Érmek Bukarestből

Az U16-os fiú- és leány-kosárlabdaválogatott is jól szerepelt a Bukarestben megrendezett Balkán-kupán, a fiúk harmadikak lettek, míg a lányok veretlenül végeztek az élen.

Lakner Gábor Bukarestben véget ért a hagyományos nemzetközi U16-os kosárlabda-torna, a Balkán-kupa. A magyar fiú- és leányválogatott egyaránt jól szerepelt, hiszen előbbiek a harmadik helyen zártak, utóbbiak pedig veretlenül nyerték meg az ötcsapatos, körmérkőzéses rendszerben lebonyolított megméretést.

Balkán-kupa 2016 1

A magyar válogatottak  •  Fotó: Alina Cojocaru

A fiúválogatott a szerbektől elszenvedett 89-68-as vereséggel kezdett, de az első huszonöt percben egyenrangú ellenfél volt Váradi Attila együttese. A bolgárok ellen fölényesen, 80-58-ra győztek a fiúk, majd komoly bravúrt bemutatva, 70-61-re múlták felül a törököket. A torna utolsó mérkőzésén csapatunk hullámzó teljesítménnyel, Fekete Dávid utolsó pillanatokban dobott triplájával 68-67-re nyert a románok ellen, és 3-1-es mérleggel zárta a Balkán-kupát. A szerbek és a törökök is ugyanolyan győzelmi mutatóval fejezték be a küzdelmet, a minitabella kosárkülönbsége alapján mi lettünk a harmadikak. A magyar csapatból Verasztó Péter lett a legjobb passzoló, Kovács Benedek Máté a legjobb pontszerző, utóbbi az All Star-csapatban is helyet kapott.

Ahogy arról honlapunk is beszámolt, tragédia árnyékolta be az idei Balkán-kupát. Bukaresti hotelszobájában elhunyt az U16-os fiúválogatott technikai vezetője, Zentai Levente. A nyíregyházi klubban is tevékenykedő szakember 51 éves volt.

„Négy értékes mérkőzést vívtunk A divíziós csapatok ellen, és meccsről meccsre javult a teljesítményünk. A sorból a románok elleni záró találkozó lóg ki kicsit, de előtte nagyon komoly meccset vívtunk a törökökkel. Hullámvölgybe kerültünk a következő napon, de tetemes hátrány dolgoztunk le, igaz, szerencsés dobás is kellett a győzelemhez – értékel honlapunknak Váradi Attila szövetségi edző. – Ami a legfontosabb, hogy minden játékos akart tanulni, emberileg és csapatként is szépen dolgoztak együtt. Nagy eredmény, hogy mindenkivel felvettük a versenyt. Látszik, hogy évről évre lép előre a magyar utánpótlás-nevelés, remélem, hogy ez valóban tendencia.”

A leányválogatott átgázolt a bukaresti mezőnyön, mind a négy mérkőzését megnyerte, így az élen zárt. Mészárosné Kovács Andrea együttese a második román csapatot 83-61-re, az elsőt 71-53-ra, a bolgárokat 87-46-ra, a törököket pedig 68-57-re verte. Bőven jutott egyéni elismerésből is az aranyérem mellé: Boros Júlia lett a legjobb passzoló, Madár Eszter a legjobb pontszerző és az MVP is, az All Star-csapatba pedig kettejük mellett Dombai Réka is bekerült.

„Fiatal csapattal utaztunk, mindössze négy kétezer-egyes születésű játékos szerepelt a kétezer-kettesek mellett. Bebizonyosodott, hogy jobb képességű játékosok alkotják a csapatunkat, mint a riválisokét. A törököknél is jóval előbbre tartunk, a zónavédekezésük és a betegség miatt hiányzó játékosaink miatt sikerült ellenük gyengébbre a második félidő – mondja honlapunknak Mészárosné Kovács Andrea. – Jól használható torna volt, különböző stílusok ellen, élesben is megnézhettük, ki mit tud. Mindenki a maximumra törekedett, úgy érzem, védekezésben sikerült jelentősen előrelépnünk. Az egyéni képzettség is megnyilvánult, a négy egyéni elismerés önmagáért beszél. A tragédia természetesen rányomta bélyegét a tornára, nem lehet felhőtlen az örömünk.”

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS