Érmes évadnyitó

Magyar győzelemmel zárult a vívók kétnapos európai kadetkörversenye a megújult Gerevich Aladár Sportcsarnokban. A viadalon a párbajtőröző Nagy Dávid állhatott a dobogó legfelső fokára, míg Farkas Csaba harmadik lett. A tőrözők sem maradtak érem nélkül: a kísérleti jelleggel megrendezett vegyescsapatversenyben szereztek bronzot.

Pusztai Viola Vasárnap délelőtt gombostűt sem lehetett leejteni a megújult Gerevich Aladár Sportcsarnok emeleti nagytermében, ahol majdnem kétszáz kadetkorú fiú párbajtőröző küzdött azért, hogy a nap végén a főpáston vívhasson.

Az évad első európai körversenyének Budapest adott otthont, amelyen a franciák, a németek, az amerikaiak és az oroszok távollétében is erős mezőny gyűlt össze. A negyvenkét magyar induló közül a csoportkört a legjobban Bányai Botond és Mestyanek Máté zárta, de a vívás azért szép sportág, mert kiszámíthatatlan, így azoknak sem kellett feladniuk, akik esetleg rosszabb helyzetből vágtak neki a táblának.

Nagy Dávid és Farkas Csaba

Nagy Dávid és Farkas Csaba

A Balaton Vívóklub versenyzőjét, Farkas Csabát például csak az ötvennegyedik helyre rangsorolták, azonban harcosságának is köszönhetően egészen az elődöntőig menetelt, s végül bronzérmet szerzett.

− Tavaly nem voltam elöl a ranglistán, de már a nyár előtti két válogató versenyem is remekül sikerült – mondja Borosné Eitner Kinga tanítványa, aki ezekkel az eredményekkel a hazai ranglista második helyére lépett előre. – Nagyon rosszul kezdtem, de aztán ráéreztem, mit kell csinálnom. Sokat segített, hogy mellettem állt az edzőm, illetve az édesanyám és a barátaim is szurkoltak. Biztattak, hogy meg tudom csinálni, és végül összejött az érem.

Nagy Dávid, aki az előző szezonban nemcsak a korosztályában, de a juniorok között is megcsillantotta tehetségét, természetesen a verseny egyik nagy esélyesének számított. A Vasas párbajtőrözője szerint a nyolcaddöntő jelentette neki a vízválasztót, amikor válogatott csapattársával, talán a legnagyobb szurkolótábort maga mögött tudó Andrásfi Tiborral mérkőzött.

− Nagyon jól ismerjük egymást, hiszen rengeteget vívunk – magyarázza Halla Péter tanítványa. – Mindig ötven-ötven százalék az esély. Most nekem jött ki jobban a lépés. A negyeddöntőben is erős ellenfelet kaptam, ahhoz képest az elődöntő könnyebbnek bizonyult. A döntőben viszont hiába vezettem magabiztosan a cseh Jurka ellen, kiismerte a stílusomat, én meg beálltam védekezni. De sikerült váltanom, és megszereztem a győzelmet.

A verseny első napján a tőrözők kevésbé jó eredményeket értek el. A fiúk kétszáz főt számláló mezőnyében Bényei Erik a harminckettőig jutott, míg a lányoknál Hajas Nóra a nyolcaddöntőben búcsúzott az elképesztő amerikai és orosz fölényt hozó versenyben. A Törekvés SE elsőéves kadet vívója egyáltalán nem volt elégedett az eredményével.

A bronzérmes tőrcsapat

A bronzérmes tőrcsapat

− Tavaly serdülőként sokkal jobb helyezéseket értem el, pedig idősebbekkel versenyeztem. Szerettem volna most is legalább a nyolc közé bekerülni – így Nóra, aki ellenben a vegyes csapatviadalt kifejezetten élvezte, pláne azután, hogy a társaival (Nagy Anasztázia, Sike Nóra, Bényei Erik, Mendrey Tamás, Nedeljkovics Mateja) bronzérmet nyert.

A versenyszám az áprilisi taskenti kadet-világbajnokságon debütált, csak akkor mindegyik fegyvernemből egy-egy vívóval. Most két leány és két fiú tőröző alkotta az együttest, akik váltásban léptek egymás után a pástra, s arról, hogy melyik nem képviselője fejezi be a meccset, sorsolás döntött.

S hogy miért is kell komolyan venni a még gyerekcipőben járó próbálkozást? Bár a vívásnak biztos helye van az olimpia programjában, Rio után sincs esély arra, hogy tizenkét versenyszámban osszanak érmeket. Tehát két fegyvernem csapatviadala váltásban továbbra is kimaradna a programból. Miután a nemzetközi szövetség már korábban előállt azzal az ötlettel, hogy a fegyvernemekben vegyescsapatversenyt (is) rendeznének, illetve váltóban is megmérettetnének a vívók, felvetődött, hogy 2020-tól ezek helyettesítenék a hagyományos csapatversenyeket az ötkarikás játékokon.

Ahogy a kadet tőrözők versenyét Budapesten, a kardozók konini viadalát is uralták az amerikaiak és az oroszok. A magyarok közül a legjobb eredményt a fiúk mezőnyében a nagykanizsai Milassin Mór érte el, aki a huszadik helyen végzett. A lányok között a BVSC-s Bérczy Dorottya kilencedik lett.

A részletes eredmények a szövetség honlapján megtekinthetők.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS