Éles kritika, gyógyuló sebek

Bár a lelki sebek még nem gyógyultak be teljesen, a fiú U19-es vízilabda-válogatott tagjai már előre néznek a hollandiai Európa-bajnokságon történtek után. Horkai György szövetségi kapitány éles kritikát fogalmazott meg az európai szövetséggel és a rendezéssel kapcsolatban.

Pusztai Viola Nem érdemes a múlton rágódni – ezt az örökérvényű igazságot tartják szem előtt a fiú U19-es vízilabda-válogatott tagjai. Nem is tehetnek mást, hiszen történt, ami történt az olaszok elleni Eb-negyeddöntőben, azon változtatni már nem lehet.

Egyébként sem csak a végjátékban keresik a vereség okát.

– Nyilván több oldala van az egésznek – mondja Manhercz Krisztián, akit a hollandiai Eb legjobb játékosának választottak, továbbá gólkirályi címmel is gazdagodott. – Elengedtük őket 10-5-re, ami olyan erős csapatnak, mint a magyar, nem megengedhető. De visszajöttünk a meccsbe, emberhátrányban ráadásul, aztán elvették tőlünk a győzelem lehetőségét. Az okozott nagyobb törést a csapatban, ami a horvátok elleni helyosztón visszaütött.

Ha nem is ilyen vidáman, de azért már jobb kedvűen értek haza a fiúk Alphenből. Forrás: EJC Waterpolo

Ha nem is ilyen vidáman, de azért már jobb kedvűen értek haza a fiúk Alphenből.  •  Forrás: EJC Waterpolo

Nagy Ádám elismeri: azután, hogy az olaszok a csoportkörben 12-3-ra kikaptak a szerbektől, kicsit úgy érezték, hogy jó ugyan az ellenfél, de nem okozhat gondot. Ez pedig visszaütött. A magyar csapat erejét azonban pont az mutatta meg, amiről Manhercz is beszélt: Simon Henrik négyperces kiállítása miatt emberhátrányban játszva is egyenlített. Csakhogy hiába. A szlovén bíró, Andrej Laginja egyébként utólag elismerte, túlzott ítéletet hozott a centerrel szemben, akit durvaságért száműzött a medencéből.

– A bíró vasárnap odajött hozzám, és elnézést kért a történekért – magyarázza Horkai György szövetségi kapitány. – Hibásnak érzi magát, visszanézte Simon esetét is, és úgy véli, rossz ítéletet hozott. Az újrajátszással kapcsolatban a LEN delegátjának annyit mondtam, hogy a szabály szerint igazuk van, de magyarázzák meg a fiatal játékosoknak, akik hisznek a sport tisztaságában, hogy ha mindkét csapat tizenkét gólt lő és ötmétereseknek kellene következni, akkor hogyan hozhatnak olyan döntést az asztalnál, amely az egyik csapatot sújtja?

Felmerül a kérdés: ha az olaszok is tisztában voltak azzal, hogy 12-12 az eredmény, akkor miért nem cselekedtek a Fair Play szellemében? A kapitány rájuk azonban nem haragszik.

Az európai szövetséggel és a holland rendezéssel kapcsolatban fogalmaz meg éles kritikát:

Manhercz Krisztiánt választották az Eb legjobb játékosának és a ő lett a gólkirály is Forrás: waterpolo.hu

Manhercz Krisztiánt választották az Eb legjobb játékosának és a ő lett a gólkirály is  •  Forrás: waterpolo.hu

– Egyrészt a LEN illetékesei hiába hoztak a szabályok szerint jogos döntést, az a sporttal ellentétes, azon változtatni kell. Másrészt egész pályafutásom alatt ilyen alacsony színvonalú tornán még nem vettem részt. A legnagyobb probléma az, hogy nincs felelős. Akik a LEN-ben a hollandoknak ítélték a rendezést, azoknak le kellene mondaniuk. Hogy lehet odaadni olyan országnak az Eb-t, ahol az senkit sem érdekel? Az uszodai körülmények bőven hagytak kívánni valót maga után, és a szállást is hiába foglaltuk le időben, kiderült, hogy csak Rotterdam mellett tudnak minket elhelyezni, ami azt jelentette, hogy forgalomban akár egy órát is utaztunk a meccs helyszínére.

Ezek a körülmények is hozzájárulnak ahhoz, hogy a hollandiai Európa-bajnokság nem lopta magát a magyar csapat szívébe, no, meg a hetedik hely is csalódást jelentett. Manhercz szerint egyértelműen a döntőben lett volna a helyük, és ezt a jövő évi U20-as világbajnokságon be is bizonyítják.

A fiúk tehát valóban előrenéznek, de a lelki sebek még csak gyógyulófélben vannak.

– Nagyon nehéz volt feldolgozni, ami a negyeddöntőben történt, még most sem sikerült teljesen – vallja be Nagy. – Nyilván megyünk tovább, mert az a sport, de nem gondoltuk volna, hogy ilyesmi előfordulhat, főleg junior Európa-bajnokságon. A hazai gyermekbajnokságban sem követnek el hasonló hibát. És a döntések… Tényleg nem értettem, hogyan történhet ez meg velünk!

Az U19-es Európa-bajnokságon történtekről készült riportunkat az M4 Sporton, a szombaton 10.15-től kezdődő utánpótlás-magazinunkban, a Jövünk!-ben láthatják. 

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS