Elveszett a vagányság

A juniorválogatott két bronzéremmel tért haza Mexikóvárosból, az öttusa-világbajnokságról. Kállai Ákos utánpótlás-kapitány kiemelte: a vívás nagyon rosszul sikerült, ezért több nemzetközi megméretésre lenne szükség a képzés során.

Nagy-Pál Tamás „Nemcsak a csomagjaink vesztek el valahol a kalandos utazás közben, hanem az a vagányság is, ami a víváshoz kell” – értékelt Kállai Ákos utánpótlás-kapitány a mexikóvárosi junior öttusa-világbajnokság után, amelyről csupán a fiú- és a leányváltónak sikerült éremmel hazatérnie, egy-egy bronzzal.

A lányok a dobogón

A lányok a dobogón  •  Forrás: Kállai Ákos

A szakember azonban azt is megjegyezte: egyáltalán nem lebecsülendő a Palkovics Krisztina, Ormándi Rebeka, valamint a Bruckmann Gergő, Strobl Krisztián váltó által elért eredmény. „A vébé előtt nem írtam volna alá, viszont közben kiderült, hogy nagyon erős volt a mezőny. A koreaiak, az oroszok és az angolok is kiemelkedtek. Ráadásul, ha a lányoknak összejön a csapatérem, akkor másképp alakulhatott volna az egész torna.”

Simon Saroltával az történt, amire már utalt a kapitány: hiába számított az egész mezőny egyik legjobb vívójának, a versenyen az nem jött ki. „Látszott rajta, hogy küzd, akar, de rendkívül rossz napot fogott ki. Ilyenkor nem lehet segíteni. De nemcsak őt kell megemlítenem, mert egyéniben kicsit mindenkitől többet vártam.”

A vívás viszont finoman szólva sem volt a csapat erőssége. „Azóta is az okán töröm a fejem. Rengeteg energiát fektettünk a számba, edzéseken jók is voltunk, de élesben nem jött ki. Emiatt nem lehettünk éremközelben sem az egyéniben. Ezeket a kiélezett, egytusos csatákat csak külföldön lehet gyakorolni, mindenképp bele kell csempésznünk a képzésbe.”

A mixváltóban viszont inkább a lovaglás okozott gondot, majd a kombinált szám sem a legjobban sikerült. „Horváth Norbert nagyon akart, vitte előre a szíve, ezért nem figyelt a sebességére, ami a második körben megbosszulta magát. Semmi ereje nem maradt. Bizony, meg kell tapasztalni, milyen is ilyen magaslaton futni. Nemcsak ő esett ebbe a hiába, sok versenyzőt láttunk kidőlni. Volt, akit a mentő vitt el.”

Kállai ugyanakkor úgy gondolja: ezek a gyerekek nagyon tehetségesek, amit már bizonyítottak az Európa-bajnokságon, ahonnan két-két arany- és ezüstérmet is hazahoztak. „Szófiában is ott volt a világ krémje. Ebből a csapatból ráadásul néhányan annyira fiatalok, hogy augusztus végén utaznak Argentínába is az ifjúsági A vébére. Ott is bizonyíthatják, mit tudnak.”

Csak se a csomagok, se a vagányság ne vesszen el!

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS