Brazília ékköve

Hugo Calderano a feltörekvő fiatalok közé tartozik. A tizenkilenc éves asztaliteniszező korán felhívta magára a nemzetközi mezőny figyelmét. Nandzsingban, az ifjúsági olimpián Brazília első ötkarikás érmét szerezte, a Pánamerikai Játékokon aratott győzelmével pedig biztosította a helyét a riói nyári játékokon.

UP-info Amikor kiderült, hogy 2016-ban Rio rendezi a nyári olimpiát, Brazíliában olyan sportágakra is nagyobb figyelmet fordított az állam, amelyek addig háttérbe szorultak. Közéjük tartozott az asztalitenisz is. Az elmúlt években tapasztalt külföldi szakemberek kezdtek el foglalkozni a brazil játékosokkal, megreformálták az edzéseket, a sportolók pedig egyre több nemzetközi versenyre jutottak el.

Hugo Calderano már készülhet Rióra.

Hugo Calderano már készülhet Rióra

A tudatos építkezés egyik „terméke” Hugo Calderano, aki annak ellenére, hogy még csak tizenkilenc éves, már a legjobb száz között van a világranglistán. Nyolcévesen ismerkedett meg a sportággal szülővárosában, Rio de Janeiróban. Sokáig röplabdázott is, de amikor a hazai bajnokságban egyre jobb eredményeket ért el, úgy döntött, előbbi mellett teszi le a garast.

A fejlődése érdekében Săo Paulóba tette át a székhelyét, a kiemelkedő brazil játékosok ugyanis mind a Săo Caetano nevű klubban edzenek. Eredményeivel már egészen fiatalon felhívta magára a nemzetközi  figyelmet. 2012-ben a World Tour brazil állomásán tizenhat évesen legyőzte az Európa-bajnok belga Jean-Michel Saivet, majd egy évvel később meg is nyerte a hazai versenyt, s ő lett a legfiatalabb a férfiak között, aki egyesben valaha nyert a sorozatban.

2014-ben folytatta a történelemírást: ő lett a legfiatalabb latin-amerikai bajnok, majd az első, aki érmet szerzett asztaliteniszben Brazíliának az olimpián. Egyelőre csak a nandzsingi ifjúsági játékokról van bronza, de miután a Pánamerikai Játékokon is diadalmaskodott, megszerezte a riói olimpia indulási jogát. Azután, hogy a döntőben legyőzte honfitársát, Gustavo Tsuboit, nehezen talált szavakat, de annyit csak elmondott, hogy ugyanazt érzi, mint amikor az ifjúsági olimpián megszerezte a harmadik helyet.

Teljesítményére természetesen Európában is felfigyeltek. 2014 nyarán igazolt a németországi Ochsenhausen Bundesliga I-es csapatába, s olyan jól sikerült a szezonja, hogy a klubja egy év után egészen a 2016/17-es szezon végéig meghosszabbította a szerződését.

A csendes kisvárosban a legtöbb idejét edzéssel tölti, a szabadidejében németül tanul, vagy videójátékkal játszik. De a kedvenc hobbija a Rubik kocka gyors kirakása.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS