Egy iksz, egy pofon

Egy döntetlen és egy vereség – ez a magyar serdülő jégkorong-válogatott mérlege a kanadai Richmondban zajló nemzetközi utánpótlástorna második játéknapján.

STJ Két mérkőzést vívott a kanadai Richmondban zajló 36. International Bantam Midget Hockey Tournament elnevezésű utánpótlástorna második (helyi idő szerint szerdai) játéknapján a magyar U16-os jégkorong-válogatott.

Up,richmond1A 72 csapatos viadalon a Midget Major Divisionben szereplő serdülők első ellenfele az Ice Centre Forumban a South Island Royals volt. Mayer Péter szövetségi edző és stábja erre a találkozóra Halász Bénit állította a kapuba, a mezőnyben pedig Bogesic Vedran, Farkas Botond, Gáspár Levente, Horváth András, Jarács Roland, Kedves Péter, Simon Soma; Béres Boldizsár, Filep Zsombor, Kaposi József, Kozma Ferenc, Lövei Dávid, Mesterházy Bálint, Rétfalvi Kristóf, Rózsahegyi András, Sárdi Máté, Somogyi Nátán, Szabó Zalán és Szűcs Ádám kapott bizonyítási lehetőséget. A Thunderbirds néven emlegetett South Island Royals fiatal klub, hiszen csak 2004-ben alapították, és kifejezetten utánpótlás-nevelés céljából; 15-17 éves hokisok elitképzésével foglalkozik, s a BC Major Midget League-ben versenyez.

Nos, a mieinknek sikerült alaposan meglepniük a kanadai fiatalokat, hiszen már a 31. másodpercben megszerezték a vezetést; Kozma Ferenc átadásából Filep Zsombor talált be Connor Cheyne kapujába. Sajnos, a válaszra nem sokat kellett várni, mert pontosan 5 és fél perc elteltével Evan Easton egyenlített. Ezzel ki is alakult az első harmad 1-1-es végeredménye. A második felvonásban csak egy találat született, azt a Thunderbirds jegyezte a 29. percben Jonah Ragsdale jóvoltából. Az utolsó játékrész tehát 2-1-es kanadai vezetéssel indult, és már csak 54 másodperc volt hátra a találkozóból, amikor Szűcs Ádám előkészítése után Jarács Roland egyenlített, a vége így 2-2-es döntetlen lett. Ami viszont intő jel volt, hogy a mieink 22 perc plusz 10 perc fegyelmi büntetést szedtek össze, vagyis rengeteget játszottak emberhátrányban. Más kérdés, hogy az emberelőnyt is gyakorolhatták, mert a Thuderbirds hokisaira is kirótt 22 perc kiállítást a játékvezető.

A folytatásról – fájdalom – már nem sok jót lehet elmondani. A magyar U16-os válogatott a harmadik meccsére átköltözött a Minoru Arena Stadiumba, ahol az OHA Edmontonnal találkozott. Az ellenfél, az Okanagan Hockey Academy két ligában is versenyeztet csapatot, és ahogy az egy akadémia esetében megszokott, a sportképzés mellett gondoskodik a versenyzői iskolai oktatásáról is. Erre az összecsapásra a magyar csapatban annyi változás történt, hogy Horváth Dominik állt a kapuba. A fegyelmezettséggel ez alkalommal nem volt probléma, hiszen harmadonként csupán egy-egy kiállítást szedtek össze a mieink, játékban azonban az OHA magasan a magyar válogatott fölé nőtt. A 12. percig sikerült tartani magunkat, ekkor Shawn Harke nyitotta meg a „gólcsapot”. Négy perc 51 másodperccel később jött a második edmontoni találat, Max McPeak talált be, így az első harmad 0-2-vel zárult.

A második felvonás igen rosszul indult: a 23. percben Elliot Herbers növelte a különbséget, majd 11 másodperc múlva jött az újabb csapás, Harke duplázott. És még nem volt vége: a 30. percben Matthew Kinash is feliratkozott a góllövők közé, majd másfél perccel a harmad vége előtt McPeak is a második gólját ünnepelhette, vagyis 6-0-ra vezetett az OKA. Hiába cserélt kapust Mayer Péter, és érkezett Fekete Bence, a kanadaiakat ebben a játékrészben nem lehetett megállítani. Az utolsó 20 percre szerencsére már csak egy edmontoni gól maradt, az 53. percben Kinash állította be a 7-0-s végeredményt. A mieinknek annak ellenére nem sikerült megszerezniük a becsületgólt, hogy összesen hatszor játszhattak emberelőnyben.

A csoportküzdelemkből még egy mérkőzés van hátra, az utolsó ellenfél a Mission AZ Ice U18 gárdája lesz.

A magyar U16-os keret a richmondi tornára
Kapusok: Fekete Bence (2001, Vasas), Halász Béni (2001, MAC), Horváth Dominik (2001, Fehérvár)
Védők: Bogesic Vedran (2001, MAC), Farkas Botond (2001, Vasas), Gáspár Levente (2001, UTE), Horváth András (2001, Pesterzsébet), Jarács Roland (2001, MAC), Kedves Péter (2001, MAC), Simon Soma (2001, DVTK)
Csatárok: Béres Boldizsár (2001, UTE), Filep Zsombor (2001, Debrecen), Kaposi József (2001, UTE), Kozma Ferenc (2001, Debrecen), Lövei Dávid (2001, DVTK), Mesterházy Bálint (2001, Okanagan, osztrák), Rétfalvi Kristóf (2001, Fehérvár), Rózsahegyi András (2001, UTE), Sárdi Máté (2001, Dukla Trencin, szlovák), Somogyi Nátán (2001, Fehérvár), Szabó Zalán (2001, Fehérvár), Szűcs Ádám (2001, Fehérvár)
Az U16-os válogatott mérkőzései a Richmond-kupában (magyar idő szerint)
Magyarország–Prince George Cougars 1-3
Magyarország–South Island Royals 2-2
Magyarország–OHA Edmonton 0-7
December 29., csütörtök, 19.30: Magyarország–Mission AZ Ice U18
December 30–31.: rájátszás

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS