Büszkeség a köbön

Szujó Dorka vihette haza a Kanyó Éva-kupát a leány tornász utánpótlás országos bajnokságról. A kadetek között arattak a Postás-lányok, a serdülők mezőnyében minden szeren más győzött.

Pusztai Viola Szujó Dorka a legelőkelőbb helyet szánja éremkollekciójában a leány tornász utánpótlás országos bajnokságon szerzett érmeinek. Különösen büszke arra, hogy az ifjúságiak egyéni összetett versenyének megnyeréséért, illetve a gerendán való győzelemért az arany mellé a Kanyó Éva nevét viselő kupát is megkapta.

− Nagyon sokat jelent nekem mindkét kupa, hiszen Kanyó Éva igazán remek gerendás volt, és remélem, hogy egyszer a nyomdokaiba léphetek – mondja a TC Békéscsaba tizenhárom éves versenyzője, aki felemás korláton is a dobogó legfelső fokára állhatott fel.

Szujó Dorka Fotó: Such Alex

Szujó Dorka  •  Fotó: Such Alex

Mégsem teljesen elégedett a teljesítményével, elsősorban a talajon becsúszott rontást bánja: a duplaszaltóban letette a kezét, így lecsúszott a fináléról. Molnár Csenge (FTC) a gerendagyakorlata miatt bánkódhat, hiszen kétszer is leesett a szerről, ugrásban viszont nem talált legyőzőre az egyéni összetett harmadik helyezettje. A másodikként végzett Jakab Noémi (Dunaferr SE) a szerenkénti finálékban talajon bizonyult a legjobbnak.

Az ifjúságiak versenyében szép számú mezőny gyűlt össze a budapesti központi tornacsarnokban, tizenketten küzdöttek az elsőségért. A legutóbb a juniorok országos bajnokságán egyedüliként a szerekhez lépő Székely Dóra (Delfin SE) pedig versenyen kívül indult.

− Nagyon jó, hogy ilyen sűrű a mezőny, hiszen erre számíthatunk a nemzetközi versenyeken is, így ott már nem lesz újdonság – így Bácskay Csenge, aki klubtársával, Székely Zójával holtversenyben végzett az élen a kadetek egyéni összetett versenyében, majd ugrásban is meg kellett osztozni az elsőségen a szintén a Postás SE színeiben induló Schermann Biankával.

− Nem érmekért jöttem az ob-ra, hanem megcsinálni a gyakorlataimat. Felemás korláton és gerendán is elég nagyot rontottam, az ugrással és a talajjal azonban elégedett vagyok.

A Postás-lányok: Schermann Bianka, Bácskay Csenge, Székely Zója

A Postás-lányok: Schermann Bianka, Bácskay Csenge, Székely Zója

Székely Zója is büszke az eredményeire: az egyéni összetett mellett felemás korláton ugyancsak első lett, gerendán ezüstöt, ugrásban bronzot nyert.

− A felemás korlát a fő számom, és az jól is ment. Gerendán kétszer leestem, de benne volt a pakliban, mert új elem szerepelt a gyakorlatomban.

Schermann Bianka pedig nemcsak ugrásban, de talajon és gerendán is nyert, így a három Postás-lány igazán kitett magáért.

A kadetek között azért jóval kevesebben indultak, mint az ifjúságiaknál, nem is beszélve a serdülőkről. Az egyéni összetettben két korosztályra osztott mezőny csaknem harminc főt számlált. A 2002-2004-es korosztályban a Dunaferr SE színeiben Makovics Mirtill, a 2005-2006-os születésűek között a KSI versenyzője, Szmirnov Anna lett a bajnok.

A szerenkénti döntőkben mind a négy szeren más nyert: ugrásban a veszprémi Gesztesi Lili, felemás korláton a dunaújvárosi Makovics Mirtill, gerendán – nővérét követve − a békéscsabai Szujó Hanna, míg talajon a szintén dunaújvárosi Van der Sluis-Badics Charlotte volt a legjobb.

Kanyó Éva a KSI és a magyar válogatott fiatalon, váratlanul elhunyt tornásznője különleges szépségével, hajlékonyságával, bájával kiemelkedő jelensége volt a hazai és a nemzetközi tornászvilágnak. Sokszoros bajnokként 17 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban. Gerendaspecialistaként tartották számon, egy-két gerendaelemét még ma is kevesen tudják végrehajtani.

A részletes eredmények ITT megtekinthetők.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS