Dr. Kiss Gergely: alkalmatlan lettem az egész napos munkára!

Ritka rangos vendége volt csütörtökön este a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Körnek a zuglói, Őrnagy utcai iskolában. Dr. Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó annak ellenére is eljött, hogy időközben neki még este máshol is meg kellett jelennie. A vendéget Dr. Hencsei Pál elnök köszöntötte.

Dr. Hencsei Pál megajándékozta dr. Kiss Gergelyt (fotók: JochaPress)

A korábbi látogatottságot jóval meghaladó részvétel indokoltsága igazolódott a beszélgetés során. Kiss Gergely ugyanis rutinos nyilatkozóként folyamatosan informálta hallgatóságát a vele kapcsolatos érdekességekről, tudnivalókról. Többek között megtudhattuk azt is, hogy egyetlen gyermekként sportcsaládba született. Édesanyja kézilabdázott, s eljutott a Ferencváros csapatához is, de a próbajátékot követően megmaradt korábbi együttesénél, a Lőrinci Fonónál. Szülei a jégkorongtól a kosárlabdán keresztül mindenhova elvitték, neki pedig a vízilabda tetszett meg leginkább, így a BVSC uszoda lett az élettere.

– Bár az úszásom soha nem volt jó, ennek ellenére szívesen pólóztam, mert volt víz, voltak barátok, lehetett csatázni, küzdeni, s ez engem teljesen kielégített – mondta többek között. – Gyengeségeimet lelkesedéssel, erővel és nagy szorgalommal igyekeztem pótolni. A BVSC-ben Nagy Károly foglalkozott velem, sokat köszönhetek neki. Hatéves, BVSC-s időszakomból még Tóth Sándor nevét illik kiemelnem. A Tungsramba átigazolva örökös bajnoknak éreztem magamat, mert az 1976 és 1977-es születésű társakkal igen sok aranyérmet szereztünk.

– Viharos gyorsasággal fejlődött…

– Nálam egy év kétévnyi előrelépést hozott. Tizenhat évesen1993-ban már benne voltam az ifi Eb-n aranyérmes magyar válogatottban. Ezt követően Horkai György a felnőtt keretbe is behívott. Egyenletesen fejlődtem, egy évvel később már második voltam a góllövőlistán.

– 1996, Atlanta után összeállt az a ritka eredményes generáció, amely három olimpiai aranyérmet tudott nyerni.

– Elképesztő társaság jött össze az 1972 és 1980 közötti időszakban születettekből! Én egyébként soha nem voltam a legmagasabb, sem a legügyesebb, sem a legerősebb a többiek között. Minden híreszteléssel ellentétben csak 197,5 centi magas vagyok. Egyébként nem panaszkodhatok, hiszen már 21 évesen BL-győztes csapatban szerepelhettem. Igaz, voltak peches éveim is, hiszen a Tungsramban majd a Kordaxban két éven át is szinte ingyen játszottunk. Huszonkét éves koromig már négy klubom csődjét kellett megélnem! A biztonságot végül a Honvédban egy hétéves periódusban élhettem meg.

          Foltán László és Gedó György is meghallgatta bajnoktársát

– Dr. Kemény Dénes irányításával megszerzett három olimpiai bajnoki címükből melyiket emelné ki?

– Több szempont alapján is lehet dönteni. Míg legtöbben Athént emlegetik, én megjegyezném, hogy Sydney azért különösen emlékezetes számomra, mert jó pólósokból ott lettünk olimpiai bajnokok!

– Végül Sydney, Athén és Peking is felkerült a sikerlistára. Londonról, az ott elért 5. helyről is mondana valamit?

– Legbelül sejtettük, hogy gondjaink lehetnek, ugyanakkor abban bíztunk, hogy az ellenfelekhez képest jobbnak éreztük magunkat. Azok a bennünk lévő, 1-2-3-4 százaléknyi hiányok azonban már nem engedték, hogy negyedszer is bajnokok legyünk.

– Hivatalosan 2012-ben vonult vissza…

– Igen, de még a 2018/19-es szezonban is játszottam, mivel több olimpiai bajnoktársammal együtt a meggyengült Honvéd segítségére siettünk azzal az alapvető elhatározással, hogy élvezni fogjuk a játékot. A Honvédnak sikerült megtartania a magyar OB I. középmezőnyében a helyét, én pedig papíron végleg visszavonultam. Azért még 2019 őszén is vízbe ugrottam egy meccsen!

Olimpiai hősök, akik eljöttek. Balról: dr. Katona András, Varga János, Kiss Gergely, Gedó György, Foltán László, Bóbis Ildikó és az elnök, Hencsei Pál

– Társai közül többen is betöltenek valamilyen pólós funkciót, Önt viszont sehol nem találjuk.

– Annyiféle tennivaló lehetősége „talált meg”, hogy alkalmatlanná váltam egy bármilyen, egész napos munka elvállalására. Mivel a rám bízott feladatokkal kapcsolatosan maximalista vagyok, ezért sem a szövetségben, sem edzőként nem vállalkozhattam konkrét munkakör betöltésére.

– Népes családja van, hiszen feleségével három leányt nevelnek.

– Örömünkre, bár tennivalónk még bőven lesz velük, hiszen a legkisebb még csak hároméves. Némi bizonytalankodást követően mára már két lányom is pólózik, ráadásul a BVSC-ben. Így édesanyám ugyanúgy ülhet a BVSC uszoda lelátóján és kötögethet, mint annak idején, amikor engem kísérgetett.

(jochapress / Jocha Károly)