EURO-2008: ötezer önkéntes segédkezik majd a lebonyolításában

euro2008.jpg

Ötezer önkéntes segédkezik majd az osztrák-svájci közös rendezésű, júniusi labdarúgó Európa-bajnokság lebonyolításában. Hatvan országból válogatták ki őket.

Összesen csaknem tizennyolc ezren jelentkeztek, hogy a két ország történetében legnagyobb sportrendezvénynek számító futballtorna "igazi hősei" legyenek, ahogy a Császár, Franz Backenbauer nevezte egyszer őket.  De az UEFA vezetősége is elismeri, hogy önkéntesek nélkül egyszerűen képtelenség lenne ilyen nagyszabású programokat megszervezni és lebonyolítani.
   
A jelentkezésnél nem számított, hogy ki honnan származik – jöhetett akár Ausztriából, Svájcból, Horvátországból  Togóból vagy Brazíliából. Valamennyiükkel interjút készítettek, amely során behatóan kifaggatták őket, vajon alkalmasak-e a munkára. A beszélgetések nyomán szűkült le a kör ötezer főre.
   
A kiválasztottak a tornának otthont adó helyszíneken – négy-négy svájci, illetve osztrák városban – április 19-étől megszervezett előkészítő tanfolyamokon tudják meg, hogy mi is lesz a "beosztásuk". A szerencsésebbek a stadionokban vagy a szálláshelyeken tüsténkedhetnek majd, netán a csapatokat kísérhetik, esetleg UEFA-vezetőket vagy egyéb fontos személyiségeket, újságírókat kalauzolhatnak. De lesznek, akik az összecsapásoktól "tisztes lőtávolságban" látják el a feladatukat: utazási vagy szervezőirodákban szorgoskodhatnak, sőt megeshet, hogy parkolókban kell a forgalmat irányítaniuk.
   
Mivel önkéntes munkáról van szó, fizetés természetesen nem jár nekik. A szervezők csupán étkezési utalványokat és ingyenes tömegközlekedést biztosítanak számukra – és a torna végeztével megtarthatják az Adidas cég által szállított egyenöltözéket. Azt azonban szinte mindenki biztosra veszi, hogy az Eb felejthetetlen élményt és pénzzel nem kifejezhető tapasztalatszerzést nyújt majd a számukra.

MTI