Busztragédia

Gyászol az ország. A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium hagyományos, franciaországi sítáborából hazatérő, ötvennégy tagú társaságot szállító autóbusz az olaszországi Verona közelében súlyos balesetet szenvedett, és kigyulladt. Tóth Gábor, az iskola igazgatója elmondta: információik szerint a tragédiában 21-en nem, vagy könnyebben sérültek meg. A 16 halálos áldozat személyazonosságát még nem sikerült megállapítani. A magyar kormány hétfőre nemzeti gyásznapot rendelt el.

UP-info A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium harminchat mai diákja mellett korábbi tanulók, három tanár, valamint egyikük családja utazott azon a magyar buszon, amely balesetet szenvedett péntek éjjel Olaszországban, Verona közelében. A hivatalos utaslista szerint 54-en voltak a buszon.

A tavalyi tábor tablója

A tavalyi tábor tablója

Az iskola évek óta utazik sítáborba, mindig ugyanarra a helyre, Franciaországba. Az önköltséges táborokat a testnevelő tanárok szervezik. A célállomás Puy St. Vincent (ejtsd: püi szanvenszon), a Briançonhoz közel fekvő, közepes méretű síterep az Ecrins Nemzeti Parkban. A gimnázium minden utazáshoz köt élet-, baleset- és csomagbiztosítást a résztvevőkre, ami a sérültek ellátására, az érintettek kompenzációjára is kiterjed.

A történtek hivatalos kivizsgálását a veronai rendőrség folytatja.

A L’Arena című olasz hírportál szerint egy kamionos állítólag már 30 kilométerrel a baleset előtt észrevette, hogy valami nincs rendben a busz kerekeivel. A Repubblica szerint az ütközéstől volt, akik kizuhantak a járműből, mások bent rekedtek a kigyulladt buszban. Azoknak volt szerencséjük, akik hátul ültek, nekik sikerült kitörni az üveget, és kiugrani az égő buszból. Az olasz híroldal Timaffy Judit konzulra hivatkozta írja, hogy egy testnevelő tanár több gyereket megmentett azzal, hogy visszament értük az égő járműbe. Őt a hátán súlyos égési sérülésekkel szállították kórházba.

Szombaton délben tanárok, diáktársak, hozzátartozók gyertyagyújtással emlékeztek az elhunytakra a gimnázium épülete előtt. Ugyanott hangzott el az első hivatalos, drámai bejelentés is: felolvasták annak a huszonegy személynek a nevét, aki nem vagy nem súlyosan sérült meg. A tizenhat halálos áldozat személyazonosságát addigra még nem sikerült megállapítani.

A busz teljesen kiégett; az olasz rendőrség felvétele

A busz teljesen kiégett; az olasz rendőrség felvétele

A kormány hétfőre nemzeti gyásznapot rendelt el. Magyarország lobogóját reggel nyolc órakor vonják fel, majd eresztik félárbocra a budapesti Kossuth téren, Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében. A meghatározott középületeken gyászlobogót kell kifüggeszteni, illetőleg Magyarország lobogóját és az európai lobogót félárbocra kell ereszteni. Az iskolákban tanóra vagy külön diákrendezvény keretében méltó módon megemlékezést kell tartani.

A gimnázium iskolapszichológusa szombaton délelőtt elindult Olaszországba, a baleset helyszínére. Az iskolába a pedagógiai szakszolgálat további három pszichológust küldött, hogy segítse a katasztrófa feldolgozását az elhunytak osztálytársainak, tanítványainak, illetve hogy fogadják az oda érkező hozzátartozókat.

Szerkesztőségünk – az egész magyar sporttársadalom nevében is – ezúton fejezi ki együttérzését és mély részvétét a gyászoló családoknak és a barátoknak.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS