Bronz – szaltókkal

A kötöttfogás 120 kg-os súlycsoportjában Almási Ferenc megszerezte a fogásnem második (bronz)érmét a franciaországi Mâconban zajló junior-világbajnokságon. A nyolc aranyból a grúzok négyet vittek haza. Kellemes meglepetésre Algéria és Egyiptom is nyert érmet.

Szekeres István Alig múlt el tíz másodperc a bronzmérkőzésből, amikor Amin Mohammadzaman Mirzazade már 4-0-ra vezetett Almási Ferenc ellen. Levitel, pörgetés. Hiába, no – gondoltuk –, az irániak a maguk egymillió igazolt birkózójával nagy királyok; ennyivel jobbak… A kötöttfogás 120 kilós magyar juniorvébé-szereplőjét nem gyötörték efféle gondolatok. Fogta magát, és hátraesést (népszerű nevén: szaltót) indított, és az két pontot ért, 2-4, majd bemutatta ugyanannak a nagy ívű, négypontos változatát. 6-4, már ide. A második menetben az iráni is megpróbálkozott ugyanazzal, de Almási remek érzékkel és ütemben megkontrázta… 8-4!

Nem nyugodtunk meg teljesen, mert hát az irániak nagy küzdők, és bizony volt hátra még két egész perc. Csakhogy mi történt!… Az iráni elfogyott, csak erőtlen próbálkozásokra futotta tőle, Almási Ferenc uralta a meccset.

És egyértelmű győzelmet aratott, megszerezve pályafutásának első érmét világversenyről.

Almási Ferenc

Almási Ferenc

Az Orosházáról indult versenyző, aki a BVSC-Ganzban folytatta, ma pedig a Csepeli BC versenyzője, remekül is kezdte a napot. A nyolcaddöntővel indított, és két látványos, gyors technikaitus-győzelemmel – kínai és üzbég birkózó ellenében – máris az elődöntőben volt. Ott azonban jött a tavalyi junior világ- és Európa-bajnok, a grúz Zvjadi Pataridze, aki ráadásul az idei kontinensbajnokságot is megnyerte (és aligha állítja meg egyhamar bárki is), és másfél perc alatt győzött 9-0-ra. Pironkodnunk igazán nem kell, mert a döntőben pedig a török riválist intézte el 10-0-ra, 1:21 perc alatt.

„Remélem, hogy legalább az Európa-bajnoki eredményünket – egy érem és egy pontszerző helyezés – meg tudjuk ismételni. Szerintem a csapatban még annál is több van, a két érem és az egy pontszerző hely sem elérhetetlen” – mondta a juniorvébéről írt előzetesünkben Lévai Zoltán, a kötöttfogás szakágvezetője. Az eredmény a remélt és a maximális várakozás között landolt.

Soha rosszabbat! (Jobbat persze bármikor lehet…)

A kötöttfogás második versenynapján amúgy három magyar lépett szőnyegre a franciaországi Mâcon Le Spot-rendezvénycsarnokában. Balatoni Bence (66 kg) a selejtezőn – fehérorosz ellenfelet verve! – még túljutott, de a nyolcaddöntőben, a kínai vetélytárssal szemben alulmaradt. A 84 kg-ban Papp Bertalan technikai tussal kikapott a bolgár Milovtól. A két magyar legyőzője később két, szomszédos szőnyegen, szinte egy időben vívta a negyeddöntőt. Mindketten kikaptak, egyaránt 9-0-ra, így Balatoni és Papp is kiesett.

Sikert értünk el viszont az ezer sebből vérző sport(ág)diplomáciában. Magyar bíró, Weisz György kapta a megtisztelő megbízást, hogy vezesse a 84 kg döntőjét. Hibátlan munkát végzett, és nyilván addig is, hogy finálét kapott.

Először világverseny dobogóján Forrás: MBSZ

Először világverseny dobogóján  •  Forrás: MBSZ

A kötöttfogás nyolc aranyérmének a felét a grúzok vitték el; remek csapatuk van. Az azeriek, a kazahok, a kirgizek is szereztek egyet-egyet, de csak egyet az oroszok (!) is. Azaz – a kötöttfogásban már szokatlan módon – minden bajnoki cím az egykori Szovjetunió területére került.

A másik oldalon viszont Afrika is kért az érmekből. Harmadik lett az egyiptomi Mohamed Elszajed (66 kg), ami nem nagy csoda, hiszen az országnak felnőtt olimpiai és világbajnokai is vannak, de a korosztályos világversenyekről csak itt-ott csípnek el egyet. Algéria viszont sporttörténelmet írt. A 84 kg-ban Bacsir Szid Azara, aki a kontinens idei felnőttbajnoka is volt, megszerezte az ország legelső világbajnoki érmét (algériai birkózó eddig még a tíz közé sem jutott), a helyosztón ráadásul azt a bolgár Milovot verte meg kemény csatában, aki a mi Papp Bertalanunkat győzte le.

Mondhatjuk: „a nemzetközi helyzet egyre fokozódik” a birkózásban is.

Csütörtökön megkezdődik a nők versenye, elsőként Réczi Bianka (44 kg) és Vilhelm Viktória (59 kg) lép szőnyegre.

JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, MÂCON (FRANCIAORSZÁG)
Kötöttfogás, 2. nap: 55, 66, 84, 120 kg
A nap magyar szereplői
55 kg (20 induló): nincs magyar. 66 kg (31): Balatoni Bence. 84 kg (24): Papp Bertalan. 120 kg (22): Érsek Róbert
A nap magyar mérkőzései
Selejtező. Balatoni–Andrej Dziambicki (fehérorosz) 4-1. Kiril Milov (bolgár)–Papp 12-3, technikai tus a 4:32. percben. Nyolcaddöntő. Hou Yishua (kínai)–Balatoni 5-3. Almási–Zhang Tao (kínai) 8-0, technikai tus a 2:43. percben. Negyeddöntő. Almási–Daler Rahmatov (üzbég) 12-4, technikai tus az 1:15. percben.
Elődöntő. Zvjadi Pataridze (grúz)–Almási 9-0, technikai tus az 1:35. percben
Bronzmérkőzés. Almási–Amin Mohammadzaman Mirzazade (iráni) 8-4
A nap világbajnokai és a magyarok helyezése
55 kg: Dato Cshartisvili (Grúzia), magyar induló nem volt
66 kg: Ramaz Zoidze (Grúzia),… 13. Balatoni Bence
84 kg: Iszlam Abbászov (Azerbajdzsán),… 16. Papp Bertalan
120 kg: Zvjadi Pataridze (Grúzia),… 3. Almási Ferenc (Magyarország)
A pontversenyben: 1. Grúzia 51, 2. Oroszország 40, 3. Irán 34,… 11. Magyarország 17

Amit eddig írtunk a versenyről

Mâcon szőnyegein (előzetes)
1. versenynap: kötöttfogás 50, 60, 74, 98 kg

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS