Duplantis szenzációs versenyben nyert, a világcsúcs nem jött össze

Armand Duplantis nagyszerű versenyben, 6,10 méterrel diadalmaskodott szombaton a budapesti atlétikai világbajnokságon, melyen háromszor sikertelenül kísérletezett saját világcsúcsának megdöntésével.

Duplantis
A svéd Armand Duplantis a férfi rúdugrás döntőjében a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A svéd szupersztár esetében gyakorlatilag az volt a kérdés, megdönti-e saját világcsúcsát, hiszen győzelméhez nem férhetett kétség

Duplantis három éve sorra javítja meg a világrekordot, így tett a tavalyi, Eugene-ben rendezett vb-n is, amikor 6,21 méterrel diadalmaskodott. Idén erre már rátett egy centimétert, a franciaországi Clermont-Ferrandban fedett pályán túljutott a 6,22 méteren.

Duplantis meglepő módon már az 5,55 méteres kezdő magasságon bemutatkozott, magasan repült át a léc fölött, akárcsak az 5,85-ön – az 5,75-öt kihagyta. Az 5,90-re nem ugrott rá, majd az 5,95, a 6,00 és a 6,05 méter sem okozott neki problémát. 

Ekkor már csak ketten voltak versenyben, a legutóbb vb-harmadik fülöp-szigeteki Ernest John Obiene a hat métert teljesítette, majd egy rontás után 6,05-ről 6,10-re emeltetett, de ott nem volt esélye.

Duplantis viszont biztosan vitte a 6,10-et is, aztán a 6,23-as világcsúcs magasságra tetette a lécet. Minden kísérleténél a teltházas stadionban a nézők felállva, hatalmas tapssal bíztatták. Elsőre rosszul lendített, gyakorlatilag lerúgta a lécet, másodikra viszont egészen biztató próbálkozást tett, a léc felett volt, de a magasság nem volt meg neki.

Harmadikra ismét minden néző felállt a székéről, már az ütemet biztosító taps is fülsiketítő volt a Nemzeti Atlétikai Központban. Duplantis pedig nekifutott, szépen elugrott és ismét a léc fölé került, ám egy kevés újra hiányzott, a léc pedig egy döccenés után a mélybe zuhant. A csúcs így elmaradt, de a publikum hálás volt a svéd sztárnak a produkciójáért.

Duplantis idei 13 versenyéből 12 alkalommal nyert, és 50 viadalon ugrotta meg a korábban álomhatárnak tartott hat métert. A svéd rúdugró 23 éves korára a tokiói olimpiai bajnoki cím mellett két vb-arannyal és egy vb-ezüsttel rendelkezik, és van egy fedett vb-elsősége is. Európa-bajnokságon szintén kétszer nem talált legyőzőre szabadtéren, tető alatt egy Eb-n győzött.

Noah Lyles három arannyal távozik Budapestről 

Az amerikai férfi 4×100 méteres váltó nagy fölénnyel váltotta be a papírformát és diadalmaskodott szombat este a budapesti atlétikai világbajnokságon, melyről Noah Lyles így három aranyéremmel távozik.

A 4×100-as váltódöntők rendre a vb-k leglátványosabb versenyei közé tartoznak és így volt ez ezúttal is.

Előbb a férfiak következtek. Az esélyek egyértelműek voltak, a Christian Coleman, Fred Kerley, Brandon Carnes, Noah Lyles összetételű amerikai staféta messze kiemelkedett a mezőnyből és ezt a döntőben is bizonyította.

A tengerentúli kvartett igazából saját magával versenyzett és saját maga volt a legnagyobb ellenfele, gyakorlatilag minden váltása „borzalmas” volt, nem egyszer úgy tűnt, nem megy át egyik embertől a másiknak a bot, végül azonban végigért. A mindkét egyéni vágtaszámot, a 100-at és a 200 métert is megnyerő Lyles pedig a célegyenesben imponálóan futott és ért be 37.38 másodperces idővel. Mögöttük a Lamont Marcell Jacobs fémjelezte olasz négyes lett a második, Jamaica pedig – a briteket négy századdal megelőzve – a harmadik.

USA 4X100, férfiak
Fred Kerley, Noah Lyles, Christian Coleman és Brandon Carnes (b-j), a győztes amerikai váltó tagjai a férfi 4×100 méteres váltófutás döntője után a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Következett – a nap zárásaként – a nők sprintváltója, mely előtt már korántsem volt egyértelmű, hogy ki az első számú esélyes. Az amerikaiknál a 100-as bajnok, 200-as bronzérmes Sha’Carri Richardson és a 200-on ezüstérmes Gabrielle Thomas, míg a jamaicaiknál a 200 bajnoka és a 100 másodikja, Shericka Jackson és a tízszeres világbajnok, Budapesten 100-on harmadik Shelly-Ann Fraser-Pryce is ott volt a csapatban.

A nyerőember azonban talán nem is közülük került ki, a hosszúegyenesben ugyanis az amerikai Twanisha Terry parádésan futott, gyorsabbnak tűnt Fraser-Pryce-nál és elsőként adta át a botot, onnan pedig már Thomas, majd Richardson nem hibázott. Utóbbi a célba érve nagyot üvöltve rohant tovább a kanyarban és ugrott a férfiváltó tagjainak a nyakába, onnan pedig zuhant a földre, de szerencsére épp bőrrel megúszta a mutatványt.

Az amerikai csapat 41.03 másodperces világbajnoki csúccsal nyert, a világcsúcstól mindössze 21 századdal elmaradva. A jamaicaiak 41.21-gyel lettek másodikok, a bronzérem pedig a brit négyesé (41.97 mp) lett.

USA 4X100, nők
Sha’Carri Richardson, Gabrielle Thomas, Twanisha Terry és Tamari Davis, a győztes amerikai váltó tagjai (b-j) a női 4×100 méteres váltófutás döntője után. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Férfi 800 méteren papírforma eredmény születetett

A világranglistát vezető kanadai Marco Arop az első körben a mezőny végén helyezkedett, aztán 600 méternél az élre állt, és már senki sem tudta megszorítani. A szudáni születésű atléta a tavalyi vb-n szerzett bronza után gyűjtött be most aranyat.

Női 5000 méteren Faith Kipyegon második budapesti vb-címét érdemelte ki, összességében a negyediket. A 29 éves futó elképesztő formában érkezett a magyar fővárosba: június 2-án Firenzében 1500 méteren (3:49.11 perc), június 9-én Párizsban 5000 méteren (14:05.20 p), majd július 21-én Monacóban 1 mérföldön (4:07.64 p) is világcsúcsot döntött. Ennek megfelelően kedden magabiztosan nyert 1500-on és elsőszámú favoritként várta az 5000 métert is.

A mezőny egészen az utolsó körig együtt kocogott Kipyegon vezetésével, ekkor feljött mellé a kétszeres olimpiai bajnok Siffan Hassan és megindultak. A holland azonban nem tudta megszorongatni kenyai vetélytársát, és be kellett érnie az ezüsttel.

Kipyegon
A győztes kenyai Faith Kipyegon a női 5000 méteres síkfutás döntője után a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Tízpróbában kettős kanadai siker született

Az első nap után még a német Leo Neugebauer vezetett, neki azonban végül be kellett érnie a negyedik hellyel. A tavaly vb-ezüstérmes Pierce Lepage állt az élre, és már a záró szám, az 1500 m előtt biztos volt a sikere. Végül 8909 ponttal, minden idők nyolcadik legjobb eredményével győzött. Ennél mindössze öten tudtak jobbat a világon, köztük az ezúttal második honfitársa, Damian Warner.

Férfi 800 m, világbajnok:
  
   Marco Arop (Kanada) 1:44.24 p
2. Emmanuel Wanyonyi (Kenya) 1:44.53
3. Ben Pattison (Nagy-Britannia)

Férfi 4×100 méteres váltó, világbajnok:
   
   Egyesült Államok (Christian Coleman, Fred Kerley, Brandon Carnes, Noah Lyles) 37.38 mp
2. Olaszország (Roberto Rigali, Marcell Jacobs, Lorenzo Patta, Filippo Tortu) 37.62
3. Jamaica (Ackeem Blake, Oblique Seville, Ryiem Forde, Rohan Watson) 37.76

Férfi rúdugrás, világbajnok:
    
   Armand Duplantis (Svédország) 6,10 m
2. Ernest John Obiena (Fülöp-szigetek) 6,00 
3. Kurtis Marschall (Ausztrália) és
   Cristopher Nilsen (Egyesült Államok) 5,95-5,95 

Tízpróba, világbajnok:
    –
   Pierce Lepage (Kanada) 8909 p
2. Damian Warner (Kanada) 8804
3. Lindon Victor (Granada) 8756

Női 5000 m, világbajnok:
   
   Faith Kipyegon (Kenya) 14:53.88 p
2. Sifan Hassan (Hollandia) 14:54.11
3. Beatrica Chebet (Kenya) 14:54.33

Női 4×100 méteres váltó, világbajnok:
     
   Egyesült Államok (Tamari Davis, Twanisha Terry, Gabrielle Thomas, Sha’Carri Richardson) 41.03 p
2. Jamaica (Natasha Morrison, Shelly-Ann Fraser-Pryce, Shashalee Forbes, Shericka Jackson) 41.21
3. Nagy-Britannia (Asha Philip, Imani Lansiquit, Bianca Williams, Daryll Neita) 41.97
    Magyarország az előfutamban kiesett.

Női súlylökés, világbajnok:
    
   Chase Ealey (Egyesült Államok) 20,43 m
2. Sarah Milton (Kanada) 20,08
3. Kung Li-csiao (Kína) 19,69 

(MTI)

Shericka Jackson és Noah Lyles parádézott 200 méteren

Post Views: 1

JochaPress