Elfajult a szurkolás az Eb-n, már a legszentebb kulináris jelképekkel is visszaélnek

A szurkolói kreativitás új csúcsokat ostromol a németországi stadionokban, ahol a nézők már nemcsak az egyes csapatok játékát, hanem az egyes országok gasztronómiai teljesítményét is ütköztetik.

Nehéz beazonosítani, hogy ki kezdte, de talán az albánok indították el a lavinát a németországi Eb-n, amikor az olasz szurkolók előtt spagettit törtek ketté. Az osztrákok ezen a nyomvonalon haladva bagettet kezdtek feldarabolni a francia szurkolók előtt. A kulináris háború azóta annyira elfajult, hogy kis túlzással minden meccs elengedhetetlen kelléke lett egy transzparens, amelyen a pályán egymásnak feszülő válogatottak országainak a legemblematikusabb ételeit állítják szembe.

Ennek egyébként már a magyar válogatott is áldozatául esett, a Svájc-Magyarország meccs előtt egy alpesi rajongó azzal hergelt, hogy „a fondü jobb, mint a gulyás”. Már a felvetés is nevetséges.

A kulináris inzultusok nem mindig kifizetődőek, az albánok például 2-1-re kikaptak az olaszoktól a spagettitörés után, és az osztrákok is vereséggel vonultak le a pályáról, hiába estek neki a francia bagetteknek.

Mindenesetre a pasta kontra paella, vagy a tortilla kontra pizza típusú összetűzések sokkal örvendetesebbek és szórakoztatóbbak is, mint a fizikaiak, és Németország egyelőre fellélegezhet, hogy a dortmundi és a gelsenkircheni összecsapásokon kívül a szurkolói magaviseletet többé-kevésbé sikerült civilizált mederben tartani. Inkább a bagett törjön, mint az arccsont.

Írta a HVG

A Elfajult a szurkolás az Eb-n, már a legszentebb kulináris jelképekkel is visszaélnek bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.