Centenáriumi mezeifutó ob Nadapon

mezei_futas.jpg

A centenáriumi, 100. mezeifutó országos bajnokságra kerül sor szombaton Nadapon, ahol 13 számban csaknem 600 atléta áll rajthoz.

Szintén kerek évfordulóhoz érkezett a házigazda Hunyadi DSE, amely 1998 óta bonyolítja le a Fejér megyei településen az ob-t – hangzott el az esemény sajtótájékoztatóján. Az érmesek összesen 800 ezer forint értékű vásárlási utalványt kapnak, a legnagyobb előnnyel győztes férfi és női versenyző további 25 ezer forintot vehet át.
   
Mérei László szakmai igazgató az ob-ról "igazoltan" távolmaradók közül kiemelte a 10 ezer méteres Európa Kupán az olimpiai szintért is futó Kálovics Anikót és Papp Krisztinát. Hozzátette: a 19, eddig szintet teljesített atléta közül jelenleg 17 nevezhető Pekingre.
   
Schulek Ágoston, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy minél nagyobb létszámú olimpiai csapatban gondolkodnak, még akkor is, ha reálisan 3-4 versenyző végezhet pontszerző helyen. A februárban megválasztott elnökség hosszú távú céljai között szerepel egy ötéves stratégiai program elkészítése, amely többek között a csökkenő versenyzői és szakember létszámra, valamint az egyetemi atlétikai élet felpezsdítésére keres megoldást.
   
A 11-szeres mezei bajnok Mecser Lajos – akinek 5000 m-es országos csúcsa 34 évig megdönthetetlen volt – úgy vélte, minden verseny alapja a mezeifutás, ezt bizonyítják a kenyai atléták nemzetközi sikerei is.
   
A 100. mezeifutó ob-n szombaton 11 órakor rajtol a férfiak 6 km-es, 11:20 órakor a 12 km-es mezőnye, a nők pedig 11:40 órakor vágnak neki a 6 km-es távnak. A 13 évesektől a felnőttekig terjedő műsor közel négyórás lesz.

MTI