Csakugyan egy hajóban

Az U23-as világbajnokságra készülő Vancsura Bodó pontszerző helyezést vár a győri négyestől, amelyben a bátyjával együtt versenyez. A Mol Új Európa Alapítvány által támogatott evezős Baját elhagyva új otthonra talált a Rába partján.

Lakner Gábor Vancsura Bodó hat éve, a bátyját követve kezdett evezni Baján, Alföldi Zoltán irányításával. Tavaly szinte megismétlődött a történet: a 18 éves sportoló, a testvére után, Győrbe szerződött, ahol újra együtt dolgozhat első mesterével.

Baját tehát Győrre, a Nagy-Dunát pedig a Mosoni-Dunára és a Rábára cserélte a Vancsura testvérpár, és bár a beilleszkedéssel egyiküknek sem akadt gondja, a ritmus felvétele picit nehezebben ment. Mára azonban már mindent megszoktak, új otthonra találtak a Kisalföldön.

Vancsura Bodó

Vancsura Bodó Baja helyett már Győrben készül  •  Fotó: Czucz Bálint

„A bátyám Győrben kezdte meg az egyetemi tanulmányait, én pedig kaptam a lehetőségen, és követtem. Alföldi Zoltánnal nagyon jó a kapcsolatom, baráti viszonyt ápolunk, örülök, hogy újra vele dolgozhatok. A Nagy-Duna Baja környékén elég szeszélyes, Győrött sokkal nyugodtabb vizeken evezhetek. A körülmények is jók a GYAC-ban, komoly motivációt jelent, hogy népes a klub, így sok edzőpartnerrel dolgozhatok.”

A múlt év kitűnően sikerült Bodónak, hiszen a szegedi Jenuesse-kupán két aranyérmet nyert, kormányos nélküli kettesben pedig – éppen a betegséggel küzdő fivére helyére beugorva – nyolcadik helyezést ért el az U23-as világbajnokságon.

„Az idén Schönfeld Álmossal, Bedők Gergellyel és Bendegúz bátyámmal négyesben készülünk a rotterdami U23-as világbajnokságra, addig több nemzetközi versenyen veszünk részt, hogy minél jobban összecsiszolódjunk. Mindenképpen pontszerző helyezést várok az egységtől, persze nehéz előre megjósolni, hogy milyen mezőny gyűlik össze.”

Bodó jelenleg az érettségi szóbeli vizsgáira készül, és mint mondja, egyáltalán nem okoz problémát a tanulás és az élsport összeegyeztetése.

„Volt időm felkészülni, így az írásbeli vizsgáim kifejezetten jól sikerültek, négyesnél rosszabb jegyet nem kaptam. A bátyámhoz hasonlóan én is a győri Széchenyi Egyetemen tanulok tovább, építészmérnök szeretnék lenni. Kedvelem a matematikát, infótagozatos is voltam korábban, és érdekes szakmának tartom. Mindenképpen szeretnék bekapcsolódni az egyetemi evezésbe is: Győrnek remek csapata van, a Dunai Regattán az oxfordi és cambridge-i nyolcast is legyőzték a fiúk.”

A Vancsura családban szinte minden az evezés körül forog, és a szülők nem bánják, hogy mindkét fiuk élsportoló. Mindenben támogatják őket, és az időbeosztást is az edzésekhez igazítják.

„A bátyámmal nagyon jó a kapcsolatom, mivel szó szerint egy hajóban evezünk, máshogy nem is menne. Persze van köztünk rivalizálás, ergométeren egyesben és párosban is szoktunk vetélkedni. Egyelőre ő a gyorsabb, de igyekszem a fejére nőni.”

Bodó hálás a Mol Új Európa Alapítvány támogatásának, hiszen annak segítségével javultak az esélyei a hazai és nemzetközi versenyeken.

„Hatalmas jelentősége van annak, hogy használt helyett új lapátokkal evezhetek. Lehet, hogy csak másodperceket jelent az annak köszönhető gyorsulás, de azon múlhat a helyezés egy-egy versenyen.”

Legközelebb talán éppen a nála öt évvel idősebbek között, az augusztusi U23-as világbajnokságon segíthetik előbbre az új lapátok.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS