Chema Rodríguez a támadás-felelős az Eb-n

Gulyás István szövetségi kapitány mellett Nagy László elsősorban a védekezésben segít, Chema Rodríguez pedig a támadás-felelős az Eb-n eddig a várakozáson felül szereplő férfikézilabda-válogatott szakmai stábjában.

Chema Rodriguez és Gulyás István. Fotó: Kovács Anikó/MKSZ

A kétszeres BL-győztes spanyol szakember Bartók Donát hibájáról, korábbi veszprémi csapattársáról, Aron Pálmarssonról is beszélt a Magyar Nemzetnek adott exkluzív interjúban.

– Real Madrid vagy Atlético Madrid?
– Egyértelmű! Gyerekkorom óta a Realnak szurkolok.

– Csak azért kérdezem, mert vasárnap a magyar válogatott edzése közben kérdezősködött a Real-Atlético spanyol labdarúgó szuperkupa-döntő állásáról.
– Örök szerelem a Real, mondom ezt úgy, hogy korábbi csapatom, a Ciudad Real az Atlético Madrid elődje volt a spanyol kézilabda-bajnokságban, de mindig is Real-drukker voltam. A maiak közül Luka Modrić a kedvencem, zseniálisan irányít, hihetetlenül jól lát a pályán.

– Mondja ezt egy irányító…
– Hol vagyok én Luka Modrićhoz képest?!

– Ne szerénykedjen, játékosként nyert két BL-t, és többen állítják, hogy elképesztően jó szeme van a kézilabdához, és rengeteget segít a magyar válogatott játékosainak.
– Ezt tőlük kellene megkérdezni.

– Már megtettük. Volt egy kis vitája a játékvezetőkkel a dánok elleni meccsen. Mi történt pontosan? Sárga lapot is kapott.
– Nagy Bencét lövés közben ellökték, ami szabálytalan, majd amikor visszafutott védekezni, akkor is taszajtottak egyet rajta, csak éppen a játékvezetők nem fújták le az eseteket, ezért reklamáltam. Nem is értem, hogyhogy nem vették észre a bírók…

– Hiba volt a szakmai stáb részéről, hogy az utolsó öt percben beküldte Bartók Donátot egy ilyen magas hőfokú meccsre?

– Minden játékos készen állt a feladatra, s ne feledjük, Máthé Dominik lába begörcsölt, Balogh Zsolt elfáradt. Ezen a poszton nem volt más megoldásunk, Donát valóban hibázott, el is volt keseredve a meccs után, de ő is tudja, hogy a meccs hatvan percig tart, és nem a labda eladásán és a kétperces kiállításán múlott a győzelmünk.

– Szita Zoltán és Nagy Bence is említette, hogy az Eb előtt a Csehország elleni zártkapus meccsen már gyakorolta a csapat az Izland elleni taktikát. Ezt meg tudja erősíteni?
– Igen, de csak a meccs bizonyos szakaszaiban.

– Mi lehet ellenük a nyerő taktika? Gyors, jól cselező játékosaik vannak…
– Hétfőn a világbajnokkal játszottunk, Izland körülbelül ugyanez a szint, ha nem jobb. Aron Pálmarsson, Alexander Petterson klasszis játékosok.

– Pálmarssonnal csapattársak voltak Veszprémben, közelről ismerheti. Hogyan lehet őt kivenni a játékból?
– Imádkozzunk, és akkor hátha sikerül… Komolyra fordítva a szót, Pálmarsson elképesztő játékos, a világ egyik – ha nem a – legjobb kézilabdázója. Mindent tud, de van egy rossz hírem: nem csak rá kell fókuszálnunk, az izlandiak nagyon egységesek. Hiba lenne a részünkről, ha csak Aronra figyelnénk.

– Felvetődött, hogy Izland ellen megint előveszik az öt plusz egyes védekezést, és valakit ráállítanak Pálmarssonra?
– Természetesen igen, de tudni kell, hogy Izland nem játszik jobbkezes jobbátlövővel, szóval, ehhez is alkalmazkodnunk kell. Mindenre fel kell készülnünk, más lesz ez a meccs, mint a dánok elleni.

– Előny lehet nekünk, hogy két meccs után Izland már továbbjutott a csoportból?
– Meglátjuk… Nem lehet tudni, de ez nem is érdekes, mert minket a győzelem vágya hajt előre, nem szabad foglalkoznunk Izlanddal, akiknek szintén kell a két pont, hogy kedvező helyzetből várják a középdöntőt. Lehet, hogy már sokszor elmondtuk, de ettől még igaz:

azért jöttünk az Európa-bajnokságra, hogy felépítsünk egy nemzetközi szinten versenyképes válogatottat.

Mindenesetre az első lépések kedvezőek. Ne feledjük el, hogy jórészt fiatal, rutintalan játékosok alkotják a magyar válogatottat, szóval, azt javaslom, nézzük reálisan a helyzetet. Két meccs után veretlenek vagyunk az Eb-n, ez már önmagában jelentős eredmény.

(Magyar Nemzet)

Az izlandiak a magyarok ellen is a két pontért harcolnak