„Életem legnagyobb sikere”

Öt győzelem és egy vereség a magyar utánpótláskorú játékosok mérlege az első nap után a budapesti felnőtt asztalitenisz Európa-bajnokságon.

STJ Jól kezdődött a magyar fiataloknak a kontinensviadal a budai Tüskecsarnokban. Elsőként Majoros Bence (19) lépett asztalhoz. A német Dortmund légiósa máltaival került szembe. Gabriel Grixti lényegében meg sem izzasztotta magyar ellenfelét, összesen 13 pontot tudott összekaparni. Így aztán Majoros sima, 4-0-s győzelemmel nyitott az 5. csoportban.

Majoros Bence játszmát sem vesztett Fotó: moatsz.hu

Majoros Bence játszmát sem vesztett  •  Fotó: moatsz.hu

Valamivel tovább tartott  Szudi Ádám (20) és Lakatos Tamás (21) bemutatkozása. A 10. csoportban Szudi kezdésként valósággal átrobogott a moldovai Vladislav Ursun (11-6, 11-5, 11-3), a negyedik játszmában azonban váratlanul megtorpant (9-11). Ám csak pillanatnyi megingás volt, a záró felvonásban a Dortmund légiósa 11-5-re nyert, és összességében 4-1-re diadalmaskodott.

Ugyanilyen eredmény született Lakatos Tamás (21) és a finn Miikka O’Connor összecsapásán is a 13. csoportban; persze a magyar játékos javára. A Passauban légióskodó ifjú 11-7-re nyerte meg az első játszmát, a következőt viszont 11-9-re elvesztette. A folytatásban azonban már nem hibázott (11-4, 11-6, 11-2), és magabiztos győzelmet aratott.

Az esti program családi körben, de annál kiválóbb hangulatban zajlott a Tüskecsarnokban. A mieink közül megint Majoros kezdett, akinek egy, vegyes párosban négyszeres kontinensbajnok, Alekszandar Karakasevics volt az ellenfele. A zimonyi születésű szerb már 40 éves, vagyis akár a papája is lehetne az ifjú magyar pingpongozónak, de ezúttal a fiatalos lendület többet ért a több évtizedes rutinnál. Majoros elsöprően kezdte a csatát, az első két játszmában szinte lelőtte az asztalról ellenfelét (11-6, 11-5). Karakasevics azonban nem adta fel, és szívós munkával elvitte a következő szettet. A negyedik felvonás volt a csata kulcsjátszmája. Felváltva vezettek a felek, Karakasevics 9-7-ről még felkapaszkodott 10-9-re, ám az ellenállhatatlanul asztaliteniszező Majoros a publikum lelkes támogatásával megszerezte az oly nagyon áhított egy pontot (11-9). A feszültség ezt követően sem oldódott, jellemző, hogy a magyar játékos az ötödik szettben zsinórban háromszor is necceset adogatott. De a mérkőzés ekkor már a kezében volt, és hideg fejjel meg is adta a kegyelemdöfést riválisának (11-9), s végül 4-1-re nyert.

„Ez pályafutásom eddigi legnagyobb sikere” – mondta a találkozó után honlapunknak Majoros. Szerinte meghatározó volt, hogy sikerült sokat mozgatnia a szerbet, s nem engedte át neki a kezdeményezést. A csoportkör szerdai, utolsó meccsén Majorosnak már szoros vereség is elegendő lenne a továbbjutáshoz, ám a Dortmund légiósa maximális összpontosítást ígér. Azzal azonban nem akar foglalkozni, meddig juthat el élete első felnőtt-Eb-jén, egyszerűen csak szeretné a maximumot kiadni magából.

Az este második olyan összecsapása is 4-1-es végeredménnyel zárult, amelyen még utánpótlás korú magyar asztaliteniszező szerepelt, ám ennek már csöppet sem örültünk. Szudi Ádám ugyanis nem bírt belga ellenfelével, Cedric Nuytinck magabiztosan nyert.

Annál izgalmasabb csatát hozott Lakatos Tamás és Mihai Bobocica ütközete. A craiovai születésű, de olasz színekben szereplő kétszeres olimpikon és a Passau magyar fiataljai alaposan meggyötörték egymást. Előbb Bobicica vezetett, aztán Lakatos fordított, majd jött az olasz, aztán 2-2 után megint a hazai játékos került lépéselőnybe. A 30 éves itáliai-román azonban kiharcolta a mindent eldöntő játszma lehetőségét. Nos, a hetedik felvonást már Lakatos uralta, meg is nyerte 11-7-re, így végül 4-3-ra győzött, s két győzelemmel vezeti a csoportját.

A csoportkör harmadik fordulója a magyar fiataloknak szerdán 14 órakor kezdődik a Tüskecsarnokban.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS