarország 6, 5. Ausztria 6, 6. Franciaország 1.

A magyarok eredményei
Magyarország–Szlovákia 0-4
Németország–Magyarország 3-0
Franciaország–Magyarország 1-3
Norvégia–Magyarország 5-3
Magyarország–Ausztria 3-0

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS