Donnarumma, a csúcs

Nála fiatalabban kapus nem debütált az olasz élvonalban. Gianluigi Donnarumma még nem volt 17 éves, amikor először pályára lépett a Serie A-ban, és azóta is kirobbanthatatlan a Milan gólvonaláról.

Nagy-Pál Tamás Gianluigi Donnarumma édesanyja egy dolgot soha nem hagyott otthon: a fia születési bizonyítványát. Az olasz élvonalban szereplő Milan jelenlegi első számú kapusa ugyanis világéletében sokkal magasabb volt kortársainál, így egyetlen utánpótlás-mérkőzésen sem hitték el neki, hogy nem idősebb a többieknél. Miután édesanyja hétről hétre bizonyította a hivatalos papírral, beállhatott a csapatba, de még akkor is kapta a megjegyzéseket az ellenfél játékosaitól.

Gianluigi Donnarumma

Donnarumma-védés

Valószínűleg jó adag féltékenység is volt benne, ugyanis akkoriban is kitűnt, hogy a most már 196 cm magas Donnarumma nemcsak tökéletes fizikai adottságokkal van megáldva a posztra, hanem a technikai és mentális képességei is komoly karrierre utaltak. Az olasz topklubok játékosmegfigyelői is korán kiszúrták, sorban álltak érte, de ő a Milant választotta, mert mindig is a „rossoneriknek” szurkolt.

Filippo Inzaghi volt az első, aki nem sokkal később leültette az első csapat kispadjára – Donnarumma még csak 15 éves volt. Még idén októberben is csak 16 éves és 8 hónaposan a Sassuolo ellen már ő védhetett, amivel megdöntötte Gianluca Pacchiarotti majd’ fél évszázados olasz rekordját.

Nem hozzá hasonlítják azonban a szakemberek, hanem a példaképéhez, Gianluigi Buffonhoz. Élete legnagyobb élménye volt, amikor pályafutása ötödik élvonalbeli meccsén a Juventus ellen védhetett. Természetesen a druszák mezt cseréltek a találkozó után, ami azért volt hihetetlen, mert Buffon már négy éve védett a Parma színeiben, amikor Dunnarumma megszületett.

A csúcsteljesítményét nem a torinóiak elleni 1-0-s vereség, hanem az Atalanta elleni gól nélküli döntetlen alkalmával nyújtotta, csapata ugyanis csak neki köszönhette, hogy nem szaladt bele megalázó vereségbe. Edzője, Szinisa Mihajlovics nemes egyszerűséggel gyöngyszemnek nevezte a találkozó után, aki tiniként úgy irányítja a rutinos, felnőtt védőket, mintha világéletében azt csinálta volna.

„Egymillió kapusból jó, ha egy olyan akad, mint Donnarumma” – ezek már a Milan utánpótlásában dolgozó Filippo Galli szavai. Valóban hosszú időre megoldhatja a klub kapusproblémáját, már ha ellent tud állni a zsíros szerződésajánlatoknak, amelyeket valószínűleg már télen megkap.

Főleg, ha fejlődik, hiszen azért a rutintalanságából fakadóan akadnak még hiányosságai, a kijöveteleket például nem mindig érzi. Egyelőre azonban így is sikerült kiszorítania a kezdőcsapatból azt a Diego Lopezt, aki – parádés szezont futva – Bajnokok Ligáját nyert 2014-ben a Real Madriddal.

Donnarumma az olaszok szerint ezt annak köszönheti, hogy a pályafutása a világhírű festőét, Amadeo Modiglianiét idézi: nagyon rövid idő alatt hozott létre jelentős életművet.

A művészetben az 13 évet, a Serie A-ban a jelek szerint mindössze 8 mérkőzést jelent.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS