Bronz az első érmünk

Török Zsolt bronzérmet nyert, Kottes Pál és Kéri Zoltán ötödik lett a ruszei U23-as Európa-bajnokság első, kötöttfogású versenynapján. A négy aranyon az oroszok, a törökök, a grúzok és a németek osztoztak, míg a házigazda bolgárok nem szereztek érmet.

 

Szekeres István Nem a véletlen műve, hogy a bolgárok az U23-as Eb műsorában szakítottak az európai rendezésű világversenyek hagyományával, és nem a kötöttfogást tették a hét végi, két zárónapra. Jobban bízhatnak a szabadfogású heppiendben, amin a rajt napjának végén igazán nem csodálkoztunk. A négy kötöttfogású súlycsoportban ugyanis – sorrendben – a 18., a 19., a 9. és a 16. helyet szerezték meg; 19. helyezettként utolsó lett a 71 kg-ban az a Majkal Izmirlijszki, akit a selejtezőben Kottes Pál nem egészen öt perc alatt 11-0-ra szinte megalázott.

A verseny a ruszei Bulsztrad Aréna

A verseny a ruszei Bulsztrad Aréna

A magyarok a délelőtti programban hét mérkőzést nyertek a ruszei Bulsztrad Arénában, ahol a kötöttfogás négy súlycsoportjának küzdelmeivel (69 indulóval), megkezdődött az U23-as Európa-bajnokság. A 80 kg-ban Kéri, a 98 kg-ban Török az elődöntőben maradt alul, a 71 kg-os Kottes pedig a vigaszágon szerezte meg a jogot, hogy az esti programban bronzmérkőzést vívjon. Az 59 kg-ban Torba győzelemmel kezdett, de a nyolcaddöntőben elszenvedett vereségével búcsúzni kényszerült.

Végül Török Zsolt állhatott fel a dobogóra. Remekül rajtolt, ukrán ellenfelet győzött le simán, technikai tussal, majd következett a török Tiğci elleni bravúr: mesés szaltóval fordított 0-3-ról 4-3-ra, és a 4-4-es végeredmény – éppen a magasabb értékű akció révén – az ő sikerét jelentette. Az elődöntőben a német színekben birkózó Muhammed Etka Severtől  kapott ki elég gyors technikai tussal. A későbbi aranyérmestől, aki a döntőben nagyjából ugyanannyi idő alatt két vállra fektette a grúz vetélytársat. Ez a fickó maga az őserő és a lendület, gyaníthatóan még sokszor találkozunk a nevével az elkövetkező években.
A bronzmérkőzés már az első menetben eldőlt: intést követő térdelő helyzetből az FTC és az Eger versenyzője kétszer megpörgette a svéd Carl Anton Eurént, a tavalyi U23-as Eb 8. helyezettjét, amire egyetlen intés jött válaszként, így 4-1 lett a vége.

Az első érmesünk

Az első érmesünk

És megszületett az első magyar érem az U23-as Európa-bajnokságon.

Apró szépséghiba, hogy Zsolt mintha elfáradt volna a végére, és a maradék erejével már csak a vezetését őrizte. A 80 kg-ban Kéri Zoltán pedig fejben fáradt el, pedig neki volt a legegyszerűbb útja, hiszen – a sorsolás szeszélye folytán – csak a negyeddöntőben, és akkor is osztrák ellenféllel kellett először szőnyegre lépnie. A bronzmérkőzésre jött Elton Vazirzade, akinek még nincs jegyzett nemzetközi eredménye; februárban viszont ő lett a 84 kg azeri juniorbajnoka, ami jó ajánlólevél ebben a sportágban…

Az első menetben Kéri remek dolgot mutatott be: térdelő helyzetben nemcsak blokkolta az azeri pörgetését, hanem felül is kerekedett, egy pontért. Később kettőt kapott levitelért, az ellenfél pedig két kiléptetéssel csak kullogott utána. Mígnem az utolsó másodpercekben – szaltóval indított – levitel neki hozta meg a győzelmet. A harmadik bronzcsatásunk, Kottes Pál valahogyan nem tudta önmagát adni a kadet-világbajnok és juniorvébé-ezüstérmes, azeri Ruhin Mikajilov ellen, aki távolról, okosan terelgette ellenfelét, majd három magabiztos akcióval írta meg a végeredményt.

Panaszra azért nem lehet okunk. Négy versenyzőnk közül egy bronzérmet, kettő ötödik helyet szerzett, és még a 9. helyen végzett Torba Erik is értékelhetőt nyújtott.

U23-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, RUSZE (BULGÁRIA)
A magyar szereplők. 59 kg (19 induló): Torba Erik. 71 kg (18): Kottes Pál. 80 kg (14): Kéri Zoltán. 98 kg (18): Török Zsolt.
A magyar mérkőzések. Selejtező. Torba–Justas Petrovicius (litván) 10-6, Kottes–Majkal Izmirlijszki (bolgár) 11-0, technikai tus a 4:55. percben. Nyolcaddöntő. Jahor Beljak (fehérorosz)–Torba 8-2, Kottes–Davide Cascavilla (olasz) 5-4, Török–Jevgeni Szaveta (ukrán) 8-0, technikai tus. Negyeddöntő. Antonio Kamenjašević (horvát)–Kottes 7-4, Kéri–Lukas Staudacher (osztrák) 8-0, technikai tus a 18. másodpercben (!), Török Zsolt–Ibrahim Sadullah Tiğci (török) 4-4 (magasabb értékű akcióval). Elődöntő. Burhan Abkudak (török) –Kéri 7-3, Muhammed Etka Sever (német)–Török Zsolt 8-0, technikai tus az 1:12. percben. Vigaszág. Kottes–Krzysztof Tomasz Banczyk (lengyel) 7-1
Bronzmérkőzések
71 kg: Ruhin Mikajilov (azeri)–Kottes Pál 8-0, technikai tus a 3:57. percben
80 kg: Elton Vazirzade (azeri)–Kéri Zoltán 4-3
98 kg: Török Zsolt– Carl Anton Eurén (svéd) 4-1
A nap Európa-bajnokai és a magyar versenyzők helyezése
59 kg: Szergej Jemelin (Oroszország),… 9. Torba Erik
71 kg: Yunus Emre Başar (Törökország), …5. Kottes Pál
80 kg: Lasa Gobadze (Grúzia),… 5. Kéri Zoltán
98 kg: Muhammed Etka Sever (Németország), …3. Török Zsolt

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS