Dobogón a két csapatunk

Nem tudott nyerni a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia az V. Honvéd-kupa döntőjében. A felcsútiak az U19-es tornán címvédőként résztvevő dán Aalborgtól kaptak ki, még tizenegyest is hibáztak. A Honvéd akadémistái a West Bromwich Albiont múlták felül a bronzmérkőzésen.

Majer Dániel Második és harmadik hely az V. Honvéd-kupán a Bozsik Stadionban. Előbb a házigazda kispestiek léptek pályára az angol West Bromwich ellen a bronzmérkőzésen, és magabiztos 1-0-s győzelmet arattak, majd a Puskás Akadémia Aalborg elleni döntője következett. A felcsútiaknak jóval nehezebb dolguk volt, már korán hátrányba kerültek, amelyet nem is tudtak ledolgozni, így – akárcsak tavaly – a dánoké lett a serleg.

A Honvéd csoportban elért döntetlenje és győzelme sem volt elég a döntőbe jutáshoz, a kispestiek 4 pontjukkal a csoportelső Aalborg mögött végeztek. Ez azt jelentette, hogy az A jelű hármas második helyezettjével, a Gera Zoltán korábbi csapattársaként klubikonná  váló Darren Moore trenírozta West Bromwich Albonnal küzdhettek meg a bronzéremért.

Kovács Nikolász (fehérben), a győztes találat szerzője egy korábbi bajnokin Forrás: honvedfc.hu

Kovács Nikolász (fehérben), a győztes találat szerzője egy korábbi bajnokin  •  Forrás: honvedfc.hu

Jól kezdte a találkozót a magyar együttes, az Aalborg ellen duplázó Pratsler Benjámin a 6. percben kicsit jobb lövéssel akár a vezetést is megszerezhette volna a piros-feketéknek. A 23. percben szintén Pratsler tört be a tizenhatoson belülre, az angol védő csak szabálytalansággal tudta megállítani, jöhetett a tizenegyes. Az NB III-as csapatból visszajátszó Hegedűs Ádám állt a labda mögé, büntetője azonban a jobb kapufa mellett hagyta el a játékteret.

A kispestiek egyébként a torna legfiatalabb csapatát vonultatták fel. A klub utánpótlás-filozófiája alapján minden korosztályban a lehető legifjabb labdarúgókkal áll ki, ezért két játékosát – a tizenegyest hibázó Hegedűst és Bence Szilárdot – kivéve kizárólag 1999-es születésűeket találtunk a pályán.

Az elszalasztott lehetőség nem szegte a kispestiek kedvét, tovább rohamozták az angol kaput, minek eredményeképpen a 41. percben ismét Pratsler előtt adódott óriási lehetőség, a remek ütemű középre adást azonban fölé lőtte.

A szünet után még jobban nyomtak a hazaiak, Kovács és Májer került helyzetbe gyors egymásutánban, a gólt azonban nem ők, hanem Kovács Nikolász szerezte. A 48. percben a bal oldalon betört a tizenhatoson belülre, ügyes lövőcsel után a jobb lábára tette a labdát, és életerős lövéssel kilőtte a bal felső sarkot. Szépségdíjas találat volt.

A hátralevő időben számos helyzetet dolgozott még ki a Honvéd, a játék képe alapján sokgólos győzelme sem lett volna érdemtelen, az állás azonban már nem változott, 1-0-s győzelmükkel bronzérmet nyertek Simon Miklós fiai.

A Puskás Akadémia találkozója előzetesen is nehezebbnek ígérkezett, ugyanis az már a csoportmérkőzések alatt kiderült: a dán Aalborg jóval kellemetlenebb és képzettebb ellenfél a West Bromwichnál.

Nehéz találkozó ide vagy oda, kiadós hidegzuhanyként érte a felcsúti játékosokat a dán együttes 10. percben szerzett vezető találata. A gól tényén túl annak a mikéntje is bosszantó lehetett Bordán Csaba legénységének. A kilépő Ramkidle próbálkozása a kapuból kifutó Gundel-Takács Bencében ugyan elsőre elakadt, a labda valahogy mégis eljutott a kapufáig, ahonnan kipattanva még véletlenül sem a futva érkező felcsúti védő, hanem a már inkább kocogó Ramkidle elé került, aki 2 méterről bebelsőzte a kapuba.

Bordán Csaba összességében pozitívan látta a tornát Forrás: Puskás Akadémia facebook

Bordán Csaba összességében pozitívan látta a tornát  •  Forrás: Puskás Akadémia facebook

Ezt követően meglehetősen ötlettelenül játszott a Puskás, a 31. percben Ramkidle kis híján ismét gólt szerzett. A 34. percben aztán mégis – szinte a semmiből – lehetőség nyílt a magyar csapat előtt az egyenlítésre, Zsigmond Bence buktatása után tizenegyest ítélt a játékvezető. A büntető – akárcsak a Honvéd mérkőzésén – itt is kimaradt, Magyari Szilárd ugyan a kaput legalább eltalálta, bal alsó sarokba tartó lövését Jørgensen kapus védte.

Egy perccel a félidőt jelző sípszó előtt Magyari egyszer még helyzetbe került, egyenlíteni viszont akcióból sem tudott. Érdekes módon a szünetben csak a dánok vonultak az öltözőbe, Bordán Csaba a pálya szélén tartott eligazítást csapatának. Tóth Keve szerint gyorsabb játék és feljebb tolt letámadás kellett a második félidőben ahhoz, hogy megfoghassák az Aalborgot, amely technikailag képzett, ugyanakkor rendkívül jó fizikummal bíró játékosokból áll.

Úgy látszik, játékosa szavaival egybecsenghettek Bordán edző instrukciói, a fordulás után az első perctől mintha másik csapatot láthattunk volna a pályán. A 42. percben Magyari szabadrúgása csattant a felső lécen, három percre rá pedig szintén az ő rögzített labdából történő próbálkozását kellett Jørgensen kapusnak szögletre ütnie. Szinte az egész második játékrész a dánok kapuja előtt zajlott, masszív védekezésüket azonban sehogy sem sikerült megtörni. A ráadásban szintén szabadrúgásból még egyenlíthetett volna a felcsúti együttes, maradt azonban az 1-0, az Aalborg megvédet címét.

Bordán Csaba szerint a dán együttes magyar szinten már-már szokatlanul agresszív letámadása és a kihagyott büntető megfogta csapatát, valamint az elmúlt két találkozó fáradtsága is éreztette hatását, de a torna egészét nézve nem szerepeltek rosszul.

Az eredményt tekintve mindenképpen felülmúlták egy évvel ezelőtti szereplésüket a magyarok, a Puskás Akadémia akkor ötödik, a Honvéd negyedik lett.

U19-ES, V. HONVÉD-KUPA
Kispest, Bozsik-stadion
Bronzmérkőzés
West Bromwich Albion (angol)–Honvéd-MFA 0-1 (0-0)
Gól: Kovács (48.)
Döntő
Puskás Akadémia–Aalborg (dán) 0-1 (0-1)
Gól: Ramkidle (10.)
Az V. Honvéd Kupa végeredménye
1. Aalborg (dán)
2. Puskás Akadémia
3. Honvéd-MFA
4. West Bromwich Albion (angol)
5. Admira Wacker (osztrák)
6. FK Partizan (szerb)

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS