Csendteremtő bronz

Egész tábornyi olasz szurkolót „halkítottak le” a magyar sportlövők a hétvégén, az Európai Ifjúsági Liga Bolognában rendezett fináléjában, amikor a puskások a bronzmeccsen magabiztosan győztek a házigazda korosztályos legjobbjai ellen.

reb Honlapunk már beszámolt arról, hogy a Pekler Zalán, Vas Péter, Gáspár Lalita alkotta puskáscsapat a harmadik helyen zárta a sportlövők Európai Ifjúsági Ligájának a döntőjét. Mint ugyancsak ismert, a házigazda olaszokon kívül csupán a magyarok voltak képesek a puska- és pisztolycsapattal is a legjobb nyolc országot felvonultató fináléba jutni, igaz, az Agárdy Vilmos, Vareha Attila, Egri Viktória alkotta pisztolyos trió a csoportkörben ragadt.

A helyszíni élményekről Pekler Zalán edzőjét, a puskásokat kísérő Kisvárdai Istvánt kérdeztük.

sportlovo_kep_bologna„Sok-sok versenyen vettem már részt, de ilyen izgalmas döntőt még nem láttam – kezdett bele. – Az olimpiai versenyszámban megszokottól eltérően zajlik az alapverseny, és a két helyosztó is, így végig kiélezett küzdelmet figyelhettünk.”

A három csoportmeccsen párokba sorolták az egymással megmérkőző két ország három-három fiatalját. Mindenki leadott tíz lövést, s akinek az összesített körszáma magasabb volt, az két pontot kapott, egyenlőnél pedig egye-egyet. Mindenki negyvenet lőtt. A magyarok egyaránt 18-6-ra verték a gyengébb Svédországot és az erős Szerbiát, viszont az oroszok jobbnak bizonyultak (10-14).

„Sajnálom, hogy megilletődötten lőttek a gyerekek a nagy sportági hagyományokkal bíró ellenfél ellen. A vereség után el voltak kenődve, sajnálták, hogy nem az aranyért mérkőzhetnek, de pár óra alatt oldódott a levertség, és a házigazda olaszok elleni bronzmeccsen nagyon elszántan kezdtek.”

A helyosztón már minden lövés után osztoztak a pontokon, így alakult ki a nagy arányú, 78-42-es magyar győzelem Bolognában.

„A harmadik helyért már jóval felszabadultabban lőttek a fiúk-lányok. Rengeteg olasz jött el biztatni a csapatát, olyan puskaporos volt a hangulat, hogy gyufát sem illett volna gyújtani, különben robbant volna minden” – jegyezte meg nevetve Kisvárdai István.

A vége előtt öt körrel azonban eldőlt, ki nyer, ám addig sem kellett várni, hogy a jobban teljesítő magyarokat látva gyűljenek az olasz kapitány ráncai, és elcsendesedjen a közönség.

„Mi a Fehér úti lőtér átadását várjuk, nem tudjuk, mikor történik meg, miközben Olaszországban számos nagy, remekül felszerelt lőtér működik. Az eltérő feltételek és lehetőségek miatt még értékesebb a harmadik helyünk. Tavaly ráadásul, amikor nyertünk, még Péni István is szerepelt a csapatban, őt pedig nem lehet eléggé dicsérni. Jövőre csak Vas Péter öregszik ki a társaságból, míg a pisztolyosoktól az olimpiát is megjárt Egri Viktória, de van olyan erős az utánpótlásunk, hogy kitermelje az utódokat.”

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS