Duplázó Dorottya

Az MTK leány U17-es és NB II-es futballcsapatának vezetőedzője, Schumi Dorottya lett az év végéig az U17-es válogatott szövetségi edzője. Az ősszel már komoly megméretése lesz az Eb-selejtező első szakaszában, a továbbjutás bravúrnak számítana.

Nagy-Pál Tamás Lévay Andrea betegsége miatt a felnőttek szövetségi kapitánya, Markó Edina és az U19-eseket irányító Turtóczki Sándor vezette tavasszal az U17-es korosztályt. Az ősszel azonban mindhárom csapatra Európa-bajnoki selejtezők várnak, a két szakembernek igencsak megterhelő lett volna, ha a „plusz gárdát” is magára vállalja.

Schumi Dorottya

Schumi Dorottya  •  Forrás: mtk.hu

A szövetség éppen ezért az MTK alkalmazásában álló Schumi Dorottyát kérte fel, hogy üljön le a kispadra. „Hatalmas megtiszteltetés ez számomra. Bár részben meglepett a felkérés, egy pillanatig sem gondolkoztam el azon, hogy elfogadjam-e. Hogy nehéz lesz-e a két feladat egyszerre? A nyáron biztosan nem, inkább az ősszel, de a klubtól minden segítséget megkapok annak érdekében, hogy össze tudjam hangolni a két munkát.”

Schumi egyébként már nyolc éve dolgozik a kék-fehérek utánpótlásában. Az U15-ös korosztállyal kezdte, aztán megkapta az U17-et is. „Tavaly a legfiatalabbakat átvették tőlem, de mivel sok játékosunk van, indítottunk NB II-es gárdát is, melyet szintén én irányítok. Nagyon büszke vagyok a legutóbbi idényünkre, hiszen mindkét csapattal bajnoki címet ünnepelhettünk.”

Nem csoda tehát, hogy éppen rá esett az MLSZ választása; meglehetősen jól ismeri ezt a korosztályt. „Tehetséges fiatalok, akik jó úton haladnak, de azért még rengeteget kell tanulniuk ahhoz, hogy NB I-es játékosok lehessenek. Szövetségi edzőként először augusztus elején találkozom a lányokkal. Nagyjából már kialakult a keret, de várhatók még érkezők. Én is hozok két ügyes játékost, akiket mindenképpen szeretnék megnézni, mert valamiért lemaradtak a válogatóról.”

A szakember elmondta: a válogatottban más játékstílust várhatunk tőle, mint az MTK-ban. „A bajnokságban minden mérkőzésen dominálunk, a támadójáték jellemez minket. Itt erről nem lehet szó, hiszen már az Eb-selejtező első körében nálunk erősebb csapatokkal találkozunk, Wales-szel, Dániával és Izraellel. A védekezésre és a kontrákra fogunk építeni, de még így is nagy bravúr lenne a továbbjutás.”

Schumi szerződése egyelőre  az év végégi szól. „De már most felajánlották, hogy akár főállásban is maradhatok. Ugyanakkor nem szeretném a klubomat cserbenhagyni, ezért inkább párhuzamosan csinálom a kettőt. Aztán meglátjuk, mit hoz a jövő.”

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS