Ennél is több kell

Két győzelemmel és egy vereséggel a háta mögött, csoportja második helyén jutott az Európa-bajnoki selejtező tavaszi elitkörébe az U17-es labdarúgó-válogatott. A négycsapatos magyarországi minitorna tapasztalatairól Szélesi Zoltán szövetségi edzőt kérdeztük.

Majer Dániel Fő célkitűzését teljesítette az U17-es labdarúgó-válogatott a Magyarországon rendezett Európa-bajnoki selejtező minitornán, második helyen továbbjutott a kontinenstorna kvalifikációjának utolsó szakaszába, a tavaszi elitkörbe. A válogatott három mérkőzésen nyújtott teljesítményét az edző, Szélesi Zoltán értékelte.

Csoboth Kevin kétszer is bevette a liechteinsteini kaput Forrás: mlsz.hu

Csoboth Kevin kétszer is bevette a liechteinsteini kaput  •  Forrás: mlsz.hu

A magyar együttes Dániával, Hollandiával és Liechteinsteinnel szerepelt egy csoportban. Első mérkőzését utóbbi ellen 3-0-ra nyerte, a Benficában légióskodó Csoboth Kevin duplájával és az Illés Akadémián játszó Winkler András góljával. Szélesi Zoltán ennek ellenére nem volt maradéktalanul elégedett. „A fő cél, a győzelem sikerült, de a helyzeteink alapján tíz gólt is lőhettünk volna. A srácok nem vették elég komolyan a mérkőzést, látva, hogy gyengébb az ellenfél, nem úgy fókuszáltak, ahogy elvártam. Ennek később ihattuk volna meg a levét, mert ha döntetlent játszunk a dánokkal, és kikapunk a hollandoktól, szépen itthon maradunk” – utalt arra Szélesi, hogy abban az esetben rosszabb gólkülönbsége miatt a Liechteinsteint 11-0-ra verő dánok mögött végez a csapata, és nem jut az elitkörbe.

Győzelemmel, de javítandó felfogással készülhetett tehát az együttes a dánok elleni ki-ki összecsapásra, amelynek tétje a továbbjutás volt. „Kiosztottam a játékosokat, mondván, ez nem cirkusz, ennél komolyabban kell venni minden mérkőzést. Rendbe tettük a fejeket, meccsszituációkat elemeztünk, és a dánok ellen már koncentráltabb, profibb csapatot láttam a pályán.”

A mérkőzés eleje helyzetek sokaságát hozta, a tűzijátékból pedig mi jöttünk ki rosszabbul, a dánok a 24. percben megszerezték a vezetést. A 35. percben aztán egy csapásra minden megváltozott, Szoboszlai Dominik büntetőből egyenlített, a csapat ráadásul – a szabálytalanság nyomán – emberelőnybe került. A második félidőben végig fölényben játszott, Szoboszlai újabb találatával és Csoboth tizenegyesével pedig 3-1-es győzelemmel biztosította továbbjutását az elitkörbe. „Az első tíz percben a dánok akarata érvényesült, az egyenlítés után viszont jól reagáltunk, és abszolút a kezünkbe került a mérkőzés.”

A magyar válogatott helytállása önmagában is szép teljesítmény volt, ráadásul több, hátráltató tényezővel is meg kellett küzdenie. „Horváth Olivérnek a mérkőzés közben elszakadt a keresztszalagja, korábban pedig vírusos megbetegedés sújtotta a csapatot, összesen hét játékost kellett injekcióval talpra állítani, többüket nem is tudtam nevezni az első két találkozóra.”

A hollandok a játék minden elemében jobbak voltak Forrás: mlsz.hu

A hollandok a játék minden elemében jobbak voltak  •  Forrás: mlsz.hu

A hollandok ellen csak látszólag játszott tét nélküli meccset a csapat, a csoportelsőség a presztízs mellett könnyebb sorsolással is kecsegtetett a tavaszi elitkörre. A bravúr azonban elmaradt, Dabason, telt ház előtt 4-0-s vereséget szenvedett az együttes. „A holland csapat jobb labdarúgókból áll, ha csak a fizikai mutatóikat nézzük: a többségük négy másodperc alatt futja a harminc métert. Igaz, a mieink közül is játszanak néhányan külföldi bajnokságban, de ők még csak beleszagoltak. Ezzel szemben a hollandok mindannyian hozzászoktak a saját bajnokságukban a sorozatterheléshez, míg nálunk mérkőzésenként két, három játékos is begörcsölt, mert idegen volt a számára az ilyen rövid idő alatt lejátszott három, nemzetközi szintű összecsapás” – mondta Szélesi, és kiemelte: nem keresnek kifogásokat, abból a szempontból pedig jó tapasztalat volt a játékosainak a mérkőzés, hogy személyesen érezhették, mire számíthatnak a tavaszi elitkörben.

„A mostani tapasztalatokat felhasználva készülünk tovább, hogy legközelebb ne érhessen minket meglepetés. Házi feladatként mondtam is a srácoknak, hogy szabadidejükben is mindig a foci járjon az eszükben, labdázzanak, fejlesszék a gömbérzéküket, amellett pedig aktívan pihenjenek, biciklizzenek, sportoljanak.”

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS