Epizódszerepben

A magyar női kosárlabda-válogatott fél lábbal már az Európa-bajnokságon van, miután Pécsett 65-64-re legyőzte Szlovákiát. A húsz éven aluli játékosok ezúttal csak perceket töltöttek a pályán.

Lakner Gábor A magyar női kosárlabda-válogatott nyerte a veretlenek csatáját az Európa-bajnoki selejtezősorozat E csoportjában. A szlovákok elleni 65-64-es győzelemmel nagyot léptünk a továbbjutás felé.

A válogatottba öt fiatalt hívott be Stefan Svitek szövetségi kapitány, az U20-as játékosok közül hárman kerültek be a meccskeretbe. Dubei Debóra, Horváth Bernadett és Kaposi Pálma melegíthetett be a találkozóra, míg Nagy Dorottya és Weninger Virág ezúttal kívülről figyelhette a társakat.

Pécs, 2016. február 20. Krivacevic Tijana (j) és a szlovák Dominika Baburová (k) a nõi kosárlabda Európa-bajnoki selejtezõ E csoportjának harmadik fordulójában játszott Magyarország - Szlovákia mérkõzésen a pécsi Laubert Dezsõ Sportcsarnokban 2016. február 20-án. MTI Fotó: Sóki Tamás

A magyar válogatott nagy küzdelemben nyert  •  Fotó: MTI/Sóki Tamás

A fiatalok bevetésére a második negyed elejéig kellett várnunk, előbb Horváth Bernadett, majd Dubei Debóra érkezett a pályára. Mindketten csak perceket kaptak, ezúttal egyikük sem rukkolt elő meggyőző teljesítménnyel. Horváth irányítójátéka pont egybeesett a magyar válogatott megtorpanásával, így a kapitány időkérést követően visszaültette a kispadra. Dubei is lámpalázasnak tűnt, csúnyán eladott labda után ő is a pályán kívül találta magát.

A mérkőzés nagy csatát és kiegyenlített játékot hozott, a palánk alatt fölényben lévő szlovákok zónavédekezésükkel jól féken tartották csapatunkat. Az események az utolsó negyedre pörögtek fel, az addig viszonylag pontszegény mérkőzésen elkezdtek záporozni a triplák. Allie Quigley vezérletével – az amerikaiból lett magyar öt trojkát süllyesztett el a gyűrűben – végül egyetlen ponttal a magyarok bizonyultak jobbnak.

A magyar válogatott szerdán a mindhárom addigi mérkőzését elvesztő izlandiak ellen folytatja szereplését, talán akkor a húsz éven aluli fiatalokat is többet látjuk.

„Mindkét csapat nagyon akarta a győzelmet, mi talán egy picit jobban, és a végén a szerencse is a mi oldalunkon állt. Fél lábbal az Európa-bajnokságon vagyunk, de még nincs vége a sorozatnak, legalább két mérkőzésen ugyanazt az elszántságot kell mutatnunk, amit ma” – értékelt a mérkőzés után a győztes hadvezér, Stefan Svitek.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ, E CSOPORT, 3. FORDULÓ
Magyarország–Szlovákia 65-64 (17-13, 9-11, 9-12, 30-28)
Legjobb pontszerzők: Quigley 27/15, Fegyverneky 10/3, Raksányi 8/3, ill. Slamová 18/18, Hruscaková 16, Páleníková 10

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS