Csapat a birkózó Európa-bajnokságra

birkozas.jpg

A finnországi Tamperében a Pirkkahalli Kiállítási és Sportcentruma ad otthont a jövő héten a birkózó Európa-bajnokságnak. A város kétszer rendezett már világversenyt, mindkettőt kötöttfogásban: 1987-ben Európa-, 1994-ben pedig világbajnokságot (magyar arany egyiken sem született).

Kedden és szerdán (április 1-2-án) a szabadfogásúak, csütörtökön és pénteken a nők, míg a két hétvégi napon a kötöttfogásúak lépnek szőnyegre. A három magyar együttes vasárnap (március 30-án), majd kedden, illetve csütörtökön utazik a helyszínre.

A kötöttfogású csapatban három újonc kapott helyet. A Mr. Tus-sportiskola eminense, a már felnőtt Eb-győztes Lőrincz Tamás mellett – Módos Péter és Korpási Bálint személyében – két diáktárs követelt helyet magának. Módos kétszeres aranyérmes, Korpási ezüst- és bronzérmes volt a junior Eb-ken, és mindketten birkóztak a februári csapat-világbajnokságon. A 84 kg-ban a sérült olimpiai kvótaszerző Fodor Zoltánt is újonc, az országos bajnokságot nyert kecskeméti Dajka Zsolt helyettesíti.
A szabadfogásban két újoncot avat a magyar birkózás: a debreceni Tőzsér Sándort, a 2006. évi ifjúsági Eb ezüstérmesét, illetve a szombathelyi Ligeti Dánielt, aki tavaly ötödik volt a juniorok kontinensversenyén, és most a porcleválással operált Kiss Gergőt helyettesíti.

Az Európa-bajnokságon olimpiai kvótát is lehet szerezni. Minden súlycsoportban szerezhet pekingi repülőjegyet hazájának a legjobb európai, akinek még nincs kvótája, lehet az alkalmasint ötödik helyezett is.

A magyar csapat
Szabadfogás
55 kg: Szabó-Czibolya Gábor (Kazincbarcikai VSE). 60 kg: Wöller Gergő (Vasas-TFSE). 66 kg: Tőzsér Sándor (Debreceni Sportcentrum). 74 kg: Hatos Gábor (Haladás-Force). 84 kg: Ritter Árpád (Csepeli BC). 96 kg: Ligeti Dániel (Haladás-Force). 120 kg: Aubéli Ottó (Gumi Profi Váci Forma SE).

Kötöttfogás
55kg: Módos Péter (BVSC-Szigetvár). 60kg: Korpási Bálint (BVSC-Dega-Tát). 66kg: Lőrincz Tamás (Ceglédi VSE). 74kg: Bácsi Péter (FTC). 84kg: Dajka Zsolt (Univer-KTE). 96kg: Kiss Balázs (BVSC-Dega-Tát). 120kg: Deák Bárdos Mihály (Vasas)

Nők
55 kg: Szabó Emese (Kiskunfélegyházi Vasas). 59 kg: Godó Kitti (FTC). 63 kg: Sastin Marianna (Csepel-Delta SE). 67 kg: Szerencse Mónika (Dabasi VSE). 72 kg: Soós Rita (FTC).