Dupla bronz párbajtőrben

Bányai Zsombor és Siklósi Gergő is bronzérmet nyert a párbajtőrözők versenyében a bourges-i junior-világbajnokságon. Bakos Bálint a hetedik helyet szerezte meg, a kardozó Záhonyi Petra hatodikként zárt.

Pusztai Viola „Nincs vége soha” – különösen akkor, ha Siklósi Gergő vív a páston, hiszen nem egyszer fordította meg az asszót 14-11-ről. A lelátóról az idézett biztatás még 12-8-as hátránynál érkezett, amely után a junior Európa-bajnok párbajtőröző előtt valóban felcsillant a felzárkózás reménye, de ezúttal a későbbi győztes, orosz Georgij Brujev ellen 14-11 után nem jött a „csoda” a junior-világbajnokság elődöntőjében.

Álomdöntő lett volna…

Az „izgalmaktól mentes” jelző nem lenne helytálló Bányai Zsombor elődöntőig vezető útjára. A világranglista vezetője csaknem a 128 között búcsúzott a versenytől, hiszen csupán egyetlen tuson múlott, hogy ne belga ellenfele örüljön az asszó végén. Aztán a tizenhat között a világranglista-második, olasz Federico Vismara ellen is a végletekig kiélezett meccsen nyert 15-14-re.

Siklósi Gergő (balra) és Bányai Zsombor a dobogón Forrás: FIS

Siklósi Gergő (balra) és Bányai Zsombor a dobogón  •  Forrás: FIS

Mindjárt tegyük hozzá: Siklósi a 64 között égette meg magát majdnem a finn Jaakko Paavolainennel vívott asszóban, de végül elkerülték a kiesés lángcsóvái. Nem úgy Esztergályos Patrikot, akinek ebben a körben váltak hamuvá az éremszerzésről szőtt álmai. Bakos Bálint ellenben remekül vette az akadályokat, a 32 között, majd a nyolcaddöntőben is aranytussal diadalmaskodott, így Bányaival és Siklósival egyetemben bejutott a nyolc közé.

Az elődöntőért vívott harcban a szombathelyi fiú egészen jól tartotta magát a már említett Brujevvel szemben, de végül nem ő lett Siklósi ellenfele a négy között. A tapolcai vívó negyeddöntős asszója a japán Kano Koki ellen csekély izgalmat sem hozott, nem úgy Bányai és a fehérorosz Gyenisz Pavlovszki csörtéje, amelyből aztán 15-13-al a Vasas párbajtőrözője jött ki győztesen.

Álomdöntő lett volna… Ha Bányai és Siklósi vív az aranyért.

Utolsó junior-világbajnokság, utolsó esély egyéniben a világbajnoki címre. Remek kezdés, 4-2-ig minden szép volt. Aztán az olasz Valerio Cuomo két tus hátrányból átvette a vezetést, Bányai pedig nem találta a nyerő taktikát ellene, így végül 15-9-re vereséget szenvedett.

A dobogón már mindketten mosolyogtak, holnapra a bronzérmek is szebben csillognak. Mert azért a világ jelenlegi négy legjobb junior vívója közé tartozni nem kis dolog.

Az aranyat meg csapatban még meg lehet szerezni…

A kardozó Záhonyi Petra is karnyújtásnyira volt attól, hogy éremmel zárja az egyéni viadalt. Ehhez a nyolc között Caroline Querolit kellett volna legyőzni, de ez sem neki, sem másnak nem sikerült a versenyen, hiszen a francia lány a nap végén világbajnoki címet ünnepelhetett. Záhonyi egyébként a 32 között a kadetek között bronzérmet szerző Pusztai Lizát búcsúztatta, majd a nyolcaddöntőben egészen könnyedén, 15-5-re múlta felül a többszörös olimpiai és világbajnok kardozó, Sztanyiszlav Pozdnyakov lányát, Szofját.

A Kelecsényi testvéreknek kevesebb sikerélmény jutott a versenyen: Mirabella a 64 között, Léna a csoportkör után búcsúzott egyéniben a világbajnokságtól.

A juniorok egyéni versenyének utolsó napján a férfi tőrözők és a női párbajtőrözők veszik birtokba a bourges-i pástokat.

JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, BOURGES (FRANCIAORSZÁG)
Férfipárbajtőr egyéni, 176 induló
Csoportkör: Bányai Zsombor 5 győzelem/1 vereség, Siklósi Gergely 5/1, Bakos Bálint 4/2, Esztergályos Patrik 4/2 (valamennyien továbbjutottak)
A 64 közé jutásért: Bányai–Blommaert (belga) 15-14, Siklósi–Budunov (kirgiz) 15-5, Esztergályos–Nichols (brit) 15-14, Bakos–Dagani (svájci) 15-7
A 32 közé jutásért: Bányai–Szertaj (kazah) 15-8, Siklósi–Paavolainen (finn)15-14, Bakos–Hernandez (venezuelai) 15-13, Esztergályos–Mahringer (osztrák) 3-15
A 16 közé jutásért: Bányai–Braun (német) 15-7, Siklósi–Bartissol (portugál) 15-9, Bakos–Fabregat (spanyol) 13-12
Nyolcaddöntő: Bányai–Vismara (olasz) 15-14, Siklósi–Surano (spanyol) 15-6, Bakos–Abdelmalak (egyiptomi) 10-9
Negyeddöntő: Bányai–Pavlovszki (fehérorosz) 15-13, Siklósi–Kano (japán) 15-4, Bakos–Brujev (orosz) 11-15
Elődöntő: Siklósi–Brujev (orosz) 11-15, Bányai–Cuomo (olasz) 9-15
Világbajnok: Georgij Brujev (Oroszország), 2. Valerio Cuomo (Olaszország), 3. Bányai Zsombor (Magyarország) és Siklósi Gergely (Magyarország), …7. Bakos Bálint, …47. Esztergályos Patrik
Női kard egyéni, 105 induló
Csoportkör: Záhonyi Petra 6 győzelem/0 vereség, Pusztai Liza 4/2, Kelecsényi Mirabella 2/3 (továbbjutottak), Kelecsényi Léna 1/5 (kiesett)
A 64 közé jutásért: Kelecsényi M.–Bourget (kanadai) 15-4
A 32 közé jutásért: Pusztai–Kaleta (lengyel) 15-7, Záhonyi–Linder (amerikai) 15-11, Kelecsényi M.–Brunet (francia) 12-15
A 16 közé jutásért: Záhonyi–Pusztai 15-10
Nyolcaddöntő: Záhonyi–Pozdnyakova (orosz) 15-5
Negyeddöntő: Záhonyi–Queroli (francia) 8-15
Világbajnok: Caroline Queroli (Franciaország), 2. Manon Brunet (Franciaország), 3. Lucia Lucarini (Olaszország) és Szvetlana Seveljova (Oroszország), …6. Záhonyi Petra, …23. Pusztai Liza, …59. Kelecsényi Mirabella, …83. Kelecsényi Léna

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS