Elhunyt Jenei Károly, sokszoros bajnok országúti kerékpáros

BringaSport – 2016.08.03 – Szomorúan tudatjuk, hogy a debreceni kerékpársport kiemelkedő alakja, a sokszoros bajnok országúti kerékpáros Jenei Károly életének 55. évében, hosszú betegség után 2016. július 31-én vasárnap délben végleg eltávozott közülünk. 

A világbajnoki résztvevő, olimpiai kerettag, sokszoros magyar bajnok pályafutása során a DVSC, később a DMVSC, és a Csepel SC csapatában szerepelt, sokszoros ifjúsági és felnőtt válogatott volt, nemcsak országúton, de pályán is. Őszinte részvétünk az egész családnak és minden kedves hozzátartozónak!

j5

Volt versenyzőtársa, Korhán László így emlékszik vissza az egykori sokszoros bajnokra:

“1961-ben született. Igen hamar, 14 éves korában elkezdett kerékpározni, unokatestvére László Sándor ihletésére. Az első évben rögtön kiderült rendkívüli tehetsége. Több bajnokságot nyert már úttörő korcsoportban. A legemlékezetesebb az időfutam győzelme ebből az időszakból.

A folytatás következett serdülőként jó néhány bajnoki arannyal: időfutam, rövidtávú, pálya OB, országúti csapat. Ekkor már ifi válogatott kerettag volt. Ifjúsági korcsoportban a hazai bajnokságok mellett belekóstolt a nemzetközi versenyekbe is: Dusika-Jugendtour, Kis Békeverseny, Neugersdorf, Felső-ausztriai több napos nemzetközi verseny, stb.

1979-ben meghatározó tagja volt az IBV-csapatnak. Az országúti egyéni versenyben 5.helyen végzett. Bombaformáját kihasználva csapatvezetői meghívták a pálya keretbe is. Pontversenyen 2. hellyel szolgálta meg a bizalmat!

Pályafutása során kb. 30-32 bajnoki címet szerzett egyéniben, 10-14-et pedig csapatban. Rendkívüli tehetsége folytán már 19 éves korában komolyan számoltak vele a moszkvai Olimpiai Játékok keretében.
1981-ben tagja volt a Prágai Világbajnokságon szereplő csapatnak. Az egyéni mezőnyversenyben a táv első felében szökésben is volt. 1982-ben nyerte nevelő egyesülete a DMVSC színeiben két felnőtt bajnokságát (Pálya pontverseny, Kritérium). 1983-ban eligazolt a Csepel-hez, ahol a következő években eredményeivel megkoronázta egészen kivételes pályafutását.

Páros OB bajnoki cím Szűcs Gáborral, pontverseny győzelem 1984-ben és sok-sok győzelem a Csepel csapatával. Mind pályán, mind országúton. Ebben az évben ismét meghatározó tagja volt a los angeles-i Olimpiára készülő országúti keretnek; részvételük az ismert okok miatt meghiúsult.

Jellemző a kivételes képességeire, hogy országúti versenyző létére meghívást kapott a magyar 4000 m-es pálya válogatottba is az Arany Mokka GP-n.

j10

Szerepelt Békeversenyen, Osztrák Körversenyen, Bolgár Körversenyen, Szlovák Körversenyen, NDK Körversenyen, Kubai Körversenyen, s olaszországi egy- és többnaposokon számtalan alkalommal, a Magyar Válogatott standard tagjaként.

Minden versenyen tisztességesen helytállt, biztos befejező ember volt, olyan, akire esetleg rendkívüli gyorsasága miatt a végbefutókon is lehetett számolni.

Kerékpáros pályafutása alatt méltán vívta ki sporttársai és ellenfelei szimpátiáját. Az akkori magyar mezőny egyik kedvelt figurája volt, ezt elsősorban rendkívüli humorérzékével, s közvetlenségével vívta ki.

Egykori versenyzőtársai, a DVSC, majd később DMVSC szakemberei, a CSEPEL S.C. gárdája, a hetvenes évek magyar országúti mezőnye el nem múló szeretettel emlékszik Rá.

Búcsúzzunk hát Tőle, s tartsuk meg emlékét szívünkben!”

Korhán László, HBMKSZ főtitkár

JENEI KÁROLY (1961-2016) FOTÓGALÉRIA (Andó János szívességéből)

Forrás: www.bringasport.hu – RSS