Debreceni jövőkép

Több mint kétszáz fiatalt foglalkoztat a Debreceni Hoki Klub utánpótlása, az egyesület már az óvodákban is jelen van.

STJ Január 2-án a 27. születésnapját ünnepi majd a Debreceni Hoki Klub. Fiatal egyesületről van szó tehát az ország keleti felében, amely ebben a sporttörténetileg rövid időszakban látványos fejlődést produkált. A felnőttgárda nyomán sokan az orosz légiósokkal azonosítják a Debrecent, pedig az első csapatnak van minőségi magyar magja is (a legutóbbi elit-vb után Vay Ádám innen szerződött NHL-klubhoz), és mára markáns szakmai hátország is kiépült.

Up,debrecen1A cívis város hokiklubja 1989-ben alakult meg, akkor még Debreceni Amatőr Hoki Klub néven. Az egyesület elnökévé Korcsinszky Györgyöt választották. Az első években csupán télen használható, nyitott pálya állt rendelkezése, amely szűk kereteket szabott a szakmai munkának. A fókuszban a felnőttegyüttes állt, amely a bemutatkozó évében negyedik lett az OB II-ben. Ekkor csatlakozott a csapathoz Igor Razov és Mihail Szokolov, s az orosz kapcsolat azóta is él. A felnőttek első sikerüket az 1991–92-es évadban könyvelhették el, amikor OB II/A-s bajnokok lettek. A következő szezonban már az első osztályban versenyzett a Debrecen, s a bemutatkozó idényében a hetedik helyen zárt. Még egy bajnokságot húzott le az OB I-ben a gárda (a vége újabb hetedik hely lett), aztán visszatért az OB II-be.

Itt érte a Derék utcai, fedett jégcsarnok megnyitása 2004 májusában. Az egyesület nevét még ebben az évben Debreceni Hoki Klubra (DHK) változtatták. A létesítményhelyzet javulása nyomán vált igazán szervezetté a klubban folyó szakmai munka. Az építkezés gyors ütemben haladt, a DHK 2009-től már valamennyi korosztályban indított csapatot a magyar bajnokságban. A felnőttek a 2012–13-as és a 2013–14-es évadot a szlovák junior 1. ligában töltötték; hatodik, majd negyedik hely volt a kísérlet eredménye.

Up,debrecen2A következő nagy áttörést 2014 hozta el. Februárban Mocsári Attila lett a DHK új elnöke, elődjét, Korcsinszky Györgyöt tiszteletbeli elnökké választották. Júliusban hivatalosan is bejelentették a klub MOL Liga-indulását, leigazolták a 227-szeres magyar válogatott Ladányi Balázst, Jevgenyij Muhint nevezték ki a felnőttek vezetőedzőjévé és a hamvaiból újjáéledő főnixmadár lett a DHK új szimbóluma.

A kirakat mögött szívós munkával épült tovább a hátország. Ma már 205 játékos tartozik a debreceni utánpótláshoz. A klub összesen 13 utánpótláscsapatot versenyeztet. Az U20-as, az U18-as és az U16-os korosztályban egyet-egyet, U14-ben és U12-ben kettőt-kettőt, míg U10-ben és U8-ban már hármat-hármat. Juniorban és az ifiben a DVTK Jegesmedvékkel közösen indítottak csapatot az osztrák EBYSL-ben és EBJL-ben, mégpedig DEBMIS Select néven. Az U16-osok – azonos néven – a Carpathian Juniors Hockey League-ben (CJHL) szerepelnek.

A felnőttcsapat MOL Liga-indulása jótékony hatást gyakorolt a hoki iránti érdeklődésre. A közös magyar–romániai–szerb bajnokságnak köszönhetően egyre több fiatalt vonz a jégkorong, a számuk egyre gyarapszik. A klub is folyamatosan tart tehetségkutató foglalkozásokat, elsősorban az óvodások és az általános iskolák alsó tagozatosai körében. Sőt, már zajlanak iskolai hokiosztály indításának előkészületei is. Mivel az utánpótlás két pályát is használ, a fiatalok is elég jégidőhöz jutnak, miképpen megoldottak a szárazedzéseik is. A DHK-ban kilenc szakember foglalkozik az utánpótlással. A jeges tréningeken általában két-három edző és egy-három LTP (Learn to Play)-asszisztens irányítja a munkát; létszám és életkor függvényében.

Korosztályi helyzetkép a DHK-ban
U 20
Edző: György István. Jelenlegi helyezése, EBYSL: 4., itthon 3.
„Jelenleg 16 juniorkorú játékosunk van, ami igen kevés. Közülük többen tagjai a MOL Liga-keretnek is, ami egyrészt örömteli, másrészt megnehezíti a helytállást a korosztályos mérkőzéseken. A csapatban jó lehetőségek rejlenek, célunk az, hogy minél jobb helyezést érjünk el a magyar és az osztrák bajnokságban.”

U18
Edző: Máthé Csaba. Jelenlegi helyezése, EBJL: 4., itthon 6.
„Az ifiknél 15 plusz két játékosunk van, közülük heten korosztályos válogatottak. Sajnos, még mindig hiányzik további nyolc hokis, hogy igazi versenyszellemet lehessen kialakítani. Két bajnokságban indultunk, a végső cél a rájátszás. A magyar bajnokságban az első négy hely valamelyikére pályázunk.”

U16
Edző: Okos Csanád. Jelenlegi helyezése: 9.
„A serdülőcsapatunk 17 játékosból áll, legnagyobb részük rendszeresen látogatja az edzéseket, a motiváltságukkal nincs gond. Ám közülük öten a szezon elején kapcsolódtak a munkába, így a korcsolyázótudásuk még nem megfelelő. Bár a magyar bajnokság A csoportjában szerepelünk, a csapat fizikai és technikai téren nem eléggé képzett. Nap mint nap azért dolgozunk, hogy fejlesszük a játékosainkat.”

U14
Edzők: György József és Prakab Szilárd. Jelenlegi helyezése: 2.
„Ebben a korosztályban 36 játékosunk van: 18 az A és 18 a B csapatban. A két együttes között fizikailag és a képességek terén is nagy a különbség. Az A gárda fő célja a játékosok képzése mellett az eredményesség. Igen jó képességű csapatról van szó, a keretben öt nagyon tehetséges és további öt nagyon jó játékos van. A B együttesben a képességfejlesztés van előtérben, kevésbé számít az eredményesség. Itt elsősorban a cél, hogy minél több játékost tudjunk a rendszerben tartani , és közülük négy-öt felzárkózzon az A csapat szintjére.”

U12
Edző: Revák Zoltán
„A jelenlegi helyzet megfelelő, a 38 fős létszámból minden edzésen 35-36 gyerek részt is vesz. Két csapatot indítottunk a korosztályban, így mindenkinek van versenyzési lehetősége. Az eredményesség ebben a korban nem lényeges, az a fontos, hogy a gyerekekben kialakuljon a rendszeres mozgás iránti igény, a jégkorong szeretete és a csapatszellem.”

U10
Edző: Prakab Gábor
„A minik létszáma évről évre gyarapodik, jelenleg 38 játékosunk van. Az utánpótlás fejlesztése már óvodás korban megkezdődik, és mostanra elértük, hogy a gyerekek nagy része a hokit próbálja ki először, és nem más sportágból érkezik hozzánk.”

U8
Edző: Fekete Albert
„A szupermini jelenlegi létszáma 22 fő, ide tartozik a DSC SI-be igazolt 10 játékos is. Az összlétszám tekintetében rendben vagyunk, a szakmai munkát megfelelőnek tartjuk, ezt  a gyerekek fejlődése igazolja. A célunk az, a hogy a szezon végéig 45-50 főre bővítsük a létszámot.”

Up,debrecen4Az utánpótlás működésének alapját természetesen Debrecenben is a TAO-pénzek jelentik. Ugyanakkor jó néhány tornát szerveztek már szponzori támogatásból, amellett a klub számíthat a város segítségére is. A legfontosabb kérdés ugyanakkor az: milyen szakmai perspektívákat tudnak kínálni az ország második legnépesebb városában az ifjú jégkorongozóknak. Nos, a 2014–15-ös szezont követően nyolc, a 2015–16-os évad után pedig hat junior korú játékos került fel a felnőtt együtteshez, ami a hazai átlagnál jobb adat.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS