Csendes búcsú Bourges-tól

A bourges-i junior vívó-világbajnokság utolsó napján a női párbajtőrcsapat a tizenegyedik, a férfitőrcsapat a tizenkettedik helyet szerezték meg. A magyar válogatott egy ezüst- és két bronzéremmel az éremtáblázat nyolcadik helyén zárt.

Pusztai Viola Ahogy sejteni lehetett, nem volt felhőtlen az öröm a junior férfipárbajtőr-csapat háza táján, azután, hogy ezüstérmet nyert a bourges-i világbajnokságon. A válogatott edzője, Eitner Kinga a szövetség honlapján elmondta, bár boldognak kellene lenniük, hiszen harminchárom indulóból lettek másodikok, és a tavalyi bronzérmet ezüstre cserélték, ha a napközben mutatott formát átmentik a döntőre, akkor aranyat ünnepelhettek volna.

– Az olaszok kellemetlen ellenfelek, de nem jobbak nálunk. Úgy tűnt, mintha az elején ők vívtak volna felszabadultan és teher nélkül, mi pedig görcsösen és lámpalázasan. Ezért akkora hátrányt szedtünk össze, amelyet már nem tudtunk behozni. Nem jött jól a döntő előtti szünet, kiestünk a ritmusból, de erre természetesen nem lehet hivatkozni, a másik fél is ugyanilyen körülmények között versenyzett. Ugyanakkor nagyszerű szezont zárt a szakág, és később majd örülünk ennek az eredménynek is…

A tőröző fiúk...

A tőröző fiúk…

Nos, a férfitőr- és a női párbajtőrcsapat tagjai biztosan elégedettek lettek volna hasonló eredménnyel, hiszen az a hatalmas bravúr kategóriába tartozott volna. De egyik gárdának sem sikerült meglepetést okoznia.

A Balogh Boldizsár, Dósa Dániel, Frühauf Benjámin, Mészáros Tamás alkotta tőrcsapat a nyolcaddöntőbe még bejutott, ott azonban 45-33-as vereséget szenvedett a dánoktól. A fiúk a helyosztókon a németeket még legyőzték, de a folytatásban az Európa-bajnok oroszoktól – akiket az ausztrálok ütöttek el a nyolc közé jutástól – és a dél-koreaiaktól is kikaptak, így végül a 12. helyet szerezték meg.

Az olaszok az Eb után a vb-döntőben is elbukták az aranyérmet: a japánok 45-44-re nyertek ellenük.

A Borsody Emma, Gnám Tamara, Nagy Kinga, Petri Renáta összetételű párbajtőrcsapattól már csak azért sem lehetett érmes helyezésekre számítani, mert a lányok közül hárman elsőéves kadetek, Nagy pedig elsőéves junior. Ráadásul pechjükre a tizenhat között összehozta őket a sors a későbbi győztes franciákkal, így a nap további részében az alsóházban csatároztak a minél jobb helyezésekért. Az végül a tizenegyedik helyet jelentette.

A döntőben a franciák visszavágtak az oroszoknak az Eb-n elszenvedett vereségért: 45-41-re múlták felül ellenfelüket.

A nap elején még a párbajtőröző lányok...

…és a párbajtőröző lányok (még a nap elején)

A bourges-i világbajnokságon a legtöbb érmet az oroszok gyűjtötték (3 arany, 3 ezüst, 3 bronz), mögöttük a házigazda franciák lettek a másodikok (3 arany, 1 ezüst), a harmadik helyet az olaszok szerezték meg (2 arany, 4 ezüst, 3 bronz). Magyarország egy ezüst- és két bronzéremmel – mindannyit a férfi párbajtőrözők szállították – a nyolcadik helyen zárt.

A viadalt a helyszínen végig követő Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány elmondta, az idei szezonban elért eredményekből messzemenő következtetést nehéz levonni az utánpótlásról, mivel a korosztályváltások nagyban befolyásolják az adott év eredményességét. Az egész idényt nézve, benne a világ- és Európa-bajnoksággal, az összesen megszerzett tizenhárom érem jó eredménynek számít. Már csak azért is, mert több olyan eredményes vívónk van, aki jövőre még a juniorok között versenyez.

– A férfi párbajtőr szakág kimagaslóan szerepelt mindkét világversenyen: hat érmet, közte három aranyat nyert. Női kardban Záhonyi Petra a vb-n egyéniben és csapatban is jól vívott, a kadetek között érmet nyerő, serdülőkorú Pusztai Lizával egyetemben a jövő emberei lehetnek. Elsőéves juniorként szépen teljesített női párbajtőrben Nagy Kinga, és természetesen Petri Renáta kadetben szerzett érme is értékes. Végül kiemelem Pásztor Flóra csapatban nyújtott teljesítményét, valamint a férfi kardozókét is, akik a negyeddöntőben nagy csatában maradtak alul a későbbi világbajnok oroszokkal szemben. Természetesen akadt olyan is, ami nem tetszett, de azt majd a szakemberekkel osztom meg. Nem térünk le a szezon elején megkezdett útról: legeredményesebb korosztályos versenyzőinket továbbra is kiemelten menedzseljük, csak az lehet a sikeres jövő útja is.

JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, BOURGES (FRANCIAORSZÁG)
Férfitőrcsapat, 29 induló
A 16 közé jutásért: Magyarország–Argentína 45-39 (Dósa +10, Frühauf +4, Mészáros +1, Balogh -9)
Nyolcaddöntő: Magyarország–Dánia 33-45 (Dósa +6, Mészáros -7, Frühauf -11)
A 9-16. helyért: Magyarország–Németország 45-42 (Frühauf +2, Dósa +1, Balogh 0)
A 9-12. helyért: Magyarország–Oroszország 39-45 (Balogh +4, Dósa -5, Frühauf -5)
A 11. helyért: Magyarország–Koreai Köztársaság 42-45 (Dósa +5, Balogh -1, Frühauf -7)
Világbajnok: Japán (Szuzumara Kenta, Macujama Kjosuke, Sikine Takahiro, Szaito Tosija), 2. Olaszország, 3. Nagy-Britannia, …12. Magyarország (Balogh Boldizsár, Dósa Dániel, Frühauf Benjámin, Mészáros Tamás)
Női párbajtőrcsapat, 28 induló
A 16 közé jutásért: Magyarország–Venezuela 45-27 (Borsody +7, Nagy +6, Gnám +2, Petri +2)
Nyolcaddöntő: Magyarország‒Franciaország 31:-5 (Borsody -1, Gnám -1, Petri -5, Nagy -7)
A 9-16. helyért: Magyarország‒Spanyolország 45-41 (Nagy +7, Gnám +5, Petri -3, Borsody -5)
A 9-12. helyért: Magyarország‒Egyiptom 39-45 (Nagy +1, Gnám -2, Borsody -5)
A 11. helyért: Magyarország‒Mexikó 45-35 (Gnám +5, Nagy +3, Petri +2)
Világbajnok: Franciaország (Mariem Ngom,  Diane Von Kerssenbrock Alexandra Louis Marie Oceane Tahe), 2. Oroszország, 3. Egyesült Államok, …11. Magyarország (Borsody Emma, Gnám Tamara, Nagy Kinga, Petri Renáta)

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS