Előbb lebénult, később négy nap alatt körbekerekezte a Balatont

Négy nap alatt, kerekesszékkel járta körül a Balatont Borsodi Bence. Ezzel nem csak magának, hanem sok mindenkinek bebizonyította: ha valamit elhatároz az ember, véghez tudja vinni. 

– Hogyan jött az ötlet a tó megkerülésére?
Mindig is szerettem feszegetni a határaimat. Korábban biciklivel már volt egy egynapos Balaton-kör egy barátommal. Akkor teljesen készületlenül vágtunk neki. Amikor megtörtént a baleset, csak az lebegett a szemem előtt, hogy valamit kell csinálni, hiszen csak úgy lehet fejlődni és ebből valamilyen szinten kilábalni de legalábbis önállóságot megtanulni. 2018-ban körbetekertük a Velencei-tavat egy barátommal. Tavaly nyár elején jött egy ötlet, hogy ha előző évben megvolt a Velencei-tó, akkor milyen szuper volna megkerülni a Fertő-tavat. Arra már sokat edzettem, jó sokat hajtottam. Súlyokat tettem a székre, hogy imitáljam azt a cuccmennyiséget, amit viszek magammal. Három nap alatt sikerült megkerülni. Akkor, mikor beértünk a célegyenesbe, már tudtam, hogy idén a Balaton következik.

– Szeptember elején négy nap alatt jártad körbe a tavat. Mik voltak a legfontosabb tapasztalataid?
Keszthelyen kezdtük a kört. Tudtam, hogy az északi oldal tartogat inkább kihívásokat, a sok emelkedővel. Gondoltam, hogy frissen még könnyebben veszem az akadályokat, mert a negyedik nap már a legkisebb bukkanót is nagyon éreztem. Első nap Révfülöpig értünk, második nap Balatonfűzfőig, a harmadikon Balatonszemesre, s végül, a negyedik nap onnan vissza Keszthelyre.

– A Fertő-tavat sátrazással teljesítettük – folytatta, az elég nomád volt, most a kényelem miatt szállásokat foglaltam mindegyik éjszakára. Egy barátommal: Kluiber Patrikkal mentünk, ő biciklivel jött az útra. Nem annyira vettem figyelembe, hogy akadálymentes legyen a szállás, mert elég jól megoldom a dolgokat, és így, hogy Patrik eljött velem, segített is. A szállásfoglaláskor mindig konzultáltam a tulajdonosokkal: megmondtam, hogy milyen széles a szék, hogy beférjen az ajtón. De hogyha akadálymentes szállást kellett volna találni valamilyen összeghatáron belül, ami nem csillagászati akkor nehezebb lett volna.

Borsodi Bence (b) és segítője, Kluiber Patrik

– Mit tartottál fontosnak az indulást megelőzően?

– Nem foglaltam nagyon korán, mert nem tudtam milyen lesz az időjárás. Ez nagyon fontos tényező, mert ha esik az eső, az nem olyan kényelmes, illetve a széken a hajtókar nagyon csúszik, ha vizes és így a haladás elég nehézkes. Az éttermek nem mindegyike akadálymentes, és olyan bolt is volt, amelybe lépcső vezetett be. Szerencsére Patrik ott volt, így ha valami kellett, akkor ő be tudott ugrani. Volt olyan is, hogy mentünk tovább, amíg nem találtunk olyan lehetőséget, ahol tudtunk vásárolni, enni-inni. Főként a balatoni kerékpárúton haladtunk, de voltak szakaszok, ahol a járdán. A bicikliúton sok helyen a gyökérzet teljesen felnyomta az aszfaltot, így a lejtőket nem lehetett teljes egészében kihasználni, állandóan fékezgetni kellett, hogy ne billegjen a szék.

– Voltak-e nehézségek, kihívások az út során?
Talán Révfülöptől-Fűzfőig. Úgy számoltam, hogy nem lesz ennyi emelkedő, mint amennyi volt. Ez a szakasz, a második napon, már nem annyira pihenten kihívásokat tartogatott. És a harmadik nap sem volt könnyű: egy hosszú meredek szakasz vezet fel a Magaspartra. Viszont az ottani látvány kárpótolt ezért. Bár nagyon nem volt időnk, hogy nézelődjünk, mert minden nap reggel hét óra körül indultunk és este 8-9 körül értünk a szállásra. De ez nem is a nézelődésről, hanem a teljesítményről szólt.

– Tapasztalatokról, nehézségekről, emlékezetes pillanatokról beszélgettünk, de mi volt a tókerülésben a legszebb?
Hogy mi volt a szépsége? kérdezett vissza Bence, majd természetesen meg is válaszolta. – A csodás balatoni táj mindenképpen szép volt. Illetve amikor bekanyarodtunk a déli partra és láttam, hogy az előző napokon hol jártunk és hogy mennyi utat leküzdöttünk már, büszkeség is volt. De a legnagyobb szépsége az volt, hogy megbizonyosodtam ismét arról, hogy ha valamit a fejembe veszek ésszerű határokon belül, akkor azt a célt teljesíteni lehet.

– És mi volt a legnagyobb tanulság?
Amit az előbb említettem, hogy vagyok annyira elszánt, hogy ha valamit eltervezek, akkor az meg is csinálom. Feltettem közösségi oldalakra, és az a rengeteg gratuláció, megosztás, a rengeteg pozitív visszajelzés, és hogy erőt adok az embereknek, az szívmelengető dolog.

(likeBalaton.hu / Keszey Ágnes)

Borsodi Bence következő terve, hogy beszerez egy handbike-ot, és azzal indul útnak ismét jövőre. Akkor majd egyetlen nap alatt szeretné körbekerülni a Balatont.