Buza Rafael – Izgatottan várom életem első felnőtt nemzetközi versenyét

Buza Rafael már 14 évesen 2018-ban letette a névjegyét a nemzetközi porondon, akkor egy serdülő Eb-ezüstéremmel jelezte, hogy számolni kell majd vele a jövőben. Rengeteg tehetség nem képes ezen a szinten folytatni a jövőjét, de a most 18 éves Rafi folyamatos fejlődésen megy keresztül, és a felnőtt magyar bajnoki címmel a tarsolyában érkezik a 67. Bocskai Emlékversenyre. Rafi a tavalyi ifi Európa-bajnokságon, valamint az ifjúsági világbajnokságon is egyaránt a pontszerző ötödik helyen végzett, mindkét alkalommal “véleményes” vereségeket szenvedve a negyeddöntőkben. A miskolci magyar bajnokság volt élete első felnőtt megmérettetése és minden rutinos ökölvívót maga mögé utasítva – többek között Fodor Milánt is, aranyéremmel távozhatott. Most a felnőtt nemzetközi mezőnyben teszi meg első lépéseit Rafi, a Bocskain már szeretne egy éremmel zárni, de egyelőre még nem akar nagy terhet tenni a vállaira.

„Nagyon jól sikerült a felkészülésem, remek formában érzem magam, de remélem, még élesedem a verseny rajtjáig. Kemény edzéseken vagyok túl a felkészülésben, de bízom benne, hogy meglesz a gyümölcse már a Bocskain. A sérülések teljes mértékben elkerültek, így folyamatosan teljes értékű munkát tudtam végezni. Ez lesz az első felnőtt nemzetközi versenyem, ki akarok adni magamból mindent, ami csak bennem van és ez meglátjuk mire lesz elég a roppant erős Bocskai Emlékversenyen. Nagyon izgatottan várom a viadal kezdetét, kíváncsi vagyok, mire lehetek képes a legjobbak ellen. Az év végi erősítések sokat segítettek, hogy beleerősödjek a 67kg-ba, amelyben tervezek bokszolni az egész 2023-as évfolyamán. Debrecenben szeretnék mérkőzéseket nyerni, egy éremmel már elégedett lennék, de természetesen az arany a cél, mint minden eseményen.

Az edzések mellett még a tanulmányaimra is figyelnem kell, mert májusban érettségi vár rám, ezért kicsit nehezebb volt minden edzésem összehozni, de úgy tűnik megoldottuk. Olyan különlegesen nem változott az edzéstervem most, hogy felnőtt lettem, a kondíciómat próbáljuk meg fejleszteni ” – nyilatkozta Buza Rafael.

Hajrá, magyar ökölvívás!