Élet+Stílus: Kezet fogott az orosz ellenfelével, majd kénytelen volt bocsánatot kérni az ukrán teniszező

Az Ukrán Teniszszövetség „kellemetlen incidensnek” nevezte az esetet, és megismételte azt az álláspontját, hogy „az ukrán teniszezők nem fognak kezet az agresszor országok képviselőivel”.

Kotliar édesapja, Konsztantyin Kotliar közleményben védte meg a lányát, aki szerinte nem gondolkodott tisztán, és a verseny nagy nyomása alatt automatikusan kezet fogott az ellenfelével. „Még csak 16 éves, és nincs igazi tapasztalata az olyan nagy versenyeken, mint amilyenek a profi tenisz csúcsát jelentő Grand Slam-tornák” – érvelt az apja.
A 16 éves ukrán teniszező, Jelizaveta Kotliar legyőzte az orosz Vlada Mincsevát az Australian Openen, majd reflexszerűen kezet fogott az ellenfelével a meccs után. Csakhogy ezzel a gesztussal azonnal vitát váltott ki Ukrajnában, még a saját teniszszövetsége is kritizálta őt.
Az orosz–ukrán háború kitörése óta egyfajta íratlan szabályként az ukrán sportolók nem gratulálnak orosz és fehérorosz ellenfeleiknek, miközben otthon egymásnak feszülnek a hadseregeik. Az ukrán sportolók részéről ez egyfajta állásfoglalás a háborúról.
A fiatal ukrán teniszező bocsánatot kért, és azt mondta, mélységesen sajnálja a történteket.

Az orosz–ukrán háború idén is beárnyékolja az Australian Opent.

Korábban a 28. kiemelt ukrán Leszja Curenko azt mondta, hogy a kézfogás mellőzése jelképe lett a sportolók tiltakozásának az Ukrajna ellen 2022 februárjában háborút indító Oroszország ellen. „Ez újabb emlékeztető arra, hogy háború van az országomban” – fogalmazott.

Írta a HVG

A Élet+Stílus: Kezet fogott az orosz ellenfelével, majd kénytelen volt bocsánatot kérni az ukrán teniszező bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.