Eb-n, felnőttszerepben

Három juniorkorú magyar vívó lépett pástra a Torunban zajló felnőtt Európa-bajnokságon. A rendkívül fiatal férfitőrcsapat teljesítette a kitűzött célt, a kardozó Záhonyi Petra remekelt az olaszok elleni helyosztón.

Pusztai Viola „A magyar futballban három évtizedet kellett várni a méltó visszatéréshez…” – mondta még a felnőtt vívó Európa-bajnokság előtt Érsek Zsolt a szövetség honlapján vele készített interjúban, arra utalva, hogy a szebb időket is megélt férfitőrszakág felemelkedése nem történik egyik napról a másikra. Az olimpiai bronzérmes, Európa-bajnok klasszis csaknem két éve vette át a tőrválogatott irányítását, és a kezdetektől arra törekedett, hogy a juniorok között remeklő fiúk a megfelelő menedzselést kapják, és már 18-19 évesen megtapasztalják a felnőttversenyek légkörét.

A magyar férfitőrcsapat (balról): Érsek Zsolt vezetőedző, Németh András, Mátyás Bálint, Balogh Boldizsár, Dósa Dániel és Marco Goncalves edző Forrás: EFC

A magyar férfitőrcsapat (balról): Érsek Zsolt vezetőedző, Németh András, Mátyás Bálint, Balogh Boldizsár, Dósa Dániel és Marco Goncalves edző  •  Forrás: EFC

Az Eb előtt a rendkívül fiatal, 20,5 átlagéletkorú, Balogh Boldizsár, Dósa Dániel, Mátyás Bálint, Németh András alkotta csapattól a vezetőedző a nyolc közé kerülést várta, ami meg is valósult. Pedig a nyolcaddöntőben egyáltalán nem a magyar fiúk számítottak esélyesnek a fehéroroszok ellen, ehhez képest meggyőző fölénnyel, 45-27-re nyertek. A junior Eb-bronzérmes, 21 éves Németh plusz kilenccel zárt, a junior Eb-ezüstérmes, 20 éves Dósa plusz öttel, míg 22 évével az együttes korelnöke, Mátyás plusz néggyel. A három vívó egyébként két éve ugyanebben az összeállításban lett Eb-ezüstérmes.

A négy közé jutás csak álom maradt, de a világelső olaszok elleni, 45-30-as vereség ellenére  is akadt pozitívum: az asszó elején nagyon is pariban voltak a magyar fiatalok a klasszisokkal szemben, hiszen 22-22-re is állt a mérkőzés. Az ötödik hely megszerzése végül nem jött össze: a németektől és az ukránoktól is kikapott a csapat, de a nyolcadik hellyel a minimális célkitűzést így is teljesítette.

Egyéniben Érsek azzal lett volna elégedett, ha három versenyző is a 32 közé jut, kettő lett belőle. Mátyás és az utolsó éves junior, Balogh a csoportkör után búcsúzott, a szintén juniorkorú Dósának és az elsőéves felnőtt Némethnek ellenben nem okozott gondot a főtáblára jutás. Még mentek is egy kört, s a tizenhat közé jutásért olyan ellenféltől kaptak ki, akik sokkal esélyesebbnek számított.

Talán nem kell várni 25 évet, hogy újra komoly sikert érjen el a „nagyok” között magyar férfitőröző.

Záhonyi Petra (baloldalon) remekelt az olaszok elleni helyosztón Forrás: EFC

Záhonyi Petra (a kép bal oldalán) remekelt az olaszok elleni helyosztón  •  Forrás: EFC

Az ugyancsak rendkívül fiatal női kardcsapat soraiban is akadt juniorkorú vívó. Az ifjúsági olimpiai bronzérmes, kadet Eb-győztes Záhonyi Petra 18 évesen mutatkozhatott be a felnőttek között. Egyéniben sikerrel vette a csoportkört, majd a 32 közé jutást is, ott azonban összetalálkozott a még mindig csak 21 éves Márton Annával, aki 15-8-ra legyőzte. Az MTK Budapest kiválósága egyébként egészen a döntőig menetelt, remekül tartotta magát az orosz világklasszis, Szofja Velikajával szemben, végül győzött a rutin.

A női kardcsapat a negyeddöntőben a lengyelektől szenvedett 45-39-es vereséget. Aztán a helyosztón legyőzte Spanyolországot, de az ötödik helyért vívott mérkőzésen Záhonyi kiemelkedő teljesítménye – plusz kilenccel zárt – egyedül kevésnek bizonyult az olaszok legyőzéséhez. A 45-42-es vereség a hatodik helyet jelentette.

A részletes eredmények ITT megtekinthetők.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS